Презентація до уроку з курсу "Людна і світ" на тему: "Субкультури в житті сучасної молоді"

Про матеріал

Презентація до уроку з курсу "Людна і світ" на тему: «Субкультури в житті сучасної молоді», яку можна використати і на позаурочних заходах, на виховних годинах, а також на уроках правознавства. Работа з презентацією на уроці здійснюється вчителем. Доцільно використовувати мультимедійний проектор с пультом керування, щоб не обмежувати рухи вчителя. Для перемикання слайдів можна звернутися до помічника.

Презентація виконана за допомогою програми Microsoft Office PowerPoint. Работа збережена у форматі, який повністю сумісний з PowerPoint 97 - 2003.

Інструкція з використання презентації. Презентація використовується на уроці вчителем, він перемикає слайди відповідно до хронології уроку. Презентація складається з 25 слайдів. У презентації використовуються ефекти анімації, ілюстрації, таблиці. Презентація має навчальний характер. Вона дозволяє познайомитися з новими поняттями, узагальнити матеріал, перевірити знання теми, зробити висновки до теми.

Гарних Вам уроків!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Субкультури в житті сучасної молоді

Номер слайду 2

Що таке субкультури??? Кожному з нас доводилося йти по вулиці, їхати в транспорті або просто дивитись телевізор і бачити людей, які у чомусь не схожі на інших. У когось на голові ірокез, хтось увесь в металі, а хтось у чорній шкірі проноситься повз вас на мотоциклі. Найчастіше це і є представники сучасних субкультур. Субкультура – соціальне угрупування, яке об'єднане тим, що кожен з його представників себе до нього зараховує (тобто ідентифікує). Члени такого угрупування можуть формувати групи безпосереднього спілкування (компанії, клуби, тусовки), але їхній зв'язок одне з одним може відбуватися і віртуально, завдяки захопленню одним героєм.

Номер слайду 3

5 головних характеристик молодіжних субкультур: Специфічний стиль життя і поведінки; Наявність власних норм, цінностей, картини світу, які відповідають вимогам певних соціальних категорій молоді; Протиставлення себе решті суспільства; Зовнішня атрибутика, яка має символічне значення; Ініціативний центр, який генерує тексти.

Номер слайду 4

Варто звернути увагу на парадокс молодіжних субкультур: з одного боку вони культивують протест проти суспільства дорослих, його цінностей і авторитетів, а з іншого – покликані сприяти адаптації молоді до цього дорослого суспільства.

Номер слайду 5

Хіпі Панки Скінхеди Готи Емо

Номер слайду 6

Хіпі Люди, які зараховують себе до цієї категорії, воліють називати себе "я патлатий", "піпл”. Сьогодні чітко виділяються два прошарки цього руху: так звана "стара система" ("олдові хіпі" від англійського old, тобто старий, "справжні хіпі", "мамонти") та "нова система".

Номер слайду 7

Хіпі Річ у тому, що після перемоги над Гітлером, західний світ опинився перед необхідністю якось перебудовуватися і підлаштовуватися під нові реалії геополітики. Але паралельно з цим у повітрі того часу уже незримо був присутній дух революції. Основна частина цієї субкультури складалася із дітей цілком забезпечених батьків. Під впливом східних містиків, які проповідували пошуки гармонії і щастя за межами матеріального світу, тисячі хлопців і дівчат, тікали з дому, поселялися комунами і жили ні від кого незалежним життям, відрощуючи якомога довше волосся.

Номер слайду 8

Хіпі Волоссю хіпі надавали неабиякого значення. В одному з найвідоміших маніфестів хіпі - "Маніфесті Сталкера" написано: «…Волосся - це наче антени, які дозволяють вловлювати найтонші коливання фізичних і біологічних полів…" Окрім розкішних патлів на голові, хіпі мали і інші форми відзнак, найвідомішою з яких є "фенічка", або "фенька", котра вважається вершиною хіповського самовираження. Фенька може бути якою завгодно. Звісно, що існують і легендарні феньки, які переходять з рук в руки. Окрім зовнішніх прикрас і яскравого одягу, дуже часто хіпі асоціюються у людей і з вживанням наркотиків. В історію вони потрапили з двома наркотиками - коноплею, та LSD.

Номер слайду 9

Хіпі І весь цей вибух відбувався під гаслом, взятим з пісні Beatles: All You Need Is Love — все, що тобі потрібно — це любов. Але все має своє закінчення. З середини 70-х рр. ХХ ст. рух хіпі занепадає. Але не варто думати, що рух цей у своїй класичній формі повністю зник. Джимі Гендрікс гітарист Енді Воргол дизайнер, художник Боб Ділан музикант

Номер слайду 10

Емо — молодіжна субкультура, що утворилася на базі фанатів однойменного музичного стилю. Її представників називають емо-кіди або , в залежности від полу: емо-бой, емо-гьорл. Емо

Номер слайду 11

Емо Традиційною зачіскою емо вважається косий, рваний чубок до кінчика носа, що закриває одне око, а ззаду коротке волосся, що стирчить в різні боки. Перевага віддається жорсткому прямому чорному волоссю. У дівчат можливі дитячі смішні зачіски - два "маленькі хвостики", яскраві "заколочки" - "сердечка" з боків, бантики. Часто емо-кіди проколюють вуха або роблять тунелі. На обличчі і інших частинах тіла емо-кіда може бути пірсинг. І хлопці, і дівчата можуть фарбувати губи під колір шкіри, використовувати світлий тональний крем. Очі густо підводять олівцем чи тушшю. Нігті покривають чорним лаком.

Номер слайду 12

Емо Для емо характерні наступні атрибути: * Поштова сумка через плече, покрита латочками і значками. * Значки, причеплені до одягу і, іноді, до взуття. * Окуляри в широкій яскравій або чорній оправі. * Яскраві різноколірні (зазвичай силіконові) браслети на руках, особливо популярні снепи або панк-атрибутика (напульсники з шпильками). * Великі намиста яскравих кольорів на шиї. * М'які іграшки у вигляді ведмедиків, яким емо-кіди розпорюють животи і зашивають товстими нитками. Такі іграшки грають роль своєрідних талісманів. Їх беруть з собою на прогулянки, на заняття, з ними залишаються удома і сплять. * Напульсники на руках.

Номер слайду 13

Емо Емо-субкультура, під впливом західної поп-культури, з'явилася в Росії на поч. 2000-х років і відразу стала об'єктом критики. Супротивники її рахують, що субкультура емо культивує депресію, пропагує самогубство. На початку 2008 р. в пресі з'явилися відомості, що ФСБ має намір боротися з поширенням із-за пропаганди дитячого суїциду. Серед багатьох молодіжної субкультури існує неприязне відношення до "емо", яке виражається у висміюванні зовнішнього вигляду, критиці ідей і музичних переваг емо-кідів.

Номер слайду 14

Часто скінхедів вважають фашистами. Насправді скінхедів-фашистів не існує, як не існує християн-мусульман, чи українських індіанців. Звичайні британські хлопці зі звичайних, небагатих сімей після звичайного трудового дня сиділи собі в пересічному пабі і пили пиво в очікуванні чергового конфлікту з матросами з торгових суден. Довго чекати не доводилося, приходили матроси і давали хлопцям доброго прочухана. Котрогось разу після бійки хлопці поголилися налисо, що дуже зручно у вуличних бійках, бо нема за що вчепитися (звідси і походить назва "скінхед" skinhead - в перекладі з англійської - гола голова), відірвали від своїх курток коміри, підкотили штани і взули свої робітничі черевики Dr. Martens. Скінхеди

Номер слайду 15

Скінхеди Біла молодь часто навідувалася у квартали чорних, цікавилася їхньою культурою і саме з того часу походить захоплення скінхедів музичним стилем "ска", який і став на початках мало не офіційною музикою субкультури. Ще одна річ поєднувала в той момент чорних і білих хуліганів: усі вони були любителями "святого" напою — пива. Політичні переконання скінхедів тоді визначені не були. Точніше вони існували, але абсолютно різні, як і сама молодь.

Номер слайду 16

Скінхеди Стиль White power характерний для нацистів. Це варіації на теми треш-музики, з ідеологічним текстами. Однак все співається трешовим голосом, тому фактично розібрати можна переважно приспіви. В Україні у цьому стилі грають київський гурт «Сокира Перуна», львівський "Білий шквал", львівський "Нахтігаль", миколаївська "Цирюльня ім. Котовського".

Номер слайду 17

Скінхеди Для того щоб чітко відділити себе від нацистів, у 1993-му році у Нью Йорку було створено міжнародний рух RASH (Red & Anarchist Skinheads). З назви видно, що учасники цього руху стоять на комуністично-анархістських позиціях. Вони також виступають проти расизму і є прихильниками фемінізму. Але основну частину скінів і далі складають прості хлопці з робітничих кварталів, які особливо не переймаються своєю політичною орієнтацією, а просто збираються вечорами разом, п'ють пиво, влаштовують бійки і коротко стрижуться. Їх і надалі варто остерігатися в темних переходах, але не варто плутати з неонацистами.

Номер слайду 18

Готи Го́ти — представники готичної субкультури, натхненних естетикою готичного роману, естетикою смерті, готичної музики й відносять себе до готики-сцени. Представники руху з'явилися у 1979 р. на хвилі пост-панка. Панківський епатаж готи направили в русло пристрасті до вампірскої естетики, до темного погляду на світ.

Номер слайду 19

Готи Характерний зовнішній вигляд готів: Чорний (темний) одяг. Чорне довге волосся. Високі шнуровані черевики. Чорний корсет, що облягає тіло, чорні нарукавники і чорна максі (для дівчат), одяг під старовину, кльошовані рукави, шкіряний одяг. Шипований нашийник. Срібні прикраси окультної тематики.

Номер слайду 20

Готи Основним готичним символом є єгипетський «Анх», символ вічного життя. Також часто вживаються й інші єгипетські символи, такі як «Око Ра». Християнськая символіка використовується менше, переважно в вигляді звичайних розп'ять (тільки зі стильнішим дизайном). Кельтська символіка зустрічається у виді кельтських хрестів і різних кельтських орнаментів. Досить широко представлена окультна символіка - використовуються пентаграми Також використовується безліч різних символів смерті — прикраси з могилами, черепами тощо. До чисто готичних символів можна віднести кажанів - різні зображення кажанів

Номер слайду 21

Термін "панк" прийшов в українську мову з англійської. Найдавніша згадка про нього належить ще до часів Вільяма Шекспіра. У сучасній англійській "punk" означає "гниле дерево", "гниль", "непотріб". Наприкінці 60-х років, журналісти так назвали молодь, яка стояла біля його витоків. Вони вважали, що таким принизливим словом відіб'ють популярність цього руху. Панки

Номер слайду 22

Панки Грубо кажучи, є два типи панків: 1) люди належать до цього руху тому, що вони слухають відповідну музику (панк-рок музику); 2) люди, які окрім того що слухають цю музику, ще і в житті сповідують панківські принципи.

Номер слайду 23

Панки Панк-музика є невід'ємною частиною субкультури. Серед самих представників цього руху існує красива легенда про те, що панками стали хіпі, які розчарувалися в ідеї загальної любові. Ідеологія оригінального панку полягає у невизнанні будь-якого насильства, повазі до батьків і абсолютному пофігізмові, замішаному на доброму гуморі.

Номер слайду 24

Панки У більшості людей існує хибна думка, що панк обов'язково повинен бути з ірокезом-зачіскою. Це не зовсім так, тому що "ірокези" виникли на початку 80-х років минулого століття і тоді їх носили тільки британські панки. "Ірокез" був запозичений у північноамериканських індіанців. В Україні є нечисленна групка людей, яка сповідує цю ідеологію. З найвідоміших груп, які працюють з панк-музикою чи якимось чином використовують її здобутки у свої творчості, можна назвати Воплі Відоплясова (панк-рок), Щастя (панк), дуже ранній Скрябін (панк).

Номер слайду 25

Висновок Молодіжні субкультури — особлива частина суспільної культури. Молодіжних неформальних рухів багато. З віком потяг до тієї чи іншої субкультури мине. Кожен має право бути індивідуальним. І молодіжні організації існували завжди, лише самовиражалися по-різному.

ppt
Додано
20 серпня 2018
Переглядів
3012
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку