Презентація до уроку з біології для 10 класу на тему "Прокаріотичні організми. Бактерії"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОКАРІОТИЧНІ ОРГАНІЗМИ: БАКТЕРІЇ10 клас10 урок

Номер слайду 2

Новини науки. У зразках води й ґрунту, взятих на території заводу з переробки пластикових пляшок, було знайдено бактерії невідомого раніше виду ідеонела (Ideonella sakaiensis). Ці бактерії для свого живлення використовують пластик, розкладаючи його на безпечні для природи компоненти. Науковці підрахували, що бактерії здатні розкласти пластиковий пакет із найпоширенішого пластику поліетилентерефталату всього за 6 тижнів. Таку властивість бактерії розвинули упродовж останнього десятиліття – це їхня відповідь на велику кількість їжі нового типу. Як зазначають мікробіологи, бактерії мають вражаючу здатність адаптуватися до навколишнього середовища.

Номер слайду 3

Особливості бактерій. БАКТЕРІЇ (Bacteria) – прокаріотичні одноклітинні мікроорганізми. Середовище життя: ґрунт, вода, повітря, на поверхні й всередині живих організмів. Основні групи: спірохети, протобактерії, актинобактерії, мікоплазми та ін.

Номер слайду 4

Особливості бактерійпроста будова клітини, високі темпи розмноження, велика різноманітність типів й способів живлення, висока мінливість завдяки мобільним генетичним елементам та горизонтальному перенесенню генів, наявність механізмів захисту від вірусів, мають здатність впадати в анабіоз й утворювати спори для витримування несприятливих умов,можуть опановувати нові екологічні ніші, виробляючи нові ферменти для засвоєння нових поживних речовин.

Номер слайду 5

Особливості будови та життєдіяльності бактерій1. Клітинна оболонка бактеріальних клітин містить пептидоглікан (муреїн), що утворює жорстку решітку для захисту й опори, бере активну участь в обміні речовин, рості, розмноженні. За особливостями будови клітинної стінки бактерії поділяють на грамнегативні та грампозитивні. Схема будови клітинноїоболонки грамнегативних (1)та грампозитивних (2) бактерій

Номер слайду 6

Особливості будови та життєдіяльності бактерій2. Основою клітинних мембран бактерій є два шари фосфоліпідів і різноманітні за функціями білкові молекули. Дуже важливими для бактерій є такі функції мембран, як транспортування речовин, перетворення енергії, синтез речовин, що відбуваються за участі внутрішньоклітинних впинань (фотомембран, мезосом).

Номер слайду 7

Особливості будови та життєдіяльності бактерій3. Для бактерій характерна надзвичайна різноманітність типів живлення: фотоавтотрофний (ціанобактерії), хемоавтотрофний (залізобактерії, сіркобактерії), фотогетеротрофний (пурпурні бактерії), хемогетеротрофний (сапротрофні бактерії).

Номер слайду 8

Особливості будови та життєдіяльності бактерій4. Гени бактеріальної клітини складаються із безперервної кодувальної послідовності нуклеотидів. Поділу на інтрони й екзони немає. Характерною ознакою бактерій є наявність у клітині, поряд з нуклеоїдом, невеликих автономних плазмід.

Номер слайду 9

Особливості будови та життєдіяльності бактерій5. Унікальними для бактерій процесами життєдіяльності є більшість типів бродіння, фіксація азоту, бактеріохлорофільний безкисневий фотосинтез та ін.

Номер слайду 10

Особливості будови та життєдіяльності бактерій6. У багатьох бактерій відбувається утворення спор для існування за несприятливих умов, деякі здатні до інцистування для захисту й поширення.

Номер слайду 11

Способи розмноження та обміну спадковою інформацією у бактерійбінарний поділ брунькування множинний поділ Статевого розмноження у бактерій немає, оскільки не утворюються гамети. Горизонтальне перенесення генів – процес, під час якого організм передає генетичний матеріал іншому організму, який не є його нащадком. Завдяки цьому явищу в доядерних організмів забезпечуються комбінативна мінливість і здатність пристосовуватися до умов довкілля.

Номер слайду 12

Загальні механізми горизонтального перенесення генів. Трансформація – передача генетичного матеріалу між клітинами за участі ізольованої ДНК. Трансдукція – передача генетичного матеріалу від однієї клітини іншій за допомогою вірусів. Кон’югація – передача генетичного матеріалу від клітини-донора у клітині-реципієнтові при безпосередньому контакті клітин. Механізми горизонтальногоперенесення генів: 1 – трансформація, 2 – трансдукція; 3 – кон’югація123

Номер слайду 13

Взаємодія бактерій між собою. Часто бактерії «співпрацюють», формуючи біоплівки та змінюючи швидкість росту завдяки «відчуттю кворуму»Біоплівки (біофільми) – спільний слизовий шар із зануреними в нього колоніями бактерій. Перебуваючи в угрупованнях, бактерії спілкуються і координують свою поведінку завдяки секреції молекулярних сигналів. Це явище називається «відчуттям кворуму».

Номер слайду 14

Взаємодія бактерій з іншими організмами. Симбіотичнімутуалізм коменсалізм паразитизм. АнтибіотичніАнтибіоз – це взаємовідносини, за яких спостерігається пригнічення розвитку або повне відмирання одних видів під дією продуктів обміну, що їх утворює інший вид. Найчастіше ці продукти називають антибіотиками.

Номер слайду 15

Самостійна робота з таблицею. За допомогою таблиці на конкретних прикладах (галоквадратум і кишкова паличка) порівняйте архей та бактерій. Сформулюйте висновок про причини подібності та відмінностей.

Номер слайду 16

Домашнє завдання§ 10 опрацювати, с.40 виконати завдання Біологія+Медицина. Проект «Мікробіом людини»Завдяки проекту «Мікробіом людини» складено список корисних бактерій, що існують в організмі людини. З цього списку виокремимо біфідобактерії (Bifidobacterium longum) та лактобактерії (Lactobacillus Johnsonii). Яка користь цих бактерій для організму людини?

pptx
Додано
1 жовтня 2020
Переглядів
3015
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку