Моніторингова робота з біології за новою програмою 11 клас у форматі ЗНО

Про матеріал
Моніторингова робота з біології за новою програмою 11 клас у форматі ЗНО. Завдання мають практичний характер. Різнорівневі, різнотипові
Перегляд файлу

Варіант 1.

Завдання 1-10 мають по чотири варіанти відповіді, з яких лише один правильний. Виберіть правильний, на Вашу думку, варіант відповіді й позначте його в бланку відповідей згідно інструкції

1. За характером взаємодії розрізняють такі основні форми симбіозу, як ...

а) мутуалізм і паразитизм; б) паразитизм і коменсалізм; в) мутуалізм, коменсалізм та паразитизм; г) коменсалізм і мутуалізм.

2. Якою формою симбіозу є співіснування рака-самітника та актинії? а) мутуалізм ; б) паразитизм; в) коменсалізм.

3. Життєві функції в організмі людини регулюють:   а) гор­мони;  б) алкалоїди;  в) вітаміни; г) антибіотики;  д) солі важ­ких металів.

4. Гомойотермні тварини:  а) вуж  б) тритон  в) ящірка  г) короп  д) гадюка е) фазан

5. Пойкілотермні тварини: а) варан    б) олень в) голуб    г) кит   д) жираф  е) касатка

6. Процес формування нових пристосувань або удосконалення існуючих до певних умов існування завдяки зміні генетичної структури популяції під дією еволюційних чинників – це:

А) ембріогенез;         Б) онтогенез;         В) адаптаціогенез;           Г) філогенез.

7.  Особливості процесів життєдіяльності за конкретних умов існування – це:

А) етологічні адаптації;           Б) структурні адаптації;         В) фізіологічні адаптації.

8. Тип терморегуляції, при якій під впливом фізичних процесів (конвекція, випаровування, теплообмін, випромінювання) відбувається зміна рівня тепловіддачі:

А) фізична;          Б) етологічна;          В) хімічна.

9. Назвіть головний фактор регуляції сезонних ритмів:   а) сезонні зміни температури;   б) зміна тривалості дня;  в) зміна вологості ґрунту.

10. Під час громадянської війни в Анголі слони часто підривалися на протипіхотних мінах. Але через деякий час вони навчилися впізнавати заміновані місця (скоріше за все, за запахом) і стали обходити їх. Ця адаптація є: а) морфологічною; б) фізіологічною; в) поведінковою

Завдання 11 – 13 на визначення правильної послідовності.  Розташуйте в логічній послідовності явища, об’єкти, процеси і т.д. Потім послідовність розташування букв перенесіть у бланк відповідей.

11. Установіть послідовність процесів ембріогенезу:

А. Гаструляція

Б. Гістогенез

В. Органогенез

Г. Формування бластули

12. Ланцюг молекули ДНК має послідовність нуклеотидів  ГТГ-ТАА-ЦГА-ЦЦА-ГАЦ. Вкажіть, яким буде другий утворений ланцюг.

13. Установіть правильну послідовність рівнів організації життя:

А.

Організмовий

Б.

Популяційно-видовий

В.

Тканинний

Г.

Екосистемний

Завдання 14- 15 на визначення відповідності.

До кожного із завдань, позначених цифрою, доберіть правильну відповідь, позначену буквою.  Потім відповідність цифр і букв перенесіть у бланк відповідей.

14. Установити відповідність між формами взаємозв’язків  і наведеними прикладами:

А) мутуалізм                         1. Гострики в кишечнику людини

Б)коменсалізм                       2. Найпростіші в кишечнику корови

В) аменсалізм                           3. Лось і зубр

Г) паразитизм                           4. Ялиновий ліс і трав’янисті рослини

Д) конкуренція                           5. Акула і риба- прилипала

15. Знайдіть відповідність між адаптивними біологічними ритмами та прикладами організмів:

1. Полювання сови

А. Сезонні (річні) адаптаційні біоритми

2. Розмноження Палоло

Б. Добові адаптаційні біоритми

3. Линяння тварин

В. Припливно-відливні адаптаційні біоритми

4. Закривання своєї черепашки молюски

Г. Місячні адаптаційні біоритми

 

Д. Багаторічні адаптаційні біоритми

Завдання 16 – 18 на визначення відповідності графічного зображення і підписи.

До кожного із завдань, позначених цифрою, доберіть правильну відповідь, позначену буквою.  Потім відповідність цифр і букв перенесіть у бланк відповідей.

16 . Установіть відповідність між зображеним організмом (1-4) та особливістю будови клітин (А-Д), що його утворюють.

https://zno.osvita.ua/doc/images/znotest/122/12250/42.jpgА клітинна стінка містить хітин

Б кільцева молекула ДНК міститься в нуклеоїді

В кільцева молекула ДНК міститься в хлоропласті

Г надмембранний комплекс представлений глікокаліксом

Д плазматична мембрана містить лише білки

https://zno.osvita.ua/doc/images/znotest/141/14177/43.jpg17. Установіть відповідність між системою органів (1–4) та зображеним на рисунку органом (А–Д), який до неї належить.

1 травна

2 дихальна

3 нервова

4 кровоносна

18. Установіть відповідність між рослиною та способом розповсюдження її плодів та насіння :

А Картинки по запросу анемохорія це  Б Картинки по запросу латаття біле фото В Картинки по запросу малина фото ягоды Г Картинки по запросу ЧЕРЕДА фото

1 орнітохорія    2 анемохорія    3  зоохорія    4 гідрохорія

Завдання 19-20   Питання відкритого типу.

19. Як організми можуть пристосовуватись до змін у довкіллі?

20. Розкажіть про коменсалізм  як форму симбіозу між організмами різних видів, його форми та значення. Наведіть приклади

 

 

 

 

 

 

Дата:_____________  Клас:________ Прізвище, ім’я:   _____________________________

Варіант 1

  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.  
  1.  
  1.  

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

 

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

19.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Варіант 2

Завдання 1-10 мають по чотири варіанти відповіді, з яких лише один правильний. Виберіть правильний, на Вашу думку, варіант відповіді й позначте його в бланку відповідей згідно інструкції

1. Процес формування нових пристосувань або удосконалення існуючих до певних умов існування завдяки зміні генетичної структури популяції під дією еволюційних чинників – це: А) ембріогенез;         Б) онтогенез;         В) адаптаціогенез;           Г) філогенез.

2. Особливості процесів життєдіяльності за конкретних умов існування – це: А) етологічні адаптації;           Б) структурні адаптації;         В) фізіологічні адаптації.

3. Міра пристосувальних можливостей виду в мінливих умовах довкілля – це: А) адаптивна радіація;          Б) адаптивний потенціал;          В) екологічна пластичність виду.

4. Взаємо пристосування різних видів у процесі спряженої еволюції до нових умов існування – це: А) коадаптація;        Б) коеволюція;         В) симбіоз.

5. Компоненти середовища існування, що впливають на організми і визначають їхні життєві прояви – це:       А) умови існування;           Б) ресурси середовища існування;            В) середовище існування.

6. Тип терморегуляції, при якій під впливом фізичних процесів (конвекція, випаровування, теплообмін, випромінювання) відбувається зміна рівня тепловіддачі:

А) фізична;          Б) етологічна;          В) хімічна.

  1.                Фотоперіодизм у живих організмів забезпечує  А) здатність змінювати життєдіяльність відповідно до пори року Б) зміну положення листків щодо висоти сонця над горизонтом  В) зміну пори року Г) можливість реагувати на зміну інтенсивності фотосинтезу
  2.                Серед наведених представників живого світу виберіть того, який не є паразитом. А) віркс поліомієліту              Б) кімнатна муха  В) медична п’явка  Г) дизентерійна амеба
  3.                Які речовини потрібні для автотрофного живлення картоплі?  А) білки й  олії;   Б) кисень й вода;   В) вода та вуглекислий газ;   Г) вуглеводи і мінеральні солі .
  4.            Пойкілотермні тварини: а) варан    б) олень в) голуб    г) кит   д) жираф  е) касатка

Завдання 11 – 13 на визначення правильної послідовності.  Розташуйте в логічній послідовності явища, об’єкти, процеси і т.д. Потім послідовність розташування букв перенесіть у бланк відповідей.

11. Установіть послідовність етапів  життєдіяльності віруса:

А) впорсування  ДНК  віруса до клітини-хазяїна;

Б) прикріплення до клітини-хазяїна, розчинення її оболонки;

В) синтез  усередині  клітини-хазяїна ДНК віруса;

Г) руйнування клітини-хазяїна.

12. . Ланцюг молекули ДНК має послідовність нуклеотидів  ЦТГ-ТТА-ЦГТ-ГЦА-ГТЦ. Вкажіть, яким буде другий утворений ланцюг.

13. Установіть правильну послідовність рівнів організації життя:

А.

Організмовий

Б.

Популяційно-видовий

В.

Екосистемний

Г.

Тканинний

Завдання 14- 15 на визначення відповідності.

До кожного із завдань, позначених цифрою, доберіть правильну відповідь, позначену буквою.  Потім відповідність цифр і букв перенесіть у бланк відповідей.

14. Встановіть відповідність

Визначення                                  Приклади   

А. Коменсалізм                            1.Аскарида - людина

Б. Паразитизм                      2. Гриб-дерево

В. Мутуалізм                               3. Сова - дерево

Г. Квартиранство                        4.  Інфузорії - корова

Д. Нахлібництво                          5.  Краб - актинія           

15. Установіть відповідність між біологічно активною речовиною (1-4) та її характеристикою (А-Д).

1 вітаміни 

А пригнічують життєдіяльність мікроорганізмів

2 гормони

Б регулюють процеси обміну речовин тваринного організму

3 ферменти

В здебільшого є компонентами складних ферментів

4 фітонциди

Г регулюють процеси обміну речовин рослинного організму

 

Д є біокаталізаторами хімічних реакцій

 Завдання 16 – 18 на визначення відповідності графічного зображення і підписи.

До кожного із завдань, позначених цифрою, доберіть правильну відповідь, позначену буквою.  Потім відповідність цифр і букв перенесіть у бланк відповідей.

16. Установіть відповідність між зображеним організмом (1-4) та особливістю будови клітин (А-Д), що його утворюють.

https://zno.osvita.ua/doc/images/znotest/126/12636/42.jpgА клітинна стінка містить хітин

Б хлоропласти містять хлорофіл

В клітинна стінка містить муреїн

Г клітинна стінка містить крохмаль

Д глікокалікс, що містить глікопротеїн
 

https://zno.osvita.ua/doc/images/znotest/103/10319/461_1.jpg17. Установіть відповідність між зображеним органом (1–4) та системою (А–Д), до якої він належить.

А сенсорна

Б кровоносна

В опорно-рухова  Г травна   Д дихальна

Результат пошуку зображень за запитом "фото фізалія"

Результат пошуку зображень за запитом "фото кальмара"

 

Результат пошуку зображень за запитом "фото вудильника"

 

Результат пошуку зображень за запитом "фото кита"

 

18. Розпізнай приналежність видів (позначені цифрами 1 – 4) до екологічних груп (позначені буквами А – Г)

А. Нейстонні організми

Б. Планктонні організми

В. Нектонні організми

Г. Бентосні організми

Завдання 19-20   Питання відкритого типу.

19. Назвати приклади адаптацій, що виникають на молекулярному рівні.

20. Характеристика  водного середовища життя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата:_____________  Клас:________ Прізвище, ім’я:   _____________________________

Варіант 2

  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.  
  1.  
  1.  

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

 

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

19.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

docx
Додано
18 листопада 2019
Переглядів
2025
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку