Презентація до уроку з біології для 11 класу на тему "ПОНЯТТЯ ПРО СПРЯЖЕНУ ЕВОЛЮЦІЮ ТА КОАДАПТАЦІЮ"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту) : підруч. для 11 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2019.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОНЯТТЯ ПРО СПРЯЖЕНУ ЕВОЛЮЦІЮТА КОАДАПТАЦІЮ11 клас7 урок

Номер слайду 2

У світі цікавого«Необхідно бігти щодуху, щоб залишатися на одному і тому ж місці» Гіпотеза Чорної Королеви , або ефект Чорної Королеви (в англійській мові відома як гіпотеза Червоної королеви, оскільки колір шахових фігур за часів Л. Керролла був близьким до червоного) – це еволюційна гіпотеза Лейга ван Валена, що пояснює переваги статевого розмноження організмів і постійні еволюційні перегони озброєнь між конкуруючими видами та між паразитом і хазяїном. Принцип Чорної Королеви формулюється так: «Для еволюційної системи сталий розвиток необхідний лише для того, щоб зберігати свою відносну пристосованість щодо систем, які коеволюціонують з нею». Що ж таке коеволюція?

Номер слайду 3

Біологічне значення коеволюційних відносин. КОЕВОЛЮЦІЯ (від лат. cо – разом та evolutio – розгортання), або спряжена еволюція, або коадаптивна еволюція, – еволюційна взаємодія організмів різних видів, які не обмінюються генетичною інформацією, але об’єднані тісними екологічними зв’язками. Першим концепцію коеволюції запропонував у 1968 р. Микола Тимофєєв-Ресовський

Номер слайду 4

Біологічне значення коеволюційних відносин. У процесі коеволюції видів складаються такі взаємовідносини, за яких види-партнери стають певною мірою взаємно необхідними. Результатом коеволюції є взаємні адаптації двох видів (коадаптації), що забезпечують можливість їхнього спільного існування.

Номер слайду 5

Біологічне значення коеволюційних відносин. Найпоширенішими формами коеволюції є відносини в системах «тварини-запилювачі – квіткові рослини» , «рослиноїдні тварини – рослини», «хижак – жертва», «комахоїдні рослини – комахи», «паразит – хазяїн», «організми-галоутворювачі– рослини», «рослина – гусениці, що її поїдають, різні види симбіозу.

Номер слайду 6

Механізми формування коадаптацій. Коадаптація – взаємопристосування різних видів у процесі спряженої еволюції до нових умов існування. Найбільш досліджено коадаптації у системі «тварини-запилювачі – квіткові рослини». Прикладом коадаптації є взаємопристосування форми квітки та будови ротового апарату комах. Велика кількість коадаптацій формується на основі харчових (трофічних) зв’язків.

Номер слайду 7

Механізми формування коадаптацій. Коадаптивні пристосування виникають всередині екосистем, реалізуються на рівні популяцій, формуються упродовж тривалого часу на основі змін генетичного матеріалу під контролем природного добору. Шляхом коадаптацій в екосистемах відбуваються й просторовий розподіл видів по ярусах, упаковування екологічних ніш, формування життєвих форм та ін.

Номер слайду 8

Самостійна робота на зіставлення. Зіставте наведені коадаптації (1 – 6) з відповідними формами спряженої еволюції (А – Е). Дайте характеристику одного із прикладів коадаптацій.

Номер слайду 9

Домашнє завдання§ 7; стор.26 виконати завдання Біологія + Література. «До дуба підлетіла чимала пташка. Вона накинулася на жолуді. Набрала у дзьоб, змахнула крилами, полетіла до старої ялини. Підозріло обдивилася навкруг, певно, пересвідчувалася, чи ніхто не стежить за нею, не придивляється, де вона ховає на зиму свої жолуді» (В. Титаренко). Назвіть лісового птаха з родини Воронові. Яка роль сойок у житті лісових екосистем?

pptx
Додано
29 вересня 2020
Переглядів
7813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку