Презентація до уроку з фізики у 8 класі на тему "Сила струму. Одиниця сили струму. Амперметр"

Про матеріал

Презентація містить короткий конспект уроку, одиниці вимірювання сили струму, правила вмикання амперметра в електричне коло, цікаву інформацію про "живу електрику" та задачі для розв'язання

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сила струму. Амперметр 8 клас

Номер слайду 2

Фізичне лото: Які джерела електричного струму ви знаєте? Які види енергії можна перетворювати на електричну енергію? Назвіть елементи електричного кола. Що називають схемою електричного кола? Як потрібно підключити до гальванічного елемента дві лампочки й два ключі, щоб при замиканні хоча б одного з них одночасно загорялися обидві лампочки? Накресліть схему відповідного електричного кола.

Номер слайду 3

Сила струму – це фізична величина, що характеризує електричний струм і чисельно дорівнює заряду, який проходить через поперечний переріз провідника за одиницю часу.

Номер слайду 4

Кратні та частинні одиниці сили струму: 1кА = 1000 А 1мА = 0,001 А 1 мкА = 0,000001 А

Номер слайду 5

Амперметр в коло вмикається послідовно Амперметр – прилад для вимірювання сили струму

Номер слайду 6

Запам'ятайте: НЕ МОЖНА! Торкатись оголеного проводу, особливо стоячи на землі, сирій підлозі тощо Користуватися несправними електропристроями Збирати, розбирати, ремонтувати електроприлади, не від'єднавши їх від джерела струму

Номер слайду 7

Розв'яжемо задачу! Через поперечний переріз провідника за 4 с проходить електричний заряд 16 Кл. Визначте силу струму в провіднику.

Номер слайду 8

Що ви знаєте про живу електрику?

Номер слайду 9

Люди вже давно спостерігали дію електричних сил як у живій, так і в неживій природі. Електричні вугри, скати; блискавка – звичні явища. Перші мандрівники  дивувалися з екзотичного способу полювання на південноамериканського електричного вугра. Індіанці заганяли у водойму, де водилися вугрі, стадо коней, і всю силу своїх електричних розрядів небезпечна риба обрушувала на беззахисних тварин. Лише згодом рибалки заходили у воду і вже без страху руками ловили цю незвичайну рибу. То ж які існують види електричних риб та для чого вони застосовують електророзряди?

Номер слайду 10

Електричні скати відомі своєю електрочутливістю. Сильні розряди використовують для оглушення жертви, а слабкі – для ехолокації. Якої сили струм генерував скат, якщо за 0,3 с через його електричні органи пройшло 15 Кл електрики?

Номер слайду 11

Нільський дракончик є своєрідною “елекробатарейкою”, у якого голова має позитивний заряд, а хвіст – негативний. Електричне поле, яким оточена риба, реагує на будь-які зміни в її оточенні, що дає можливість легко орієнтуватися в мутній воді, не застосовуючи зір. Який заряд має електричне поле дракончика, якщо протягом 5 с генерується біострум силою 0,2 А?

Номер слайду 12

Морські корівки – донні риби, що мають на голові за очима електричні органи, призначені для полювання. За який час корівка генерує 20 Кл електрики при силі струму 1 А?

Номер слайду 13

Електричний вугор для орієнтації та нападу генерує розряд силою до 1 А. Визначте, яка кількість електронів пройде за 0,1с.

Номер слайду 14

Електричний сом – хижак, що використовує для захисту своєї території, при обороні та полюванні потужні електричні розряди. Обчисліть силу струму електричного удару сома, якщо за 0,5 с проходить 20 квінтильйонів електронів?

Номер слайду 15

Відгадай загадку! Усім несе і світло, і тепло, Щедрішого у світі і немає. В далеких селах та містах Спішить в оселі по дротах… Схожа груша ця на сонце Має вуса й шапочку. Здогадались, діти, що це? Електрична… По лижні ковзнули ніжки, Ми подумали – стоніжка, Та помітили, що ріжки Має дивна ця стоніжка, Що вхопилися за дріт, І мерщій помчали в світ… 

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Вивчити п. 27 Виконати вправу 27 (1,2,5) Скориставшись додатковими джерелами інформації, дізнайтесь, чи використовують “живу” електрику в медицині

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Румянцева Оксана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Д'яченко Світлана Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Хайко Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кульбаба Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 27. Сила струму. Одиниця сили струму. Амперметр
Додано
11 лютого 2018
Переглядів
14307
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку