Презентація до уроку з біології на тему "Різноманітність та значення риб"

Про матеріал

Неймовірна різноманітність риб - це наслідок широкого розповсюдження їх майже по всьому водному середовищі. Риб можна зустріти в гірських потоках і стоячих водоймах ; на великих глибинах і на самій поверхні води ; у гірських озерах і в підземних печерах . Живуть риби в солоних водоймах, гарячих джерелах, чистій прозорій воді, мутних потоках , болотах , артезіанських водах. Риби не тільки плавають у воді, вони можуть повзати по дну, а інколи і по суші, зариватися в пісок, мул і навіть літати, розмахуючи плавцями , як крилами . Риби чують і самі видають звуки, вони бачать і розрізняють кольори, самі змінюють забарвлення, мають органи рівноваги , зору, слуху , дотику, смаку, нюху .Ці істоти реагують на зміну тиску , сприймають магнітне поле Землі і можуть орієнтуватися по магнітному меридіану , вловлюють найменші коливання води .Яких тільки риб не існує на світі?

За допомогою даної презентації діти можуть здійснити віртуальну подорож у підводний світ та побачити найдивовижніших створінь морського дна.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок біології у 7 класі Підготувала вчитель біології Сурсько-Михайлівської СЗШ І-ІІІ ступенів Борох Надія Валеріївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Давайте поговоримо… В якому середовищі живуть риби ? Назвіть органи руху риб . Які види плавців ви знаєте ? Чим вкрите тіло ? Яке значення має слиз? Назвіть відділи тіла риб ?

Номер слайду 4

Робота з картками: - позначити зовнішню будову риб

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вона має органи обох статей одночасно і протягом життя може побувати і в ролі самця, і в ролі самиці.

Номер слайду 7

Сарган

Номер слайду 8

Риба - жаба- Рибі-жабі потрібно всього 6 мілісекунд, щоб відкрити рот, зловити жертву, проковтнути її і закрити пащу.

Номер слайду 9

Найотруйніша риба - бородавчатка, яка водиться в Тихому океані поблизу Австралії. На її тілі є 13 отруйних шипів, укол одного смертельний для людини.

Номер слайду 10

Рибу-краплю називають найсумнішою рибою на землі за її зажурений вигляд. Тепер, схоже, у риби-краплі є реальний привід сумувати, адже вона знаходиться на межі зникнення.

Номер слайду 11

Південноамериканський електричний вугор може генерувати напругу до 1200 вольт

Номер слайду 12

Глибоководні химери Деякі глибоководні риби мають органи, які світяться . А чим тільки не живляться ці тварини ! Серед них є канібали , паразити , гурмани .

Номер слайду 13

Тема уроку: Різноманітність та значення кісткових риб. Мета уроку: ознайомитися з різноманітністю кісткових риб; визначити роль риб у природі і житті людини, з’ясувати необхідність їх охорони. Завдання: Познайомитися з різноманітністю кісткових риб; Виявити відмінні ознаки рядів кісткових риб; Розглянути поширення та значення представників різних рядів риб; З’ясувати значення знань, отриманих на уроці.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Осетрові Оселедцеподібні Тріскові Коропоподібні Колючопері Камбалові Дволегеневі Однолегеневі Кистепері Щукоподібні

Номер слайду 16

Хвостовий плавець нерівнолопатевий (нагадує півмісяць) Передня частина голови у них видовжена і називається Кісткові луски (бляшки), розташовані рядами. Ікра чорна Рот у вигляді поперечної щілини з нижнього боку голови Спереду рота є 4 вусики Спинний плавець віднесений далеко назад. рострум Скелет переважно хрящовий, кістки трапляються лише у черепі.

Номер слайду 17

білуга стерлядь севрюга бістер - гібрид білуги та стерляді

Номер слайду 18

осетер калуга Осетер атлантичний Білуга чорноморська Шип Стерлядь прісноводна шип

Номер слайду 19

Найбільші представники виду осетрових – білуга та далекосхідна калуга, які іноді досягають 5-6 м довжини та маси до 1,5 т. Максимальний вік цих риб майже 100 років, але на даний час, в зв’язку з рибним промислом, такі великі екземпляри трапляються рідко.

Номер слайду 20

Зграйні риби Тіло сплющене з боків. Бічна лінія відсутня Хвостовий плавець з великою виїмкою Голова не вкрита лускою. Колір переважно сріблястий Луска оселедцевих порушує класичні закони оптики і дозволяє бути непомітними з усіх кутів зору

Номер слайду 21

океанічний оселедець івасі шпрот оселедцевий або кілька Чорноморсько - азовська тюлька Чорноморська хамса (анчоус)

Номер слайду 22

Жировий плавець, позбавлений променів Міграція лосося - нерки у шлюбному вбранні Високоякісне м’ясо червоного кольору Ікра червона Тіло округлої, валькуватої форми або трохи стиснене з боків Більшість прохідні риби, але ряд видів постійно живе у прісних водоймах

Номер слайду 23

Самець горбуші у звичайному та шлюбному вбранні Самець сьомги у звичайному та шлюбному вбранні

Номер слайду 24

Самець кети у шлюбному вбранні Самець нерки у шлюбному вбранні Самець чавичі у звичайному та шлюбному вбранні

Номер слайду 25

Радужна форель Харіус європейський Дунайський лосось Чорноморський лосось Струмкова форель Чорноморський лосось (чорноморська кумжа) Амурський харіус

Номер слайду 26

Глоткові зуби коропових Спинний плавець один, розташований посередині тіла або дещо ближче до хвостового Черевні плавці розташовані далеко за грудними. На щелепах немає зубів (короп) Грудні плавці розташовані високо. Промені плавців м’які

Номер слайду 27

короп карась краснопірка тарань плітка сазан – дикий предок коропа 1 2 3 4 5 6

Номер слайду 28

лин лящ товстолобик білий амур Карась звичайний, або карась золотий, Бистрянка російська, Марена звичайна, Вирезуб причорноморський, Гольян озерний, Рибець малий, Шемая азовська, Ялець звичайний Золота рибка декоративний вид; предок – срібний окунь

Номер слайду 29

Характерні ознаки ряду Колючопері Спинна частина плавця перетворена на колючки. Спинних плавців два або один, розділений на дві частини Черевні плавці зазвичай розташовані під грудними, а іноді і попереду них. Забарвлення різноманітне, часто на тілі і плавцях бувають темні стрічки, плями.

Номер слайду 30

окунь судак скумбрія тунець ставрида Риба – меч, переслідуючи здобич, здатна розвивати швидкість до 120 км/год 1 2 3 4 5 6

Номер слайду 31

Бичок - кругляк Бичо́к-бббка (бичо́к-піщбник, пісо́чник) Бичок – мартовик (бердянський, кнут, головатий) Бичок-цуцик, мармуровий тупоносий бичок Бичо́к-су́рман, ( ши́рман, сірман ) Бичок - рижик звичайний, Бичок золотистий, Судак морський, Йорж смугастий, Чоп малий, Чоп великий, Лаврак губатий, Горбиль світлий, Зубарик звичайний, Губань зелений

Номер слайду 32

Тіло довгасте, вкрито дрібною лускою. Спинних плавців 1, 2 або 3 Анальних плавців 1 або 2 Усі плавці без колючих променів. Черевні плавці розташовані попереду грудних. На підборідді звичайно є вусик, рідше він відсутній (миньок)

Номер слайду 33

тріска сайда сайка минтай

Номер слайду 34

пікша миньок річковий навага хек

Номер слайду 35

Потрібно розподілити риби на малюнках по рядах, до яких вони належать.

Номер слайду 36

От якби я був рибою?... Продовжуємо нашу подорож і часу ми не марнуєм По підручнику мандруєм, Бо він секретів не тримає І таємниці відкриває! Вам необхідно віднайти в підручнику інформацію про родини Сомові та Окуневі, ряди Щукоподібні , Камбалові. Те про що ви дізнаєтеся, необхідно відтворити від першої особи. Наприклад, “Я сом, живу переважно в прісних водоймах, …”

Номер слайду 37

Ряд Коропоподібні Родина Сомові Ряд Щукоподібні Ряд Камбалові Ряд Колючопері Родина Окуневі

Номер слайду 38

Представники цієї групи ще порівняно вважалися вимерлими. Лише 1938 року в Індійському океані, поблизу узбережжя Африки, був виловлений екземпляр невідомої доти риби. Вона була названа латимерія. Цікаво, що другий екземпляр цієї риби був виловлений 1952 року. Скелет парних кінцівок дивно нагадує скелет кінцівок наземних хребетних. Учені вважають, що від кистеперих риб походять стародавні земноводні. Свою назву ця тварина отримала в честь вченої, яка описала і класифікувала знахідку - Марджорі Латимер. У латимерії є легеня, але вона заповнена жиром і не використовується.

Номер слайду 39

Африканський протоптерус Ряд Дволегеневі – зябра недорозвинені, легеневе дихання переважає Ряд Однолегеневі Американський лепідосирен Наступна зупинка надряд Дводишні. Невелика група риб, які поширені у прісних водоймах Австралії (рогозуб), Африки (протоптерус), Південної Америки (лепідосирен). Ці риби мають одну чи дві легені, які забезпечують їм атмосферне дихання. Коли водойма пересихає, протоптерус заривається в мул, виділяє слиз, який утворює захисну капсулу,і впадає в сплячку (на 4 місяці). У цей час риба не живиться, дихає легенями, а з настанням сприятливого періоду (дощів) риба прокидається. Рогозуб Рогозуб (неоцератод) живе в заростаючих річках Австралії, де мало кисню. Може дихати як зябрами або легенею окремо, так і одночасно

Номер слайду 40

На картках зображені риби – представники різних рядів. Необхідно визначити трійку риб, що належать до одного ряду та назвати цей ряд. “ХРЕСТИКИ - НУЛИКИ”

Номер слайду 41

Значення риб у природі та житті людини

Номер слайду 42

«Мікрофон» Доповнити речення: - Сьогодні на уроці я дізнався… - Мені запам’яталося… - До цього мені було відомо… - Сьогодні я дізнався вперше про…

Номер слайду 43

Ваш настрій ???

Номер слайду 44

Для всіх учнів: вивчити § 17 , відповідати на питання в кінці параграфа Творче завдання: скласти твір – мініатюру “Якби я був Нептуном”

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Володимирівна Ліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Липовий Сергій Віталійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ревак Лілія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Лутчак Галина Петрівна
    Шановна Надія Валеріївна! Негарно видавати чужу розробку за свою. Звичайно, Ви дещо змінили, але не настільки, щоб я не впізнала свою роботу. Лутчак Г.П.
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 2 відгука
ppt
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
12 квітня 2018
Переглядів
25151
Оцінка розробки
4.8 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку