Презентація до уроку з біології для 10 класу на тему "Роль вірусів у природі й житті людини"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЛЬ ВІРУСІВ У ПРИРОДІ Й ЖИТТІ ЛЮДИНИ10 клас8 урок

Номер слайду 2

Тест “Неклітинні форми життя”Варіанти відповідей в усіх питаннях: а) віроїди б) пріони в) віруси Відкриті Стенлі Прузінером. Потрапляють в клітини хазяїна під час вегетативного розмноження. Складаються з білкових частинок без нуклеїнової кислоти. Відкриті Дмитром Івановським. Вражають рослини. Описано близько 5000 видів. Не провокують імунної відповіді організму. Мають в своєму складі дволанцюгову молекулу ДНК. Викликають веретеноподібність бульб картоплі. Викликають вітряну віспу.

Номер слайду 3

Новини науки. Віруси є найчисленнішою й найрізноманітнішою формою життя на планеті Земля. Так, у 1 мл океанічної води лише вірусів-бактеріофагів міститься близько 5 · 107. Віруси регулюють кількість мікроорганізмів і впливають таким чином на фотосинтез, кругообіг речовин, процеси мінералізації у біосфері та ін. Як розмножуються і яка роль вірусів у біологічній еволюції?

Номер слайду 4

Життєвий цикл вірусів. Фази позаклітинна (віріон) внутрішньоклітинна - виявляються властивості вірусів, що закодовані в їхньому геномі, й відбувається їхнє відтворення.-будь-які прояви життя відсутні

Номер слайду 5

Життєвий цикл вірусів. Загальні стадії життєвого циклу. Адсорбція вірусів – це прикріплення віріонів до поверхневого апарату клітини-хазяїна.

Номер слайду 6

Життєвий цикл вірусів. Проникнення в клітину в різних вірусів здійснюється різними шляхами: а) ендоцитозу (віропексису) з утворенням внутрішньоклітинних вакуолей;б) злиттям плазматичної мембрани з оболонкою вірусу; в) шляхом впорскування (наприклад, у бактеріофагів) тощо.

Номер слайду 7

Життєвий цикл вірусів«Роздягання» вірусів у клітині забезпечує звільнення нуклеїнової кислоти вірусу від захисної білкової оболонки для наступної реалізації вірусного геному. Відтворення компонентів вірусних частинок забезпечують три процеси: транскрипція, трансляція й реплікація. Збирання віріонів відбувається усередині клітин або шляхом відбруньковування в зовнішнє середовище. Вихід вірусів із клітин може супроводжуватися збереженням життєдіяльності клітини або її руйнуванням і загибеллю.

Номер слайду 8

Життєвий цикл вірусів

Номер слайду 9

Роль вірусів в еволюції організмів. Віруси відіграють ключову біологічну роль на всіх рівнях організації життя. Патогенні віруси є рушійною силою еволюції імунної системи, регулюють чисельність своїх хазяїв і впливають на процес фотосинтезу в Світовому океані, кругообіг Карбону і навіть на погоду. За допомогою вірусів відбувається горизонтальне перенесення генів, тобто передача генетичної інформації між особинами різних видів.

Номер слайду 10

Біологічні методи боротьби. Біологічні методи боротьби – це використання вірусів, організмів або продуктів їхньої життєдіяльності для запобігання або зменшення шкоди, що її завдають шкідники. Метою біологічних методів боротьби є не повне винищення виду, а утримання його кількості на оптимальному рівні. Найчастіше використовують віруси для боротьби з комахами-шкідниками.

Номер слайду 11

Біологічні методи боротьби. Beauveria bassiana — гриб, який природно росте на ґрунтах у всьому світі та діє як паразит на різних видах членистоногих. Використовується як біологічний інсектицид для боротьби з різними видами шкідників.

Номер слайду 12

Самостійна робота з таблицею. Віруси і бактерії – найменші об’єкти живої природи, що можна побачити лише за допомогою потужного мікроскопа. Заповніть таблицю і визначте відмінності між вірусами й бактеріями.

Номер слайду 13

Домашнє завдання§ 8 опрацювати, с.36 виконати завдання на порівняння; завдання Біологія+Медицина.

pptx
Додано
24 вересня 2020
Переглядів
6934
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку