Презентація до уроку з курсу " Я досліджую світ" 4 клас

Про матеріал
Презентація містить матеріали до уроку в 4 класі з курсу " Я досліджую світ" при вивченні розділу " Людина й історія" за темою "Чому козаків називали запорожцями".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Відгадаємо ребус

Номер слайду 3

Людина й історія. Тема. Чому козаків називали запорожцями?

Номер слайду 4

Мета уроку: сприяти розширенню кругозору учнів щодо періоду козаччини; дати елементарні знання про умови життя козаків; поглиблювати знання про звичаї, обряди, атрибути, пов'язані з козацькою минувшиною; продовжувати збагачувати знання про історичне минуле нашої країни, виховувати повагу до козаків, бажання стати спадкоємцями козаків, виховувати почуття патріотизму. Очікувані результати: розуміють поняття «козак», називають атрибути, звичаї козаків, називають гетьманів України

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Невдоволені чужоземним пануванням, наші земляки переселялися на землі за дніпровськими порогами. Пороги — це виступи граніту й інших гірських порід у річищі Дніпра. Вони називали себе козаками, жили за власними законами та традиціями.

Номер слайду 8

Головний осідок козаків — Запорозька Січ. Назва «Січ» походить відслова «сікти», тобто «рубати», й означає укріплення з дерева. Першу січ було збудовано за наказом князя Дмитра «Байди» Вишневецького на острові Хортиця посеред Дніпра, нижче від місця, де річку перетинаютьпороги. Через те Січ і називають Запорозькою.

Номер слайду 9

Посеред Січі містився майдан для навчання козаків військової справи. Також на ньому всі разом козаки обирали гетьмана, вирішували поточні військові справи, карали тих, хто порушував закони.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Щоб стати справжнім запорозьким козаком, необхідно було пройти відповідну підготовку, яку витримували не всі, тож не всі й ставали козаками. Новачок, незалежно від віку, приймався спочатку в «молодики».

Номер слайду 12

Молодик багато років учився фехтувати, влучно стріляти, їздити верхи на коні, виконувати гопак, який був не просто танцем, а бойовим мистецтвом.

Номер слайду 13

На Січі вчили швидко плавати по Дніпру й морем на човнах «чайках»,видовбаних з верби або липи. Усі ці заняття розвивали силу та спритність.

Номер слайду 14

Козак мав не тільки бути неперевершеним воїном, а й так само добре знати грамоту й основи медицини. Найталановитіші навчалися ще й основам дипломатії, вивчали іноземні мови, оскільки їм доводилося налагоджувати дружні зв’язки з різними країнами. Керували навчанням досвідчені воїни й старшини, при яких юнаки служили джурами.

Номер слайду 15

Відтак козаки займалися не тільки військовими справами, захистом українських земель від ворогів, а й брали участь у всіх сферах суспільного життя. Козаки мали різні професії: ковалі, вчителі, художники, музиканти, філософи та священнослужителі.

Номер слайду 16

Запорозька Січ зміцнювалася. Козаки звільняли одне за одним міста й села від чужоземного панування.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

https://www.youtube.com/watch?v=8gvo. PGoxnx. A

Номер слайду 19

Робота в зошитахс. 15-161. Розглянь зображення. На які групи можна поділити козаків за їхніми заняттями й обов’язками? Напиши. Були козаки, які фехтували, інші влучно стріляли, деякі їздили верхи на коні, виконувати гопак, який був не просто танцем, а бойовим мистецтвом.

Номер слайду 20

2. Обери й обведи. Як називався козацький човен?Б. чайка

Номер слайду 21

3. Розв’яжи історичну задачу. Перша згадка про козаків у писемних джерелах з’явилась у 1489 році. Коли в нашій країні відзначали 500-річчя виникнення українського козацтва? Скільки років виповниться в цьому році? 1489 + 500 =1989 рік - 500-річчя українського козацтва2) 2024 – 1489 = 535 роки -виповниться у цьому році

Номер слайду 22

Самостійна пошукова робота

Номер слайду 23

Домашнє завданняhttps://learningapps.org/14227414https://learningapps.org/14424495https://learningapps.org/13467435https://learningapps.org/14544747

pptx
Додано
25 червня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку