Презентація до виховної години «Мiжнародний день визволення в'язнiв фашистських концтаборiв»

Про матеріал

Презентація до виховної години «Мiжнародний день визволення в'язнiв фашистських концтаборiв» (10-11 класи). В презентаціїі представлений фотоматеріал, довідковий опис системи концентраційних таборів, їх специфіки та чисельності жертв.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 квітня Мiжнародний день визволення в'язнiв фашистських концтаборiв.

Номер слайду 2

Концентраці́йний та́бір — табір-в'язниця для військовополонених і цивільних у воєнний час або у країнах з тоталітарним режимом.

Номер слайду 3

Бухенва́льд  — нацистський концентраційний табір, розташований в центральній Німеччині, заснований гітлерівцями влітку 1937 року, діяв 8 років, до 1945 року. В Бухенвальді за весь період його існування відбували ув'язнення близько 250 тис. осіб різних національностей, з них понад 55 тис. було закатовано.

Номер слайду 4

Бухенвальд з часів радянської окупаціїВ 1945 році табір опинився в радянській окупаційній зоні та був перетворений на спеціальний табір НКВС, який існував до 1950 року через нього пройшли 28 тисяч осіб, 7 тисяч з яких загинули. Переважна частина загиблих за часів радянської окупації — інтерновані особи, що померли внаслідок голоду та за відсутності медичної допомоги. При цьому рівень смертності був вищий за нацистські часи.

Номер слайду 5

Меморіал пам'яті у Бухенвальді

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Даха́у — один з перших нацистських концтаборів у Південній Німеччині. У Дахау «лікарі» та «вчені» СС проводили так звані «медичні експерименти» над сотнями в'язнів, яких використовували як людських 'морських свинок‘.  В Дахау загинули 32 099 в'язнів.

Номер слайду 8

Заксенхаузен. Концтабір у Німеччині головним чином для політв'язнів, а з 1945 до весни 1950  табір провадили сталінські радянські сили, які дали йому назву «Спецтабір № 7», головним чином для політв'язнів.

Номер слайду 9

Флоссенбюрг один з найбільших та четвертий за рахунком у нацистській Німеччині концентраційний табір . Флоссенбюрг вважався табором з одним з найсуворіших режимів. Смертність від голоду, спраги та хвороб була надзвичайно високою. Крізь нього пройшло близько 100 тис. осіб, приблизно 30 тис. з них загинули.

Номер слайду 10

Маутгаузен був одним з найстрашніших концтаборів. Режим утримання в'язнів був жахливим. Навіть його персонал — 150 охоронців, зондеркоманда (в таборі так називався обслуговуючий персонал крематорія) — жартувала, що з Маутгаузена можна втекти не інакше, як через трубу крематорія. В'язнями Маутгаузена було близько 335000 осіб; страчено понад 122000 чоловік

Номер слайду 11

Ноєнгамме — найбільший концентраційний табір на північному заході Німеччини. Табір вирізнявся всім, що в ньому не було масових убивств в'язнів. То була скоріше трудова колонія, ніж засіб масового знищення.

Номер слайду 12

Равенсбрюќ, знаний ще як Жіноче Пекло. Кожного дня вбивали по 50 жінок. Постійнопроводились «медичні» експерименти . У концтаборі загинуло майже 100 тис жінок та новонароджених дітей.

Номер слайду 13

Аушвіц  один із найбільших концтаборів «Табір смерті»(Польща). Точну кількості людей, закатованих тут, визначити вже неможливо. Експерти називають число від 1,3 до 4 мільйонів - померлих від виснаження, голоду та спалених в крематоріях. Це була фабрика по знищенню людей у газових камерах.

Номер слайду 14

На території колишнього концтабору створено музей Освенцим-Бжезінка (1999 р. перейменовано в Державний музей Аушвіц-Біркенау) . У 1979 р. територія колишнього табору була включена у список світового спадку ЮНЕСКО.

Номер слайду 15

Майда́нек  німецький концентраційний табір та табір смерті на території Польщі. Було вбито 1,5 млн осіб. Винищення людей проводилося з використанням газу Циклон Б. Майданек — один із двох таборів Третього рейху, де використовувався цей газ (інший — Аушвіц). Став одним із місць безпосереднього здійснення "остаточного вирішення єврейського питання"

Номер слайду 16

Нині на території М. функціонує Держ. музей Майданек.

Номер слайду 17

Гросс-Розен – крізь ньго пройшло 125 тис в’язнів ,40 тис загинулою Це був трудовий табір,в’язні працювали на каменоломнях,а от ті,хто не міг продовжувати працювати відправлявся на знищення в Дахау

Номер слайду 18

Штуттгоф мав статус концентраційного табору 1 ступеню. Це перша «фабрика смерті». Крім нелюдських медичних ескперементів відомий виробництвом мила з людських тіл. У ньому загинуло 65 тис людей. Страту проводили у газових камерах та за допомогою отруйних ін’єкцій.

Номер слайду 19

Янівський (Львів) табір примусової праці куди зганяли політичних в'язнів, військовополонених, а найбільше — євреїв. В ньому знищено від 50 до 200 тисяч людей. Комендант Янівського табору. Відзначився винятковою жорстокістю у ставленні до ув'язаних. За показанням свідків Ґустав Вілльгаус мешкав у будинку на території табору. З цього будинку стріляв по ув'язненим які на його думку повільно рухались чи дозволяли собі відпочинок. 

Номер слайду 20

Сирецький (Київ) . Був огороджений 3-ма рядами колючого дроту зі струмом високої напруги та вежами, в’язні жили у виритих ними землянках. У таборі утримувалися підпільники, партизани, євреї, приречені на смерть військовополонені, одночасно понад 3 тис. осіб. Окремо з вересня 1942 в таборі утримувалися жінки. В'язнів виводили на примусові роботи, розвантажування душогубок у Бабиному Яру, частина працювала у майстерні на території табору. Як правило, двічі на тиждень у таборі відбувалися масові страти. В'язнів катували за будь-яку провину, призначали від 25 до 200–300 паличних ударів, що відповідало смертному вироку. 

Номер слайду 21

Меморіал в'язням Сирецького концтабору

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку