Презентація до виховної години на тему «Сучасні технології (гаджети) - актуальна проблема людства»

Про матеріал
Пропоновані матеріали презентації до виховної години на тему «Сучасні технології (гаджети) - актуальна проблема людства» містять: загальні ознаки комп'ютерної залежності, питання анкети Кімберлі Янгу, поради для профілактики комп’ютерної залежності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Цей світ чудовий,але не забути б мені повернутися»«Сучасні технології (гаджети) – актуальна проблема людства»

Номер слайду 2

Га́джет (англ. gadget — штуковина, пристосування, пристрій, дрібничка, приблуда) - невеликий пристрій, призначений для полегшення і удосконалення життя людини.

Номер слайду 3

«Для мене комп’ютер це …»Вправа: Асоціативний кущ

Номер слайду 4

Вправа: «Позитив та негатив»Мета: з'ясувати уявлення учнів про позитивні та негативні сторони при користуванні комп’ютером. Учасники діляться на дві групи:перша група  вказує про позитивні наслідки використання комп’ютерів;друга  група — про негативні наслідки використання комп’ютерів;

Номер слайду 5

«Цей світ чудовий,але не забути б мені повернутися»

Номер слайду 6

Загальні ознаки комп’ютерної залежностіПсихологічні симптоми: Людині важко самостійно відірватись від роботи або гри на комп’ютері;Якщо хтось або щось відволікає від комп’ютера, людина відчуває сильне роздратування;Прийшовши додому або прокинувшись зі сну першим ділом вмикає комп’ютер;Нездатність спланувати завершення сеансу роботи або гри (ще трошки, ще 5 хвилин);Час проведений за комп’ютером змушує залежного відкласти або ігнорувати домашні справи, роботу, навчання, зустрічі, домовленості;Постійний пошук грошей на придбання ігор, обладнання, оплати Інтернету;Завжди є пояснення і виправдання власної пристрасті перед іншими. Дитина обманює, дорослий імітує бурну діяльність;Відчуття емоційного піднесення, ейфорії під час роботи на комп’ютері;Справи поза комп’ютером викликають пригнічений стан (абстиненція);Обговорюється комп’ютерна тематика завжди і зі всіма, хто щось розуміє з даного питання.

Номер слайду 7

Загальні ознаки комп’ютерної залежностіФізичні симптоми: Зап’ястний тунельний синдром — оніміння та зниження чутливості пальців;Сухі очі;Головні болі (схожі на мігрень);Болі у спині;Недотримання гігієни;Розлади сну. Нехтування власним здоров’ям, гігієною, сном на користь часу, який проведено за комп’ютером. Готовність нерегулярно харчуватись випадковою або одноманітною їжею, не відволікаючись від комп’ютера.

Номер слайду 8

«Цей світ чудовий,але не забути б мені повернутися»

Номер слайду 9

пропуски занять через ком­п'ютерну гру чи віртуальне спілкування в мережі Інтернет;просиджування за комп'ютером уночі;приймання їжі за комп’ютером;відсутність інших захоплень, крім комп'ютерних ігор; та віртуальних пошуків у мережі Інтернетвіддавання переваги віртуальному спілкуванню;загальний час, проведений за комп’ютером та у мережі, перевищує час виконання домашніх завдань, прогулянок, спілкування з батьками і однолітками, інших захоплень;дитина не уявляє, чим себе зайняти, коли комп'ютер зламався;конфлікти з батьками та їх шантажування у відповідь на заборону проводити час за комп'ютером. Перші признаки залежності дитини/підлітка:

Номер слайду 10

«Цей світ чудовий,але не забути б мені повернутися»

Номер слайду 11

Дайте відповідь «Так» або «Ні».1. Чи відчуваєте Ви занепокоєння через відсутність комп'ютера або Інтернету?2. Чи відчуваєте Ви потребу в збільшенні часу для роботи за комп'ютером або перебуванню в Мережі Інтернет? 3. Чи були у Вас невдалі спроби контролювати, обмежувати чи припинити використання комп'ютера або Інтернету.4. Чи відчуваєте Ви себе втомленим, пригніченим або роздратованим при спробі обмежити або припинити користування комп'ютером або Інтернетом?5. Чи сиділи Ви за комп'ютером або знаходились в on-line більше ніж планували?6. Чи були у Вас випадки коли ви могли отримати проблеми на роботі, навчанні або іншій сфері через надмірне користування комп'ютером або Інтернетом?7. Чи траплялось вам приховувати членам сім’ї, друзям або іншим людям час проведення за комп'ютером або у Мережі?8. Чи використовуєте Ви комп'ютер або Інтернет для того, щоб уникнути проблем або поганого настрою (почуття безпорадності, провини, роздратування, депресії). Анкета Кімберлі Янг

Номер слайду 12

Обмежувати час перебування за комп’ютером – до 30 хв, після чого треба змінити вид діяльності;Установити часовий закон не грати перед сном, після їжі й поки не виконані домашні завдання та справи;Контролювати зміст ігор, не допускаючи сюжетів насилля, жорстокості, з елементами культових ритуальних обрядів та образами нечисті;Частіше гуляти з друзями, не забувати, що реальне спілкування важливіше і корисніше від віртуального;Принципово не їсти за комп’ютером;Навчитись правильно ставитись до комп'ютера: як до технічного пристрою, за допомогою якого можливо отримати знання і навички, а не як до засобу отримання емоцій. Поради для профілактики комп’ютерної залежності

Номер слайду 13

1. Комп'ютер потрібно розташувати в кутку чи задньою стінкою до стіни. 2. У приміщенні, де працює комп'ютер, необхідне щоденне вологе збирання. Тому підлогу в кімнаті не треба накривати килимом. 3. До і після роботи на комп'ютері слід протирати екран спеціальними серветками. 4. Вважають, що наші зелені друзі - кактуси - також допомагають зменшити негативний вплив комп'ютера. 5. Не забувайте частіше провітрювати кімнату. Акваріум або інші ємності з водою збільшують вологість повітря. Правила безпеки при роботі за комп'ютером:

Номер слайду 14

  Вправа «Як би ви вчинили?»

Номер слайду 15

«Цей світ чудовий,але не забути б мені Повернутися!»

Номер слайду 16

Справжня небезпека не в тому, щокомп'ютери почнуть мислити як люди,а в тому, що люди почнуть мислити як комп'ютери…Дякую за увагу!

pptx
Додано
26 червня 2019
Переглядів
3268
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку