Презентація до уроку "Висловлювання. Істинні та хибні висловлювання. Умовне висловлювання «Якщо – то – інакше»"

Про матеріал

Метою уроку є повторити поняття команди, виконавця та алгоритму; сформувати поняття про правильні (істинні) та неправильні (хибні) висловлювання; сформувати поняття про умовні висловлювання «Якщо – то – інакше»;

Зміст слайдів
Номер слайду 1

 ? ? ?? ? ?? ? ? ? ? ?  ? ? ?  ? ? ? ? ? ?  ? ? ?Правила роботи з комп’ютером

Номер слайду 2

Бліц-опитування Що ми називаємо командою? Хто такий виконавець? Хто або що може бути виконавцем? Що таке система команд виконавця? Назвіть приклади. Що таке алгоритм? Назвіть синоніми алгоритму. Які види алгоритмів ви знаєте?

Номер слайду 3

висловлювання

Номер слайду 4

істина

Номер слайду 5

хиба

Номер слайду 6

Висловлювання — це речення, яке містить твердження про певний об'єкт або про зв'язки між об'єктами. Висловлювання може бути істинним або хибним.

Номер слайду 7

Прикладами істинних висловлювань є: Україна – незалежна держава. У грудні 31 день. Ластівки відлітають восени на південь. Тигр – це хижак. Калина – символ України.

Номер слайду 8

Прикладами хибних висловлювань є: Київ – столиця Великобританії. Потяг літає у хмарах. 5*5=35. 17 – складене число. В Україні тропічний клімат.

Номер слайду 9

Я к тебе звати? Дай, будь-ласка, щоденник. Тобі було цікаво на уроці?Приклади речень, що не є висловлюваннями:

Номер слайду 10

На уроках геометрії ви вивчали такі властивості кутів: «Вертикальні кути рівні» і «Сума суміжних кутів дорівнює 1800». Ці твердження є істинними для будь-яких вертикальних кутів і для будь-яких суміжних кутів.

Номер слайду 11

Ці властивості кутів можна сформулювати іншими реченнями, а саме: «Якщо кути вертикальні, то вони рівні» та «Якщо кути суміжні, то їх сума дорівнює 1800». Такі висловлювання називаються умовними, бо кожне з них містить умову: «Якщо кути вертикальні, ...» і «Якщо кути суміжні, ...», а також висновок: «....., то вони рівні» і «..., то їх сума дорівнює 1800».

Номер слайду 12

Умовні висловлювання можуть бути більш складними. Наприклад, таке: «Якщо сума цифр натурального числа ділиться на З, то число ділиться на З, інакше число не ділиться на 3». Це висловлювання, крім умови, містить два висновки.

Номер слайду 13

Вправа 1 Складіть 4 істинних висловлювань. Складіть 4 хибних висловлювань. Складіть 4 висловлювань з умовою.

Номер слайду 14

Вправа 2Із наведених речень виділи ті, які є висловлюваннями, та встанови істинність. Кошеня схоже на крокодила.    Їй сподобався тигр.    Вона любить інформатику.    Значення 7 не перевищує 10.

Номер слайду 15

Уроки зроблено.    Всі кити не є рибами.    У вівторок буде дощова погода.    Палити шкідливо.    Котра година?    Сонце обертається навколо Землі.

Номер слайду 16

Вправа 3 Із пар умовних висловлювань побудуй складене умовне висловлювання «Якщо — то — інакше».    Якщо сума цифр деякого числа ділиться на 9, то дане число ділиться на 9; якщо сума цифр деякого числа не ділиться на 9, то дане число не ділиться на 9;    якщо вмикач увімкнено, то лампочка горить; якщо вмикач вимкнено, то лампочка не горить;

Номер слайду 17

    якщо сонце стоїть над горизонтом, то надворі день; якщо сонце знаходиться за горизонтом, то надворі ніч;    якщо іменник відповідає на питання «хто?») то він належить до іменників-істот; якщо іменник відповідає на питання «що?», то він належить до іменників-неістот.

Номер слайду 18

Домашнє завдання Підручник § 3.2 ст. 73-75, опрацювати; впр.№4 – письмово в зошиті.

pptx
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
7092
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку