Презентація до уроку з географії у 6 класі на тему "Атмосферний тиск: причини і наслідки його зміни в тропосфері. Вимірювання атмосферного тиску"

Про матеріал
Презентація до уроку з географії у 6 класі на тему "Атмосферний тиск: причини і наслідки його зміни в тропосфері. Вимірювання атмосферного тиску"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

1. Температура повітря в першу чергу залежить від кута падіння сонячних променів на земну поверхню. 2. Тривалість світлового дня не впливає на температуру повітря. 3. Графік добового ходу температур показує, що максимального значення температура досягає опівдні, а мінімального – опівночі. 4. Температура повітря не впливає на живі організми та процеси, що відбуваються в природі. 5. Щоб розрахувати середню добову температуру, потрібно скласти всі її показники, зареєстровані протягом доби, і поділити на два. 6. Найхолодніший місяць на Україні – січень, найтепліший – червень. 7. Дослідження вчених показують, що середня температура повітря на Землі за останні 100 років понизилась майже на 10С.

Номер слайду 4

2. Зупинка «Дослідницька»

Номер слайду 5

Чи має повітря вагу? 1033 г. 1 см2

Номер слайду 6

Атмосферний тиск: причини і наслідки його зміни в тропосфері. Вимірювання атмосферного тиску.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

3. Зіпсований телефон Барометр-анероїд - це прилад для вимірювання атмосферного тиску (рис. 1). Цей прилад портативний, його широко використовують для гігієнічних досліджувань.  Найважливіша частина барометра-анероїда порожня тонкостінна металева коробка з гофрованим дном і кришкою. Коробка заповнена розрідженим повітрям (до 50-60 мм рт. ст.).  В результаті коливання атмосферного тиску стискуються або виступають стінки коробки. Ці зміни через систему важелів передаються стрілці, яка рухається по циферблату, розділеному на міліметрові і напівміліметрові поділки. Рис. 1. Барометр-анероїд

Номер слайду 10

Барометр-анероїд

Номер слайду 11

Нормальний атмосферний тиск при температурі 0°С на рівні моря на широті 45°становить 760 мм рт.ст.= 1310 гПа.

Номер слайду 12

4. Розрахункова палата Розрахувати нормальний атмосферний тиск для підвищення, на якому знаходиться наша школа – 350 м

Номер слайду 13

4. Розрахункова палата Землетрус – с. 26, задача 2 Метеори – с. 2, задача 5

Номер слайду 14

Основні пояси атмосферного тиску на Землі

Номер слайду 15

Вітер –це горизонтальне переміщення повітря з області високого атмосферного тиску в область низького тиску

Номер слайду 16

Фізкультхвилинка

Номер слайду 17

5. Вірю – не вірю

Номер слайду 18

5. Гра «Вірю-не вірю» 1.Атмосферний тиск – це сила, з якою повітря тисне на земну поверхню.  2. Вітер – це горизонтальне переміщення повітря з області низького тиску в область високого тиску. 3. Атмосферний тиск знижується з підняттям на 1 км на 10 мм рт. ст..  4. Чим більша різниця у атмосферному тиску між об’єктами, тим сильніший вітер. 5. Атмосферний тиск вимірюється за допомогою барометра. 6. Нормальним атмосферним тиском для всіх точок планети є 760 мм рт.ст.  7. Напрямок та сила вітру вимірюється за допомогою флюгера.  8. На 1 см2 повітря тисне з силою 15 т.  9. Нормальний атмосферний тиск на висоті 350 м - 725 мм. рт. ст.

Номер слайду 19

Таке велике, що займає весь світ, таке мале, що поміщається в щілину

Номер слайду 20

Домашнє завдання Опрацювати текст параграфа 34 Скласти 5 питань-чомучок до тексту Скласти та розв’язати задачу на зміну атмосферного тиску з висотою Підготувати повідомлення про винахідників першої повітряної кулі.

Номер слайду 21

Найвищий атмосферний тиск відзначено 12 грудня 1968 в Акапі, на півночі Сибіру. Тиск повітря на рівні моря досягав  1133,3 гПа.   Найнижчий атмосферний тиск, що дорівнює 880 гПа, було зареєстровано в центрі урагану Джімбер в Тихому океані 12 вересня 1988 р. Найнижчий на Землі тиск можливо, ніколи й не буде виміряно, так як він зустрічається в самому центрі торнадо.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Брижик Наталія Іванівна
    Дякую! Дуже цікавий урок і презентація теж!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 грудня 2020
Переглядів
2082
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку