Віроїди та пріони. Неклітинні форми життя.

Про матеріал
Ознайомити учнів з особливостями віроїдів та пріонів, які відрізняють їх від звичайних вірусів. Розкрити механізми їх виникнення на Землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІРОЇДИ та ПРІОНИвчитель спеціалізованої школи 52 м. Києва. Холодар Людмила Олександрівна

Номер слайду 2

Віроїди Віроїди – інфекційні частинки, що становлять собою низькомолекулярні одноланцюгові молекули РНК, які не кодують власні білки. Відкрив і 1971 році віроїди Теодор Дінер. Він вивчав інфекційне захворювання картоплі яке називається «веретеноподібність бульби».Інфекцію спричиняє одноланцюгова молекула РНК, яка відтворює себе сама».1971 Теодор Дінер

Номер слайду 3

Хвороби рослин

Номер слайду 4

Залишається невідомим, яким чином РНК віроїда, не кодуючи ніяких білків, може пригнічувати біохімічні процеси рослини, та яким чином при реплікації працює РНК-полімераза, якій за звичайних умов як матриця потрібна ДНК. Походження віроїдів невідоме. Захворювання строкатість тюльпана

Номер слайду 5

Пріон (prion - protein-infect-particle - білкова інфекційна частка) Пріони – це інфекційні агенти, що складаються з білків і не містять нуклеїнових кислот. Викликають важкі захворювання центральної нервової системи у тварин і людини Pr. PSc (від англ. scrapie)Рr. Рс (від англ. cell). Вони різні тільки з четвертинної структурі ланцюга поліпептидів (нормальний білок складається з чотирьох ос-спіралей, в патологічному дві спіралі переходять в складчастий стан (3-спіралі), в результаті чого білок стає важкорозчинним і гідрофобним , дуже стійким до фізико-хімічних факторів і загальноприйнятим методам стерилізації та дезінфекції.

Номер слайду 6

Пріони – нешкідливі клітинні білки, які мають здатність перетворюватися на стійкі структури, які спричиняють смертельні захворювання головного мозку.

Номер слайду 7

Хвороба Крейцфельда-Якоба В 1920 році німецький нейрофізіолог Ганс Герхард Крейцфельдт вивчав захворювання яке призводило до порушення зору, координації руху, епілептичних припадків та смерті. Хворіли люди віком від 30 до 50 років, помітні були ознаки зростаючого слабоумства. Невропатолог Альфонс Марія Якоб описав симптоматику цього захворювання. Коров’ячий сказ, або коров’яча губчаста енцефалопатія 1922.

Номер слайду 8

Захворювання Куру В 1957 году американьский вірусолог Карлтон Гайдушек продовжив роботи австралийского лікаря Вінсента Зігаса, який з 1953 года вивчав незвичне захворювання, яким хворіло корінне населення Папуа — Нової Гвінеї. Аборигени племени форе називали цю хворобу «куру». Вони були канібалами, особливо цінували мозок тварин. 1976 році за цю роботу Карлтон Гайдушек  отримав Нобелевську премію. Премію він пожертувал племені форе. Куру – «смерть, яка сміється».1957

Номер слайду 9

Відкриття пріонів В 1997 році Нобелівська премія з фізіології або медицини в області медицини дісталася американцеві Стенлі Прузінеру за видатне відкриття пріонів — нового біологічного джерела інфекції, і за пояснення основних принципів їх дії. Пріонні хвороби можуть бути спадковими, передаватися від хворої до здорової тварини або людини, або виникати спонтанно. Уражена ділянка мозку має характерну губчасту структуру(цей факт відображений у назві однієї із хвороб, що викликаються пріонами — губчаста енцефалопатія). Такі структури свідчать про велику кількість пошкоджених нервових клітин, що призводить до виражених неврологічних симптомів, таких як зниження тонусу м'язів, недоумство, втрата пам'яті та безсоння.1997 Стенлі Прузінер

Номер слайду 10

Пріонні хвороби

Номер слайду 11

Найпоширеніші пріонні хвороби тварин. Коров’ячий сказ (губчаста енцефалопатія корів) – хвороба не лише корів, а й котів, курей та інших тварин. Інкубаційний період становить від двох до восьми років, завжди закінчується смертю. У корів знижуються надої, порушується координація рухів, іноді тварина падає. У багатьох проявляється агресія. Скрепі – неврологічне захворювання овець. У одних хворих воно проявляється в порушенні координації рухів, слабкості та сонливості. В інших – в агресивності, сильному тремтінні. Шерсть швидко відпадає. Пізніше тварина гине.

Номер слайду 12

Причини виникнення пріонних хвороб Вживання в їжу тканин (особливо нервової) хворих тварин, пріони не розщеплюються ферментами. Спонтанна трансформація нормального білку в пошкодженний пріон. Мутація гена пріонного білка. Трансплантація органів. Може передаватися спадково. Контакт при медичних маніпуляціях. Використання косметики з інфікованими речовинами тваринного походження.

Номер слайду 13

pptx
Додано
22 вересня 2020
Переглядів
1427
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку