Подразливість. Подразення – це вплив певного фактору середовища на організм. Подразник – чинник, який спричиняє дію на організм. Подразниками є:
Номер слайду 3
Біологічна реакціяце відповідь організму на дію подразника
Номер слайду 4
Подразливість. На рівні клітин ознакою подразливості є позитивний електричний заряд на поверхні клітини та негативний заряд усередині клітини. Ця різниця зарядів може змінюватися під впливом дії різних чинників, що і є початком внутрішньоклітинних процесів. На вплив чинника зміни клітинного обміну речовин зумовлюють відповідну реакцію клітини.
Номер слайду 5
Подразливість Подразливість характерна й для цитоплазми клітин, яка здатна сприймати впливи середовища й реагувати на них виникненням чи припиненням руху.
Номер слайду 6
У багатоклітинних тварин подразливість забезпечують тканини, яким властива збудливість. Це нервова, м’язова й окремі види епітеліальної. Проведення збудження для забезпечення рухів, виділення секретів пов’язане з такими органами, як нерви, спинний і головний мозок, м’язи, залози секреції. У формуванні реагування тварини на впливи середовища визначальне значення мають нервова й ендокринна системи.
Номер слайду 7
Номер слайду 8
Подразливість тварин – це здатність переходити із стану спокою в діяльний стан у відповідь на дію чинників середовища, яка реалізовується на різних рівнях їх організації.
Номер слайду 9
Таксиси це рухова реакція у відповідь на спрямований вплив чинника, що здійснюється клітинами чи організмами. Таксиси забезпечують просторову орієнтацію рухів тварин на дію сприятливих чи несприятливих подразників.
Номер слайду 10
Рефлексце рухова реакція організму на певний пусковий подразник, яка здійснюється за обов’язкової участі нервової системи. Рефлекси можуть бути вродженими безумовними (стискання тіла гідри у грудочку після механічного впливу) або набутими умовними (харчові рефлекси риб, які формуються при годуванні в один і той самий час). Умовний рефлекс. Безумовний рефлекс
Номер слайду 11
Органи чуттяанатомічні утвори організму тварин, що сприймають інформацію із зовнішнього чи внутрішнього середовища. Ця інформація надходить у вигляді впливів звуку, світла, хімічних сполук і є важливою для вмикання й вимикання різних біологічних реакцій.