Презентація до уроку з біології для 10 класу на тему "Неклітинні форми життя. Віруси"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НЕКЛІТИННІ ФОРМИ ЖИТТЯ. ВІРУСИ10 клас7 урок

Номер слайду 2

Поміркуйте!На Землі є такі макромолекули й системи молекул, що перебувають на межі між неживою й живою природою. Вони, як і всі інші тіла неживої природи, утворені з атомів й простих молекул. А які ж ознаки поєднують їх із живою природою?

Номер слайду 3

Особливості організації та функціонування неклітинних форм життя. Неклітинні форми життя – це автономні структури на молекулярному рівні організації життя, до яких відносять віроїди, пріони та віруси. Спільні ознаки: * субмікроскопічні розміри; * відсутність клітинної будови; * внутрішньоклітинний паразитизм; * здатність зберігати свої ознаки та змінюватися під впливом умов; * здатність до самовідтворення.

Номер слайду 4

Особливості організації та функціонування неклітинних форм життя. Віроїди – неклітинні форми життя у вигляді одноланцюгової кільцеподібної РНК, що не кодує білків. Віроїди було відкрито в 1971 р. американським біологом Т. О. Дінером. Ці субмікроскопічні частинки захисної білкової оболонки не мають, їхня РНК містить 250 – 375 нуклеотидів і має масу від 86 – 130 к. Да.

Номер слайду 5

Особливості організації та функціонування неклітинних форм життя. Шляхи потрапляння віроїдів у клітини: *під час вегетативного розмноження рослин, *за допомогою комах, *механічним шляхом у разі пошкодження. Віроїди можуть завдавати значних збитків рослинництву, оскільки спричиняють віроїдні захворювання рослин.

Номер слайду 6

Особливості організації та функціонування неклітинних форм життя. Пріони – неклітинні форми життя,що є білковими частинками без нуклеїнової кислоти. Пріони складаються із особливого білка, який існує у вигляді двох форм: *нормальний білок масою ≈ 25 400 а.о.м. *аномальний, що відрізняється вторинною структурою і здатний перетворювати нормальний білок на собі подібний. Форма пріонів: 1 – нормальна форма білка; 2 – аномальна форма білка

Номер слайду 7

Особливості організації та функціонування неклітинних форм життя. Особливостями пріонів є відсутність власного геному, висока стійкість до температури, ультрафіолету, радіації. Пріони не розпізнаються імунною системою як чужорідні білки й не провокують імунної відповіді. Відкрив пріони в 1982 р. американський біохімік Стенлі Прузінер. На сьогодні пріони знайдено в клітинах бактерій, дріжджів й ссавців. Описано понад 10 небезпечних пріонних хвороб тварин й людини.

Номер слайду 8

Хвороба куру. Куру́ — хвороба, що історично траплялась у високогірних районах Нової Гвінеї майже виключно в аборигенів племені форе. Хвороба характеризується утворенням губкоподібної енцефалопатії й характерної атрофії мозочку, її відносять до пріонових інфекцій. Американський лікарь Карлтон Гайдушек з'явився серед племені форе в 1957 році. Він першим дав наукове опис куру, з якою європейські лікарі раніше ніколи не стикалися. Спочатку у хворих порушується координація рухів, хода стає нестійкою. Виникає головний біль, нежить, кашель, підвищується температура. По мірі того як хвороба прогресує, з'являється характерний симптом куру - тремтіння кінцівок і голови. На останніх стадиях координация порушена вже настільки, що людина перестає рухатися. Все це триває приблизно 10-16 місяців і закінчується летальним результатом. У деяких хворих на останніх стадіях виникало неконтрольований сміх або несподівано з'являлася кривувата посмішка. Даний симптом дозволив деяким «поетам» назвати куру «що сміється» хворобою.

Номер слайду 9

Особливості організації та функціонування неклітинних форм життя. Віруси (лат. virus – отрута) – це неклітинні форми життя, які є внутрішньо-клітинними абсолютними паразитами (іл. 11). Наразі близько 5 000 видів вірусів ідентифіковано, тоді як вчені вважають, що існує понад мільйон видів вірусів. Відкрито віруси в 1892 р. російським ботаніком Д. Івановським (1864–1920). Вірусні частинки: 1 – герпесу;2 – грипу; 3 – тютюнової мозаїки;4 – бактеріофаг

Номер слайду 10

Особливості організації та функціонування неклітинних форм життя. Розміри більшості вірусів – у межах від 20 до 300 нм, хоча є серед них й справжні велетні серед неклітинних форм життя. Це мега- й мімівіруси з розмірами близько 600 нм. Віруси мають капсид з білкових частинок – капсомерів і нуклеїнову кислоту – серцевину. Структуру, що містить нуклеїнову кислоту і капсид, називають нуклеокапсидом. Повністю сформована інфекційна вірусна частинка називається віріоном.

Номер слайду 11

Особливості організації та функціонування неклітинних форм життя. Унікальна властивість вірусів – різноманітність організації генетичного матеріалу. Вірусна нуклеїнова кислота може бути представлена одно- або дволанцюговими молекулами ДНК (ДНК-вмісні віруси) чи РНК (РНК-вмісні віруси). Для вірусів характерна специфічність, що полягає в можливості взаємодії вірусів лише з певними рецепторами клітинних мембран.

Номер слайду 12

Особливості організації та функціонування неклітинних форм життя. Віруси є внутрішньоклітинними паразитами архей, бактерій й еукаріотів і поза клітинами жодних ознак життя не виявляють. Для свого відтворення віруси використовують ресурси клітини-хазяїна, чим спричиняють вірусні захворювання. Основними систематичними одиницями для вірусів є порядок, родина, рід та вид. Категорії царства та відділів, бінарна номенклатура для вірусів не застосовуються.

Номер слайду 13

Походження вірусів. Шляхи й механізми еволюції вірусів ще не достатньо вивчено. Гіпотези походження вірусів: *гіпотеза регресивної еволюції (віруси виникли шляхом спрощення клітин паразитичних бактерій), *гіпотеза паралельної еволюції (віруси виникли незалежно від клітин, використовуючи їхні можливості), *гіпотеза «скажених генів» (віруси – це «збіглі» частини геному клітин-хазяїв).

Номер слайду 14

Походження вірусів. Найбільші зміни у поглядах щодо походження вірусів сталися внаслідок відкриття велетенських вірусів, як-то мімівіруси, мамавіруси, мегавіруси таін. Мегавірус чілійський має найбільший з-поміж вірусів ДНК-геном, який налічує 1 259 197 пар нуклеотидів й містить інформацію про 1120 білків, що сумірно з багатьма паразитичними бактеріями. Одні з найбільших вірусів:1 – мегавірус; 2 – мімівірус

Номер слайду 15

Походження вірусів. Філогенетичні дослідження протеомів (усієї сукупності білків) нововідкритих велетенських вірусів можуть свідчити на користь гіпотези регресивної еволюції, згідно з якою віруси виникли від клітинних істот шляхом спрощення і є, таким чином, найдавнішими істотами на Землі. Або, можливо, велетенські віруси пішли від менших ДНК-вірусів шляхом поступового накопичення додаткових генів.

Номер слайду 16

Походження вірусів. Порівняння геномів велетенських вірусів з аналогами в доменах Бактерій, Археїв та Еукаріотів свідчать на користь гіпотези про те, що віруси – це живі істоти, які можуть становити окремий домен органічного світу. Їх протеоми схожі на такі самі у багатьох бактерій, однак у вірусів наявні білки, що їх немає у клітинних організмів, а це свідчить про особливість їхньої еволюції.

Номер слайду 17

Взаємодія вірусів з клітинами. Поширюватись у природі вірусам допомагають живі організми: комахи (наприклад, попелиці переносять близько 160 різних арбовірусів), кліщі, ґрунтові нематоди, рослини-паразити (наприклад, повитиця переносить близько 50 вірусів рослин), людина (для вірусів грипу).

Номер слайду 18

Взаємодія вірусів з клітинами. Шляхи проникнення вірусів до організму хазяїна: 1) повітряно-краплинний шлях (віруси грипу, вітряної віспи, кору); 2) з їжею та водою (вірус ящуру з молоком ураженої корови, гепатит А); 3) крізь покриви тіла (віруси герпесу, сказу, папіломи); 4) під час переливання крові та хірургічних операцій(вірус гепатиту В); 5) статевим шляхом (вірус герпесу, СНІДу); 6) за участі переносників (кліщів – вірус тайгового енцефаліту, комарів – вірус лихоманки Зіка); 7) з пилком рослин (віруси мозаїки картоплі).

Номер слайду 19

Взаємодія вірусів з клітинами. Основні типи взаємодії вірусів із клітиною: а) продуктивна інфекція – розмноження вірусу призводить до руйнування і загибелі клітини; б) абортивна інфекція – взаємодія, за якої клітини залишаються живими, а дозрілі віріони не утворюються; в) вірогенія – геном вірусу поєднується з генетичним апаратом клітини і під час поділу клітини може тривалий час передаватися дочірнім клітинам; через деякий час за певних умов починає розмножуватися і спричиняє загибель клітини.

Номер слайду 20

Домашнє завдання§ 7 опрацювати, с.32 виконати завдання на порівняння; завдання Біологія+Медицина.

pptx
Додано
21 вересня 2020
Переглядів
7203
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку