Презентація до уроку з трудового навчання на тему: "Види пиломатеріалів та їх характеристика"

Про матеріал

Презентація до уроку з трудового навчання на тему: "Види пиломатеріалів та їх характеристика"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види пиломатеріалів та характеристика

Номер слайду 2

Будова дерева

Номер слайду 3

Види дерев

Номер слайду 4

Листяні породи дерев

Номер слайду 5

Хвойні породи дерев

Номер слайду 6

Породи деревини

Номер слайду 7

Первинною сировиною для виготовлення пиломатеріалів служать очищені від кори і гілок стовбури будь-яких дерев. Деревина хвойних порід використовується для будівництва несучих конструкцій, а листяні породи використовуються для проведення різних оздоблювальних робіт. Деревина листяних дерев використовується для проведення різного роду оздоблювальних робіт.

Номер слайду 8

Будова стовбура дерева

Номер слайду 9

Властивості і технічні характеристики пиломатеріалів цілком залежать від породи деревини, дотримання технології виробництва і просушування, застосовуваного обладнання і способу розпилювання деревини. Особливо сильно спосіб розпилу буде впливати на текстуру готової дошки. Розпилювання деревини проводиться кількома способами, які відрізняються напрямком проведення розпилювання:- Тангенціальний (по дотичній до волокон);- Поперечний (поперек волокон);- Радіальний (по радіусу до центра колоди).

Номер слайду 10

Види пиломатеріалів

Номер слайду 11

Види пиломатеріалів

Номер слайду 12

А – Брус двокантний – це брус обтесаний тільки з двох сторін. Б - Брус трьохкантний – це брус обтесаний тільки з трьох сторін. В – Брус - являє собою колоду, яку обтесали з всіх сторін. Товщина бруса складає 100 мм. Г – Необрізна дошка – дошка, яка обрізана лише з одного боку, інший бік сферичний. Д – Обрізна дошка – повністю обрізнана дошка (володіє гладкими пластями і кромками)Е – Є – Дошка обрізна з тупим обзолом і гострим обзолом - повністю обрізнана дошка (володіє гладкими пластями і необрізними кромками)

Номер слайду 13

Ж – Рейка (Брусок) - являє собою колоду, яку обтесали з всіх сторін. Товщина бруса складає менше 100 мм. З – Обапіл (Горбиль)- виготовляється з бічної частини колоди і має всього одну плоску сторону. И – Шпали - це бруси обтесані тільки з двох або трьох сторін.

Номер слайду 14

Основними перевагами пиломатеріалів є: Висока несуча здатність при малій питомій вазі;Матеріал дуже легко піддається різним видам обробки (розпилювання, фрезерування, свердління, створення штроб і борозен). І це при тому, що деревина досить міцна;Можливість створення з деревини фігурних споруд і виробів;Екологічність і безпека матеріалу для здоров'я людини і тварин, а також для навколишнього середовища;Не викликає алергії;Обробка досить проста, немає необхідності у використанні дорогого обладнання;Привабливий зовнішній вигляд;Приємний запах, завдяки якому в приміщенні створюється здоровий мікроклімат;Широкий асортимент форм і розмірів продукції;Низька ціна;Зручне транспортування;Точність геометричних параметрів.

Номер слайду 15

Для пиломатеріалів також характерні деякі недоліки: При постійному впливі води або вологого середовища починається гниття деревини;Під дією грибка і цвілі, а також різних видів комах деревина руйнується;Матеріал може швидко запалати і є пальним.

Номер слайду 16

Вади деревини. Вади деревини — особливості і недоліки деревини, як всього стовбура дерева, так і окремих його ділянок, що погіршують її властивості і обмежують можливості її використання.1 - сучки;2 - тріщини;3 - вади форми стовбура;4 - вади будови деревини;5 - хімічні забарвлення;6 - грибні ураження;7 - біологічні ушкодження;8 - сторонні включення, механічні ушкодження й вади обробки;9 - короблення.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додано
2 березня 2023
Переглядів
1853
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку