Презентація до уроку з біології для 10 класу на тему "Біорізноманіття. Справжні тварини"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СПРАВЖНІ ТВАРИНИ. БАГАТОКЛІТИННІ ТВАРИНИ10 клас14 урок

Номер слайду 2

Поміркуйте!Одноклітинний амебоїдний організм хризамеба промениста (Chrysamoeba radians) має джгутик й утворює псевдоніжки, здатна до фагоцитозу й гетеротрофного живлення, але її не відносять до справжніх тварин. Чому?

Номер слайду 3

Місце тварин у системі еукаріотичних організмів. Найбільш інформативними для науковців щодо визначення місця справжніх тварин у системі еукаріотів (група Задньоджгутикові) виявилися такі цитологічні критерії, як кількість й розташування джгутиків, форма мітохондріальних крист. Характерні ознаки справжніх тварин:заднє розташування джгутика в рухомій клітині (як у сперматозоонів більшості тварин),мітохондрії мають пластинчасті кристи,хлоропластів у всіх справжніх тварин немає, але в окремих видів поширений симбіоз з водоростями й ціанобактеріями.

Номер слайду 4

Справжні тварини. СПРАВЖНІ ТВАРИНИ – клітинні еукаріотичні організми, спорідненість яких доводять такі найзагальніші ознаки, як наявність у клітин одного заднього джгутика, мітохондрій з пластинчастими кристами, відсутність власних хлоропластів й фотосинтезу. СПРАВЖНІ ТВАРИНИ Філастерії Комірцеві Багатоклітинні тварини джгутикові

Номер слайду 5

Твариноподібні організми. Такі істоти, як евглена зелена, форамініфери, радіолярії, інфузорії, споровики, амеба-протей, черепашкові амеби, лейшманії, лямблії, трипаносоми та інші,яких раніше називали «найпростішими», сьогодні виведено зі складу царства Справжні тварини. За подібність до тварин їх ще називають «твариноподібними організмами», але у філогенетичних системах вони належать до різних груп й мають різне походження. Твариноподібні організми – збірна група неспоріднених одноклітинних організмів, об’єднаних такими морфофізіологічними ознаками, як відсутність клітинної стінки, гетеротрофне живлення та активний амебоїдний, джгутиковий або війковий рух.

Номер слайду 6

Твариноподібні організми. Різноманітність одноклітинних твариноподібних: 1 – амеба протей;2 – інфузорія туфелька; 3 – евглена зелена; 4 – інфузорія трубач; 5 – форамініфера;6 – трипаносома; 7 – амеба дизентерійна; 8 – арцела; 9 – радіолярія198765432

Номер слайду 7

Багатоклітинні тварини. За особливостями організації розрізняють первинні багатоклітинні та справжні багатоклітинні. До первинних багатоклітинних належать тваринні істоти, в яких немає симетрії, тканин та органів. Справжні багатоклітинні характеризуються наявністю симетрії, появою справжніх тканин, органів і систем органів. БАГАТОКЛІТИННІ ТВАРИНИ – це організми, в яких тіло побудоване з великої кількості клітин, що спеціалізуються на здійсненні певних функцій і різняться будовою.

Номер слайду 8

Особливості та різноманітність первинних багатоклітинних. Первинні багатоклітинні – група примітивних асиметричних багатоклітинних тварин, у яких життєві функції виконують диференційовані клітини різних типів, які подібні до клітин одноклітинних твариноподібних організмів. Пластинчасті – первинні багатоклітинні тварини, тіло яких складається з 5 типів клітин, немає зародкових листків і органи не формуються. Губки – первинні багатоклітинні асиметричні тварини, найзагальнішими ознаками яких є наявність пор у стінках тіла та двошаровість тіла. Бодяга ставкова. Трихоплакс – найпримітивніша багатоклітиннатварина

Номер слайду 9

Справжні багатоклітинні тварини. Справжні багатоклітинні тварини – група примітивних симетричних багатоклітинних тварин, у яких життєві функції виконують різні органи й системи органів, а в життєвому циклі наявні зародкові листки. За симетрією усі справжні багатоклітинні поділяють на два розділи – Радіальні та Білатеральні.

Номер слайду 10

Справжні багатоклітинні тварини. Радіальні , або Двошарові, – це група справжніх багатоклітинних тварин, ознаками яких є радіальна (променева) симетрія та два зародкові листки. У межах розділу виокремлюють два типи – Реброплави та Жалкі. Реброплави – це група справжніх тварин, характерною ознакою яких є наявність на тілі виступів з війками. Більшість цих тварин має два щупальця, вкриті клейкими клітинами для полювання. Представниками групи є венерин пояс, мнеміопсис. Реброплав мнеміопсис. Венерин пояс

Номер слайду 11

Справжні багатоклітинні тварини. Жалкі– це група справжніх тварин, характерними ознаками яких є жалкі клітини та дві життєві форми – поліпи й медузи.

Номер слайду 12

Справжні багатоклітинні тварини. Білатеральні, або Тришарові, – це група справжніх багатоклітинних тварин, найзагальнішими ознаками яких є білатеральна (двобічна) симетрія та три зародкові листки.

Номер слайду 13

Самостійна робота. Розпізнавання різних представників тварин і складання схем класифікаціїВправа 1. Розгляньте запропоновані види тварин. Зіставте ілюстрації з відповідними назвами видів. Укажіть ознаки, за якими ви розпізнали запропоновані види тварин.

Номер слайду 14

Самостійна робота. Вправа 2. За допомогою таблиці визначте належність зображених тварин до однієї із систематичних груп.

Номер слайду 15

Самостійна робота. Вправа 3. Визначте систематичне положення одного з видів справжніх тварин.

Номер слайду 16

Домашнє завдання§ 16 -17 опрацювати, с. 69 виконати завдання Біологія+ Фізика. Ернст Август Руска (1906–1988) – винахідник електронного мікроскопа, лауреат Нобелівської премії у галузі фізики (1986 р.). Прототип першого електронного мікроскопа, що складався з двох послідовно розташованих магнітних лінз, був представлений науковцем 9 березня 1931 р. Який принцип дії електронного мікроскопа? Чому винайдення електронного мікроскопа належить до найбільших відкриттів, що вплинули на життя всіх нас?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Овсяннікова Єлизавета Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Земелько Катерина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Иголкина Яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Веденіна Марина Валеріївна
    Чудова розробка! ДякуЮ!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Холодар Людмила Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
19184
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку