Презентація до уроку з теми "Лишайники"

Про матеріал
Презентація до уроку з теми "Лишайники". Теоретичний матеріал, цікаві факти
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лишайники

Номер слайду 2

Лишайники були відомі здавна. Ще великий Теофраст, «батько ботаніки» (IV-III ст. до н. е.), дав опис двох лишайників, які вже тоді використовували для отримання ароматичних і фарбувальних речовин. Правда, в ті часи їх нерідко називали то мохами, то водоростями, то навіть «хаосом природи» і «убогістю рослинності».

Номер слайду 3

Довгий час їх не виділяли окремим видом, а відносили то до наростів на деревах, то до мохів. І лише на початку XIX століття вчений Ерік Ахаріус виділяє їх в окремий вид. Тоді ж і зародилася наука про лишайникі Відомий російський учений К. А. Тімірязєв назвав лишайники „рослинами-сфінксами”. „Сфінкс” у перекладі з грецької мови означає „чудовисько, символ загадковості”.

Номер слайду 4

Лишайники — це група симбіотичних організмів, що налічує понад 20 тис. видів. Ліхенологія — наука, яка вивчає лишайники.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Тіло лишайника — слань складається з гриба та водорості, що живуть у симбіозі як цілий організм. Будова

Номер слайду 7

Живлення

Номер слайду 8

Лишайники розмножуються переважно вегетативно – ділянками своєї слані, що складається з клітин і гриба, і водорості. Статеве розмноження лишайників – утворюються статеві спороношення у вигляді плодових тіл. Розвиток і дозрівання їх триває 4-10 років. Розмноження

Номер слайду 9

Лишайники, що занесені у Червону книгу України

Номер слайду 10

Раніше деякі лишайники використовували для боротьби з захворювання легенів. В Японії деякі лишайники вважаються делікатесом і його з задоволенням їдять люди. Лишайники використовують в боротьбі із захворюваннями шкіри, роблять з них ароматичні парфуми, також створюють різноманітні декоративні вінки. Деякі використовуються як барвники для фарбування тканини вовни та інших матеріалів.Існують лишайники, які накопичують в своєму організмі крохмаль і навіть цукор з них люди навчилися отримувати спирт. Лишайник «дубовий мох» з давніх-давен використовується для приготування пудри, в Єгипті його використовували для кращого аромату хліба. Застосування

Номер слайду 11

Це цікаво!Найдавнішим лишайником визнана скам’янілість, якій більше 390 мільйонів років. Був знайдений лишайник в Антарктиді, вчені припускають, що йому не менше 10 тисяч років. Лишайники ростуть дуже повільно. Швидкість зростання відрізняється у різних їх видів. Умбілікарія циліндрична за рік приростає на 0,01 - 0,04 мм, Пельтігера рудувата на 25 - 27 мм. Лишайники не мають кореня і стебла. Вони здатні вбирати радіоактивні речовини і елементи. Ряд лишайників можуть виробляти речовини, здатні розчинити камені.

Номер слайду 12

Експеримент в космосіЕксперимент під назвою «Лишайник» (Lichen) проводився в 2005 році на борту російського супутника Фотон-2. Він передбачав виявити вплив відкритого космосу на деякі види лишайників, які були доставлені туди з землі. Протягом тривалого часу (близько 14 діб) лишайники піддавалися впливу космічного вакууму, низьких температур, перепадів температур і сонячної радіації. Потім вони були щільно закриті і відправлені назад на Землю. Результат експерименту шокував громадськість. В умовах космосу лишайники » впали в сплячку», проте після повернення на землю, знову ожили і продовжили процес фотосинтезу. Їх структура ДНК не була змінена і взагалі не було помітно, що на них чинився який-небудь вплив. Для вчених дане відкриття стало підставу вважати, що лишайники цілком можуть мешкати на Марсі або деяких астероїдах.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Івашків Лариса Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 травня 2020
Переглядів
1566
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку