​Презентація до уроку з історії України на тему: "Утворення Галицько-Волинського князівства"

Про матеріал

Презентація до уроку з історії України на тему: "Утворення Галицько-Волинського князівства", яку можна використати і на уроці узагальнення та систематизації знань з теми «Галицько-Волинська держава».

Работа з презентацією на уроці здійснюється вчителем. Доцільно використовувати мультимедійний проектор с пультом керування, щоб не обмежувати рухи вчителя. Для перемикання слайдів можна звернутися до помічника. Презентація виконана за допомогою програми Microsoft Office PowerPoint. Работа збережена у форматі, який повністю сумісний з PowerPoint 2007.

Інструкція з використання презентації. Презентація використовується на уроці вчителем, він перемикає слайди відповідно до хронології уроку. Презентація складається з 26 слайдів. У презентації використовуються ефекти анімації, карти, ілюстрації, схеми, завдання, таблиці. Презентація має навчальний характер. Вона дозволяє повторити й узагальнити матеріал, перевірити знання теми, познайомитися з новими поняттями, зробити висновки до теми.

Гарних Вам уроків!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

1)   Що таке політична роздробленість?2)    Якими були причини політичної роздробленості Київської Русі?3)    Назвіть і покажіть на карті «Українські землі в другій половині ХІІ – першій чверті ХІІІ ст.» князівства, які утворилися після розпаду Київської Русі. Запитання та завдання.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

4)    Історик М. Котляр наголошував, що “давньоруська держава в середині XII ст. не розпалася, а змінила лише форму державного устрою: централізовану монархію заступила федеративна монархія”. Чи згодні ви з цією думкою? Свою відповідь обґрунтуйте.5)    Зробіть припущення: якби руські князівства знову об’єдналися в єдину централізовану державу, то яке князівство і яке місто стали б центром нової держави? Чому?Запитання та завдання.

Номер слайду 4

Особливості розвитку Галицького та Волинського князівств Віддаленість від Києва і, як наслідок, обмеження впливу центральної влади. Розташування далеко від кордону зі Степом, що захищало від нападів кочовиків. Вдале географічне розташування на перехресті торговельних шляхів (із Балтійського моря в Чорне, із Русі до Центральної та Південно-Східної Європи). Великі родовища солі, яка була бажаним і потрібним товаром у тогочасній торгівлі, сприяли економічному піднесенню. Потреба об’єднання зусиль обох князівств для боротьби з нападами поляків і угорців, а пізніше – проти монгольської навали.

Номер слайду 5

Проблемні питання. Чому саме Галицьке та Волинське князівства, а не Київське чи Чернігово-Сіверське, стали новим центром української держави? Як відбулося становлення Галицько-Волинської держави, котру називають спадкоємицею Київської Русі? Яку роль у цьому процесі відіграв волинський князь Роман Мстиславич?

Номер слайду 6

Утворення Галицько-Волинської держави

Номер слайду 7

План вивчення нового матеріалу1. Об’єднання Волинського і Галицького князівств.2. Діяльність князя Романа Мстиславича.3. Боротьба за зміцнення держави після смерті Романа Мстиславича.

Номер слайду 8

Передумови утворення Галицько-Волинської держави

Номер слайду 9

Передумови утворення Галицько-Волинської держави. Передумови. Вигідне географічне положення (віддаленість від Києва, важкодоступність для кочовиків, розташування на перехресті торговельних шляхів)Необхідність спільної боротьби двох князівств проти Угорщини та ПольщіЕкономічне зростання князівства завдяки існуванню величезних родовищ соліЕнергійна об’єднавча політика волинського князя Романа Мстиславича

Номер слайду 10

Роман Мстиславович

Номер слайду 11

Терміни та поняття Майорат — це передання влади старшому в роду з метою розв’язання проблеми передання влади в князівстві одній особі, що мало сприяти припиненню боротьби за владу між нащадками князів.

Номер слайду 12

Робота з історичними джереламиІЗ «ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКОГО ЛІТОПИСУ» ПРО РОМАНА МСТИСЛАВИЧА …Одолів усі поганські народи, мудрістю ума додержуючи заповідей Божих. Він [Роман] бо кинувся був на поганих, як той лев, сердитий же був, як та рись, і губив [їх], як той крокодил, і переходив землю їх, як той орел, а хоробрий був, як той тур, бо він ревно наслідував предка свого Мономаха, що погубив поганих ізмаїльтян, тобто половців…

Номер слайду 13

Проблемне завдання Дослідник М. Котляр зазначає: «Роман Мстиславич належить до числа особливо уславлених героїв давньоруської історії. Полководець і рицар, державний діяч і дипломат, він стоїть поряд із такими видатними особистостями, як Володимир Святославич та Ярослав Мудрий».1) Наведіть факти, які підтверджують або спростовують думку дослідника. Порівняйте діяльність волинського князя Романа з діяльністю Володимира Великого та Ярослава Мудрого.

Номер слайду 14

Робота з підручником. Опрацюйте відповідний матеріал підручника на ст.127 та виконайте завдання.1) Випишіть у зошит риси, які характеризували історію Галицької та Волинської землі після смерті Романа.2) Поясніть, чому цей період дістав назву «боярської смути».3) Яка роль у цей період належала княгині Анні — матері Романових дітей, Данила та Василька?4) Визначте наслідки періоду «боярської смути» для історії Галицько-Волинського князівства.

Номер слайду 15

Тестові завдання1. Укажіть заходи правління Романа Мстиславича. (Виберіть чотири правильні відповіді.) 1) об’єднання Галичини й Волині в єдину державу 2) боротьба з боярами 3) розгром рицарів хрестоносців у Дорогичинській битві 4) завоювання в 1202 р. Києва 5) розроблення проекту «доброго порядку» 6) боротьба з монголами 7) укладення «Руської правди»

Номер слайду 16

Тестові завдання. Які риси характеризують становище в Галицько-Волинському князівстві після смерті Романа? (Виберіть три правильні відповіді.) 1) передача влади нащадкам Романа — його синам 2) початок боярської сваволі в князівстві 3) посилення центральної влади 4) розпад території на кілька удільних князівств 5) посилення чужоземного втручання 6) посилення та розквіт князівства

Номер слайду 17

Установіть відповідність між постатями та їхніми характеристиками. 1 Роман Мстиславич 2 Володислав Кормильчич 3 Андрій ІІ 4 Лешко Краківський. А боярин, який незаконно посів галицький престол. Б галицький князь, який мав прізвисько Осмомисл. В волинський князь, який у 1199 р. об’єднав галицьку і волинську землі в єдине князівство. Г угорський король, який втручався в галиць- ко-волинські справи під час «боярської смути»Д польський князь, який у 1215 р. захопив захід- ну частину Галичини та ВолиніТестові завдання

Номер слайду 18

Запитання та завдання1. У зв’язку з чим Роман Мстиславич застосовував своє улюблене прислів’я: «Не вбивши бджіл, не поласуєш медом»? Що князь мав на увазі?2. «Галицько-Волинський літопис» розпочинається такими урочистими словами: «Початок князювання великого князя Романа, князя галицького, що був самодержцем усієї Руської землі». На якій підставі автор літопису називає Романа «самодержцем усієї Русі»?

Номер слайду 19

3. Яку сторону зовнішньої політики князя Романа відображає прислів’я «Романе, Романе, худим (бідним) живеш! Литвою ореш»? 4. Про яку подію в житті Галицько-Волинського князівства літописець залишив запис: «Велика смута постала в землі Руській. Зосталося ж два сини його, один чотирьох літ, а другий двох літ»? Запитання та завдання

Номер слайду 20

5.    Щодо якого князя було вперше вжито слово «самодержець»?  6.    Що запропонував Папа Римський Інокентій III Роману Мстиславичу?  7.    Яке місто Роман Мстиславич зробив столицею об’єднаного князівства?  8. Як звали синів Романа Мстиславича?  9. Період князівсько-боярських міжусобиць, боротьби за владу після смерті Романа Мстиславича? Запитання та завдання

Номер слайду 21

Визначте дати історичних подій. Початок князювання Романа Мстиславича на Волині. Об’єднання Галичини та Волині в єдине князівство. Загибель Романа Мстиславича. Період боярського свавілля та іноземного втручання в галицько-волинські справи. 5. Утвердження Данила в Галичі.

Номер слайду 22

Заповніть таблицю{775 DCB02-9 BB8-47 FD-8907-85 C794 F793 BA}Князівство. Галицьке. Волинське

Номер слайду 23

Заповніть таблицю1. Об’єднане Володимирком Володаревичем.2. Мало кордон із литовськими племенами.3. Столиця — місто Володимир.4. Сильна влада боярства.5. Першим відокремилося від Київської Русі.6. Правила династія Мономаховичів.7. Мало поклади солі.8. Уважалося володінням київських князів.9. Розширило територію до пониззя Дунаю.10. Належало Ростиславичам.

Номер слайду 24

Відповідь на питання уроку У 1199 р. сталася подія великої історичної ваги: об’єдналися Галицьке і Волинське князівства. Постало нове утворення, якому судилося стати продовжувачем традицій Київської Русі. Воно також стало центром об’єднання земель Південно-Західної Русі. Творцем нового князівства став Роман Мстиславич — один із визначних князів Русі, метою якого було створення великої могутньої держави. Проте через смерть князя його планам не судилося втілитися в життя. Синам Романа довелося починати все з початку, і в результаті напруженої боротьби їм це вдалося. Проте відновлена держава Романа знову опинилася перед новим випробуванням — монголо-татарською навалою.

Номер слайду 25

Домашнє завдання1. Опрацювати § 15 (§ 16), повторити тему «Князь Святослав та його походи».2. Творчі завдання. Напишіть сторінку до літопису під назвою «Романовичі збирають втрачену вотчину» або невелике оповідання за темою «Багатолітня одіссея Романовичів по чужих краях», використовуючи достовірні історичні факти.3. Індивідуальне випереджальне завдання. Підготуйте розповіді про Чингізхана та його онука Батия.

Номер слайду 26

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Коноваленко Юлiя Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Паламарчук Галина
    Чудова презентація. Дякую, колего.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Глушакова Ksenia Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
4 серпня 2018
Переглядів
25464
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку