Презентація до уроку "Зона мішаних і широколистих лісів"

Про матеріал
Презентація до уроку "Зона мішаних лісів і широколистих". 8 клас. Презентація розкриває всі компоненти природи даної зони. Дається коротка їх характеристика.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Географічне положення. Ліси розташовані на півночі та заході рівнинної частини України. Вони займають близько 24% території країни. Зона мішаних лісів – 17%, а широколистих – 7% площі. Мішані ліси у нас часто називають Українським Поліссям. Їх південну визначають за умовною лінією, що проходить поблизу міст Володимира – Волинського – Луцька – Житомира – Києва – Ніжина – Кролівця – Глухова. Зона широколистих лісів займає західну частину України ві від Українських Карпат на схід до лінії Шепетівка – Хмельницький – Новодністровськ.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Тектоніка. Зона мішаних лісів займає північну частину Українського щита та Дніпровсько – Донецької западини. Зона широколистих лісів лежить переважно в межах Волино – Подільської плити та Галицько – Волинської западини (Львівської).

Номер слайду 6

Геологія. На території зони мішаних лісів в свій час відбувалося давнє Дніпровське зледеніння, яке було у четвертинному періоді. Льодовик залишив по собі довгі моренні пасма – ози, льодовикові горби – ками. Талі води утворили зандрові рівнини. На території зони широколистих лісів у неоген було море. Вапнякове пасмо Товтр складено рештками вапнякових водоростей, молюсків, морських червів. У гіпсових і вапнякових породах поширений карст.

Номер слайду 7

Корисні копалини

Номер слайду 8

КЛІМАТЗона широколистих і мішаних лісів лежить у межах атлантико- континентальної області помірного кліматичного поясу. Літо тепле і вологе. Зима м’ яка з частими відлигами. Середні температури на зх в січні – 4,5…- 5 ℃,на сході -7…-8℃; у липні + 17 на заході і + 19,5℃ на сході. У зоні мішаних лісів кількість опадів 500 – 600 мм опадів на рік, а у зоні широколистих лісів – 700- 800 мм. Близько 75% опадів випадає у теплий період. Випаровуваність не перевищує 400 – 450 мм, тому зволоження надмірне.℃℃℃

Номер слайду 9

Внутрішні води

Номер слайду 10

Грунти. У зоні мішаних і широколистих лісів переважають дерново – підзолисті ґрунти, а широколистих лісів - сірі лісові та чорноземи опідзолені. У цих зонах сформувалися кілька азональних ґрунтів. У заплавах річок і біля озер утворилися торфово – болотні та лучні ґрунти. Найбільш родючими ґрунтами є перегнійно – карбонатні, які поширені в південній і південно – західній частині Волинської області на крейдових породах. Ці ґрунти мають від 3 до 12% гумусу.

Номер слайду 11

Рослинний світ. Нині ліси займають 25% території Полісся і 13 % Поділля. Головгими лісотвірними породами дерев є сосна, дуб, береза, вільха, осика, граб. Зустрічаються також липа, клен, ялина, тополя, в’яз. На дерново – підзолистих піщаних ґрунтах переважають соснові ліси (бори), на більш родючих супіщаних та суглинистих – сосново – дубові (субори). На більш вологих ділянках ростуть ліси з вільхи. На родючих сірих лісових ґрунтах поширені дубово – грабові ( груди) та буково – дубові ліси. До них домішується ясен, явір.

Номер слайду 12

Тваринний світ. В зоні мішаних і широколисних лісів живуть такі тварини. З травоїдних ссавців поширені лось, козуля, благородний олень, заяць- біляк. Серед гризунів часто зустрічаються лісова миша, водна землерійка, землерійка – бурозубка (найменший ссавець України). Серед хижаків водяться вовк, лисиця, рись, дикий кіт, куниця. У лісах живуть усеїдні ссавці, такі як дикий ка- бан, бурий ведмідь. Багата фауна птахів: тетеруки,глухарі, рябчики,Сови, пугачі. На болотах і озерах поширені кач- ки,кулики,лебеді, чаплі. Символом Полісся – є лелека білий і журавель сірий.

Номер слайду 13

Перевірка знань. ТЕСТ1. Зона мішаних лісів розміщена у … частині України: А) південній; Б) північно – західній; В) північній.2. Зона мішаних і широколистих лісів займає….території України. А) 17 %; Б) 7%; В) 24%.3. Межа зони мішаних і широколистих лісів збігається з державними кордонами таких країн: А) Польща; Б) Угорщина; В)Словаччина; Г)Білорусь; Д) Росія.4. На території зони переважають….вітри. А) північні; Б) північно – західні; В) західні; Г) східні.

Номер слайду 14

ТЕСТ(продовження)6. Серед тварин зони поширені: А) їжак вухатий; Б) лелека білий; В) свиня дика; Г) всі відповіді вірні.7. Найбільш поширеними ґрунтами зони широколистих лісів є: А) сірі лісові; Б) дерново – підзолисті; В) чорноземи; Г) торфово - болотні.8. Природним багатством всього Полісся є: А) кам’яне вугілля; Б)пісок; В)глина; Г) торф. 9. Найдовшою річкою зон мішаних і широколистих лісів є: А) Десна; Б) Дніпро; В) Горинь; Г) Прип’ ять.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Прочитати & 35. Підготувати завдання №8 стор. 181 підручника.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Штучка Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 грудня 2020
Переглядів
3265
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку