Презентація до уроку з українознавства "Світочі українознавства"

Про матеріал
Тарас Григорович Шевченко«Апостол правди і пророк» Григорій Савич Сковорода«Світ ловив мене, та не спіймав» Іван Петрович Котляревський«Любов к Очизні де героїть…» Григорій Федорович Квітка-Основ’яненко«Батько української прози»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світочі українознавства. Українознавство 4 клас

Номер слайду 2

Тарас Григорович Шевченко«Апостол правди і пророк»Тарас Шевченко для кожного свідомого українця – не просто народний поет, талановитий митець, а й національний пророк, апостол правди, заступник знедолених, провидець, великий патріот та один з найбільших революціонерів нашого народу. Адже справді майже кожна сторінка «Кобзаря» – це палкий заклик любити свій народ і край, пророчий осуд усякої неправди і неволі, рішучий осуд насильства, релігійного лицемірства і соціальної несправедливості. І хоч минуло вже 208 років від дня його появи на світ, а значущість цієї постаті та його слів абсолютно не зменшилася.

Номер слайду 3

Григорій Савич Сковорода«Світ ловив мене, та не спіймав»На межі двох періодів історії українського письменства – давнього й нового – височить постать Григорія Савича Сковороди. Те, що залишив він нам у спадок, – це цілюще, життєдайне джерело, з якого черпатимуть наснагу ще десятки нових поколінь. Не потрібні були Сковороді слава й почесті, високі посади і багатства. За щастя він вважав життя за совістю, а головне в житті – залишатися самим собою, бути вільним і незалежним. Великий філософ обрав шлях втечі від світу зла й досягнення свободи духу.

Номер слайду 4

Іван Петрович Котляревський«Любов к Очизні де героїть…»«Любов к Отчизні де героїть, там сила вража не устоїть, там грудь сильніша от гармат…», - так Іван Петрович звертається до нас рядками своєї славнозвісної поеми «Енеїда». У цих словах є правда, і вони, як ніколи актуальні сьогодні.Іван Петрович Котляревський відіграв велику роль в історії розвитку української літератури. Він належить до тих довгожителів планети, які разом із витворами свого духу впевнено переступають рубежі сторіч, далеко йдуть за межі їм відміряного часу. Більше двох століть живе на світі автор “Енеїди”, “Наталки Полтавки” й “Москаля-чарівника”, – за словами О. Гончара, – поет, веселий мудрець, що в ньому мовби уособився оптимізм народу, патріотичне чуття, обдарованість, моральна чистота. Силою свого багатющого таланту Котляревський не тільки показав усьому світові щедру й чисту душу простої людини, розкрив красу генія українського народу, а й викликав бурхливий розвиток нової української літератури.

Номер слайду 5

Григорій Федорович Квітка-Основ’яненко«Батько української прози»Г. Ф. Квітка-Основ’яненко був видатним українським прозаїком дошевченківської доби. Він став родоначальником і основоположником прози в новій українській літературі, вів жанри повісті, оповідання. Головну роль Квітки в європейському літературному процесі І. Франко вбачав у тому, що він “творець повісті, один із перших того роду творців у Євроропейських письменствах”. Квітка-Основ’яненко звеличив в очах суспільства простого селянина-трудівника, широко відкривши двері в літературу позитивним персонажам з народу.

Номер слайду 6

Іван Якович Франко«Дух, що тіло рве до бою…»Іван Якович Франко – знакова постать вітчизняної та світової історії й культури. Поет, прозаїк, драматург, вчений, етнограф, фольклорист, історик, філософ, соціолог, економіст, журналіст, перекладач, громадсько-політичний діяч. Його називали генієм української нації. Він – розум і серце народу. Невтомний Каменяр. Титан праці. Гігант людської думки. Співець свободи. Безсмертний син безсмертного народу. Наша гордість і слава – Іван Франко.

Номер слайду 7

Леся Українка«Щоб не плакать, я сміялась»В історії кожної національної культури і літератури є імена видатних діячів, які достойно представляють свій народ у світовому сузір’ї його духовної спадщини. Сім’я Косачів – справжній осередок української національної думки, громадської свідомості. Леся Українка - феномен людського духу, вибух духовності і інтелігентності, летюча Зірка яка проклала яскравий слід сучасникам і прийдешнім поколінням урок гідності, гордості, незламності духу і віри в світле майбутнє.

Номер слайду 8

Павло Григорович Тичина«В космічному оркестрі»Павло Тичина – автор численних наукових розвідок і статей, присвячених культурам народів СРСР. Відомо, що Павло Тичина постійно займався самоосвітою, був знавцем понад 20 іноземних мов. Він залишив велику спадщину як перекладач: переклав на українську мову багато творів письменників народів СРСР та кращі зразки світової літератури. Поету належить низка літературознавчих праць про Т. Шевченка, І. Франка, М. Коцюбинського, О. Довженка та інших письменників. Незважаючи на згубний для творця вплив тоталітарної системи, він став одним із найвизначніших українських письменників у жанрах поезії, прози, публіцистики, а також літературної критики. Творчість Павла Тичини вивчається у середній школі, до неї повсякчас звертається широке коло читачів.

Номер слайду 9

Олександр Петрович Довженко«Щастя бачити… зорі»«Я — України син, України… Тут я втішу своє серце», — зворушлива синівська вірність Вітчизні Олександра Довженка. Митець відомий світові як талановитий письменник, геніальний режисер, художник, філософ, його творче надбання є невід’ємною частиною могутньої світової культури. З невимовною гордістю вимовляємо: Олександр Петрович — наша національна гордість, основоположник українського кінематографа, світосяйний геній українського народу. Своє життєве кредо автор висловив у повісті в словах про „щастя бачити… зорі навіть у буденних калюжах на життєвих шляхах”. Життя буде найбільш повним, якщо вміти досягати гармонії з природою, краси навколишнього світу, також людину не мають приголомшувати невдачі, бо в усьому початому завжди є щось добре. Людина кожну мить має робити якісь відкриття для себе, бачити в буденних речах щось незвичайне, прекрасне. І, якщо людина розвиває в собі такий зір, це справжнє щастя.

Номер слайду 10

Ліна Василівна Костенко«Поезія – це завжди неповторність…»Ліна Василівна Костенко — це мужність і зрілість сучасної української поезії, її безкомпромісність, непоступливість у принципових, доленосних питаннях, небуденний талант у поєднанні з почуттям відповідальності перед минулим, сучасним і майбутнім. Для багатьох шанувальників її поезії Ліна Костенко стала загадковою жінкою з легенди. І світло цієї легенди, як світло високої зірки, долинало навіть тоді, коли поетеса вимушена була мовчати "цілу вічність — шістнадцять років". Мудрими людьми мовлено, що нація, як така, не існує без людей, які уособлюють совість, талант, цвіт усього народу. Слава богу, наш народ має такий цвіт. Але ж як мало його. Поетеса завжди писала, як думала, — так і жила. Слово — вчинок. Життя — як слово. Життя Ліни Костенко — це урок безкомпромісності, совісності й принциповості. Усім цим і дорога для нас наша талановита сучасниця, справді народна українська поетеса Ліна Василівна Костенко.

Номер слайду 11

Василь Семенович Стус«Народе мій, до тебе я ще верну»Василь Стус – видатний український поет. Це митець, який належить до когорти світочів національної культури й золотого світового фонду поезії ХХ століття. Його поетичне слово нікого не залишає байдужим і є, безумовно, актуальним для сьогодення. Письменник жив Україною, марив нею на чужині. Ця всепоглинаюча любов була сенсом його життя і відчувалася в кожній поетичній збірці. Василь Стус навічно залишиться у серцях українців, як справжній син українського народу. Його постать є символом незламності духу, людської та національної гідності, а криниця його творчості відкриває свої глибини нащадкам.

Номер слайду 12

Г. Ф. Квітка-Основ’яненко був видатним українським прозаїком дошевченківської доби. Він став родоначальником і основоположником прози в новій українській літературі, вів жанри повісті, оповідання. Головну роль Квітки в європейському літературному процесі І. Франко вбачав у тому, що він “творець повісті, один із перших того роду творців у Євроропейських письменствах”. Квітка-Основ’яненко звеличив в очах суспільства простого селянина-трудівника, широко відкривши двері в літературу позитивним персонажам з народу. Дякую за увагу!

pptx
Додано
6 жовтня 2022
Переглядів
421
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку