Презентація до уроку з біології для 10 класу на тему "БІОЕЛЕМЕНТИ. БІОНЕОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БІОЕЛЕМЕНТИ. БІОНЕОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ10 клас18 урок

Номер слайду 2

Роль біоелементів в обміні речовин. БІОГЕННІ ЕЛЕМЕНТИ (біоелементи) – це хімічні елементи, що входять до складу живої матерії, виявляють певні властивості та відіграють важливу роль у процесах життєдіяльності. Найбільший вміст у живій природі припадає на елементи-органогени, що є типовими неметалами.

Номер слайду 3

Роль біоелементів в обміні речовин. Макроелементами є метали – Калій, Кальцій, Натрій, Магній, Ферум і неметали – Фосфор, Хлор, Сульфур.

Номер слайду 4

Роль біоелементів в обміні речовин. Мікроелементами є Цинк, Йод, Купрум, Манган, Молібден, Кобальт та інші, що розташовуються в нижній частині таблиці, у переважній більшості є металами. Мікроелементи активують або пригнічують ферменти та входять до складних ферментів, тому їх називають «каталізаторами каталізаторів». До мікроелементів належать і такі важливі для живого неметали як Флуор, Силіцій, Селен та ін.

Номер слайду 5

Роль біоелементів в обміні речовин. Біоелементи в біосистемах виконують свої функції у складі біомолекул у формі нерозчинних сполук та йонів. За функціями й біологічними властивостями біоелементи класифікують набіоелементиструктурніметаболічнірегуляторнібіокаталітичнікровотворні

Номер слайду 6

Роль біоелементів в обміні речовин. Структурні біоелементи беруть участь в утворенні сполук і виконують роль будівельного матеріалу для клітин, тканин й органів. Хімічні елементи. Утворюють. C O N Hорганічні речовини. Ca Fкістки, черепашку молюсків. Siопорні структури діатомових водоростей, хвощів, радіолярій

Номер слайду 7

Роль біоелементів в обміні речовин. Біокаталітичні елементи забезпечують високу біологічну активність ферментів і вітамінів. Регуляторні елементи в складі гормонів здійснюють ендокринну регуляцію (Йод є структурним компонентом тироксину, Цинк – інсуліну), транспортують речовини крізь мембрани (натрій-калієвий насос). Кровотворні біоелементи (Ферум, Купрум) беруть участь у процесах гемопоезу.

Номер слайду 8

Біонеорганічні речовини. БІОНЕОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ – це прості й складні неорганічні речовини, нестача яких у живому призводить до порушення біологічних функцій. Ці прості й складні речовини є обов’язковими компонентами будь-якої біосистеми. Прості речовини в складі живого здійснюють окисно-відновну, структурну, регуляторну, енергетичну функції. Складні неорганічні речовини беруть участь у найважливіших процесах функціонування усіх біологічних систем.

Номер слайду 9

Домашнє завдання1. Опрацювати § 18 2. Перед вами хімічні символи 16 необхідних для життя біоелементів: Na, Ca, K, Mq, Fe, P, S, Cl, H, O, C, N, І, F, Cu, Co. Розташуйте їх у відповідному рядку таблиці «Біологічне значення елементів організму людини» навпроти функцій, що вони виконують.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Домашнє завдання3. Експериментально доведено, що в організмі людини на метали припадає близько 3 % (у людини масою 70 кг це становить 2,1 кг): кальцій (1700 г), Калій (250 г), Натрій (70 г), Магній (42 г), Ферум (5 г), Цинк (3 г). Зіставте названі біометали з їхнім біологічним значенням та отримайте назву хімічного елемента. Що з нього виготовляють?

Номер слайду 12

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кривуля Аліна Володимирівна
    Дякую Вам. Як же рідко можна натрапити на дійсно якісну, естетично гарну презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Веденіна Марина Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
2 листопада 2020
Переглядів
23374
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку