«З відданістю Україні в серці»

Про матеріал
Розробка Єдиного уроку до Дня Захисника України (14 жовтня), створена з метою виховувати учнів в дусі військових традицій Українського народу; виховувати почуття патріотизму, національної гордості, шанобливе ставлення до військових, учасників АТО,героїв-патріотів України.; - формувати патріотично зрілу особистість, гуманний світогляд, спрямований на недопущення жахів війни, спонукати учнів до усвідомлення ними необхідності бути корисними своїй державі,формувати активну громадянську позицію щодо єдиної, цілісної Української держави та захисту її кордонів. - розширити та поглибити національно-громадянські та військово-патріотичні уявлення і знання; -розвивати в учнів прагнення бути свідомим громадянином, патріотом України; бажання брати посильну участь у допомозі і підтримці захисників Вітчизни.
Перегляд файлу

1

 

                    Єдиний урок присвячений Дню захисника України.

Тема уроку:

Слайд 1 «З відданістю Україні в серці»

Мета:- виховувати учнів в дусі військових традицій Українського народу; виховувати почуття патріотизму, національної гордості, шанобливе ставлення до військових, учасників АТО,героїв-патріотів України.;

- формувати патріотично зрілу особистість, гуманний світогляд, спрямований на недопущення жахів війни, спонукати  учнів до усвідомлення ними необхідності бути корисними своїй державі,формувати активну громадянську позицію щодо єдиної, цілісної Української держави та захисту її кордонів.

- розширити  та поглибити  національно-громадянські  та військово-патріотичні  уявлення і знання;

 -розвивати в учнів прагнення бути свідомим громадянином, патріотом України; бажання брати посильну участь у допомозі і підтримці захисників Вітчизни.

Епіграф: «Як не ми, то хто ж тоді, чуєш, брате,

 Україну рідну буде захищати»

1 БЛОК: Вч. Шановні гості і всі присутні у цьому залі. Ми зібралися напередодні державного свята – Дня захисника України. Наш єдиний урок ми назвали  “З відданістю Україні в серці»”.

 Слайд 2 Військові традиції не вмирають, доки існує сам народ, доки розвиваються його збройні сили. Знання свого родоводу, історичних та культурних надбань предків необхідні нам не лише для піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій у сучасному нашому житті.

1.14 жовтня є особливим днем для українців, він поєднав у собі три значущих підстави вважати його святковим: релігійну, державну, ідеологічну. Цього дня українці відзначають День Покрови Пресвятої Богородиці.

2.Як відомо людина нерозривно пов’язана з минулим свого народу, його історією. Давайте ж і  ми перегорнемо одну із сторінок нашого славного минулого,  Запорізькій Січі.

Елемент історичної реконструкції

Слайд 3 3.Сірий, припорошений весняною пилюкою степ збігає на південь і стигне там голубим маревом; суворою лінією стоять на ньому сторожові могили, насипані волелюбним козацтвом, що шаблею та мушкетом боронило оці степи від ворожих навал. Слайд 4 Вечорами  голублять душу й серце людини свіжі й ніжні степові запахи й тихо шепочуть трави. Вони розказують  про те, як  зупинились тут  на постій  козаки, варили саламаху, Слайд 5 а кобза дзвеніла в тихе надвечір’я і то рокотала, як грім, то промовляла тихим жалем, і під той сум, Слайд 6 під ту жалобу схиляв порубану, в шрамах, з буйним оселедцем голову, старий козак та згадував вірне товариство, що полягло десь під Кафою. Лунає соло на бандурі.

-А розкажіть-но, батьку , чому ми найбільше поважаємо  свято Покрови Пресвятої Богородиці, а Її зображення  вибите на наших хрестах? Слайд 7

-Це старовинне християнське свято, встановлене на честь явлення Пресвятої Богородиці в 910 році в Константинопольському храмі. Слайд 8

- Там зберігалася риза Пресвятої Діви Марії, її головний покров і частина поясу, перенесені з Палестини в V столітті).

-Коли в давнину Царгород оточили вороги, усі жителі міста звернулися з молитвою до Пресвятої Богородиці, щоб вона врятувала їх. Святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі над містом Матір Божу із сонмом святих. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста та опустила додолу омофор (покривало у вигляді широкого шарфа). Вона  прийняла їх під свій захист. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано. З того часу православна церква святкує цю подію. Слайд 9

-А Великий князь Ярослав Мудрий в  XI столітті віддав Київ і всю нашу Землю Руську під покров Божої Матері . Слайд10

-Для нас,  козаків свято Покрови - це найбільше свято. В цей день ми проводимо загальновійськову Раду, де переобираємо кошового отамана і старшину. Ми побудували на Запоріжжі  13 церков Покрови Пресвятої Богородиці і  віримо, що свята Покрова охороняє нас, а Божу Матір вважаємо своєю заступницею і покровителькою. 

 Лунає аудіозапис «Дзвони».

1.Молитвою тебе вітаєм, мати. Царице світу, неба і землі,

Пречиста Діво, радуйся, Маріє,

Твій світлий образ на небеснім тлі Чудесною появою зоріє. 

А за тобою світлий сонця диск Тебе освітлює згори і знизу,

Тобі дарує свій промінний блиск,  Тебе вдягає в золотисту ризу.

2.Дванадцять зір, блискучих і ясних Короною чоло твоє вінчають,

І тихе сяйво сіється від них На Божий світ у радості й відчаю.

І ми, задивлені у образ твій, Молитвою Тебе вітаєм, Мати.

Прийми цей дар ласкавості своїй. Бо кращого тобі не можем дати.

Роман Завадовий

Лунає аудіозапис «Дзвони».

1. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Українi воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву - Козацька Покрова. З недавніх пір свято Покрови в Україні стало вiдзначатися ще й як день українського козацтва. Слайд 11

2.З глибини віків, із давніх давен доходять до нас легенди про воїнів звитяжців, які не жаліючи життя свого боронили рідну землю-неньку Україну, воювали  за віру, за народ, за людські права, за безцінну волю.

1.За часів козаччини існувас високий рівень культури. Іноземний мандрівник свідчив: «По всій землі козаків ми помітили прекрасну рису, яка викликала наше здивування: усі вони, за винятком небагатьох, грамотні. Навіть більшість їхніх жінок і дочок уміють читати, навіть сироти», багато козацьких офіцерів володіють латинською, німецькою та іншими мовами». І писалося це в 1654 р. Слайд 12

2. Служити в козацькому війську вважалось в народі найпочеснішою справою. Про хоробрість і відвагу українських козаків було відомо не тільки в Україні. Запорізьку піхоту вважали найкращою в Європі. Піші козаки уславилися штурмами ворожих фортець, воювали й на морі на вітрильно-веслових човнах-байдах. Козаки сміливо атакували цілі турецькі флотилії.

  Що означає слово козак?  Слайд 13 а(«вільна незалежна людина», або «людина поза підданством»).

-Чому поселення козаків мало  назву  Запорозька Січ? Слайд 13 б ( Нестерпно було жити українському народу в неволі. І почав він утікати в пониззя Дніпра, за пороги, де були дикі степи).

-Яка була головна  мета існування козацького війська? Слайд 14 а ( боротьба з турками й татарами, які спустошували Україну).

-Назвіть видатних козацьких гетьманів. Слайд 14б

-Яку монету ввів в обіг Національний банк 12 жовтня ? Слайд 15а 50 тисяч штук 5-гривневих монет "День захисника України". Монета присвячена вшануванню мужності та героїзму, нескореності й волелюбності борців за національну справу усіх поколінь та Дню захисника України  На аверсі монети на тлі орнаменту розміщені постать Пресвятої Богородиці, під омофором якої козаки (ліворуч) та сучасні воїни-захисники (праворуч). На реверсі монети на тлі камуфляжу  стилізовано зображено тризуб – знак Княжої Держави Володимира Великого, угорі написи півколом: "За честь! За славу! За народ!".

- Які козацькі пісні ви знаєте? Слайд 15б «Ой, на горі тай женці жнуть» «Блищали на сонці шаблі запорожців» «Їхали козаки…»Запорізькій марш», «За світ встали козаченьки». «Їхав козак за Дунай».

 Виступ 7 кл «Козакуйте, козаки»!слайд 16

4.Пресвята Богородиця й нині залишається заступницею усіх українських військових. Сучасна Українська армія від часу її створення в 1991 році на заміну радянським символам почала активно запроваджувати козацькі. На прапорах українських частин  з'явилися козацькі хрести і національний герб - тризуб, а іменами козацьких полководців стали називати військові навчальні заклади і частини.

2 БЛОК: Слайд 17

Учень:З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві Президент України підписав Указ “Про День захисника України” від 14.10.2014 року № 806, встановивши День захисника України – свято, яке щорічно відзначається 14 жовтня.

Учитель:Народна мудрість стверджує, що земля може нагодувати людину своїм хлібом, напоїти водою зі своїх джерел, але захистити сама себе не може. Слайд 18 Тому це святий обов'язок тих, хто на ній живе, користується всіма її благами і дарами. Виконуючи цей почесний обов'язок, ідуть юнаки служити в армію, щоб берегти мир і спокій своєї Батьківщини, стояти на варті її інтересів.

Сьогодні строкова військова служба відповідно до Конституції та Закону України “Про загальний військовий обов’язок” є почесним обов’язком кожного громадянина (чоловічої статі).

Хоча, потрібно зауважити, що багато службових посад в армії займають жінки і їх кількість з кожним роком зростає. Тому це свято стосується всіх, це свято України!

Бо як говориться у прислів’ї  «Батьківщина-мати, умій за неї постояти

Для нас це свято не тільки народне і релігійне, а й національне. Воно єднає країну, закликає усіх до згуртованості перед сучасними викликами та загрозами. Нині, коли на східних теренах України точиться боротьба за незалежність і суверенітет держави, маємо бути гідними спадкоємцями духовних цінностей та продовжувачами багатих традицій і славних справ предків.

Танок «Перлини України».

Слайд 19 Ведучий:У всі часи захищати рідну землю було справою честі та гідності мужніх людей,дійсних патріотів своєї країни, святим обов’язком кожного громадянина. Мужність і героїзм, доблесть і слава, відвага і честь - саме ті чесноти, на яких базується вся багатовікова історія нашої України.

Ведучий: День захисника Вітчизни - насамперед  данина героїчним традиціям нашого народу, вияв любові і пошани до тих, хто у битвах захищав Батьківщину, відстоював мир на землі. Ми завжди пам’ятали і будемо пам’ятати їх хоробрість і відданість в ім’я майбутнього і робитимемо все можливе для того, щоб оточити увагою та турботою наших ветеранів. Віддаючи данину героїчним подвигам українського воїнства, вклоняємося їх мужності та безмежній вірності своєму обов’язку.

Ведучий:Коли перед очима проходять кадри з новин, фото поранених та загиблих героїв, ми розуміємо, що слова «душу й тіло ми положим за нашу свободу» став для сучасної історії української нації не просто словами з гімну, це стало станом нескореної душі, це стало викликом для всіх і для кожного, для тебе і для мене.

Учень декламує:

Я хочу лиш, щоб чоловічі руки

Не зброю обіймали, а коханих.

І щоб вони не танки вели в поле,

А борозну до щастя прокладали.

Хай дужі руки чоловічі,

Не порохом пропахнуть, а колоссям,

Хай у труді шукають щастя вічне,

Так в нашому народі повелося.

 

Слайд 20 Відеокліп «Повертайся живим!»

 

Ведучий : Слова «Слава Україні – Героям слава» перестали бути лише вітанням. Нині це віддання особливої шани тим, хто у напружений, найкритичніший і найважливіший момент життя нашої країни не відступив і пожертвував собою заради своєї Батьківщини. Це вітання є засвідченням справжнього подвигу патріота. Слайд 21

3 БЛОК:

Слайд 22 Учитель:До вашої уваги представлені 7 сходинок, які складають характер українського патріота.

Прийом «Вільний мікрофон»

                                                   1 сходинка

«П»овага до традицій української держави

 

В усіх народів світу є повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми й Богом. Він никає світом, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку та пристановища, бо він загублений для свого народу. Які ж традиції має український народ? Де ми бачимо їх? Наприклад: в святах! Назвіть  народні свята.

(Масляна, Великдень, Івана Купала, Святого Миколи).

2 сходинка

«А» льтруїзм у своїх вчинках

Наступна якість, якою повинен володіти патріот української держави – це альтруїзм. Що це таке?

Альтруїзм (франц. Altuisme, лат. alter — інший) - безкорисливе прагнення до діяльності на благо інших.

                                                          3 сходинка

«Т» олерантність

Слово «ТОЛЕРАНТНІСТЬ» .Хто пояснить значення цього слова?

Толерантність — це прояв людьми терпіння по відношенню до представників другої культури і традицій ; це готовність лояльно відноситися та приймати  інший образ думок, почуттів,віросповідання , поведінку,які не співпадають з  особистими. Іншими словами: визнання за  іншими людьми права на особистий світогляд.

4 сходинка

«Р» ішучість у вчинках

У чому проявляється?(Обговорення)

5 сходинка

«І» дея

Прийом «Якби я був…»

Ми всі повинні замислитися над тим, що ми ,українці, повинні зробити щоб наладити мир і процвітання своєї країни. Які ідеї є з цього приводу?

6 сходинка

«О» свіченість в історії держави

На уроках історії, літератури, географії  ви вивчали символи, традиції, факти з історії розвитку держави. Перевіримо, як ви знаєте історію нашої країни.

1. Назвіть ватажка національно-визвольної війни XVII ст. (Б.Хмельницький)

2. Назвіть ім’я князя, за якого був створений перший збірник законів? (Ярослав Мудрий)

 

3.Як називається перший орден ? ( Орден Андрія Первозванного )

4. Коли святкують день Збройних сил України? ( 6 грудня )

                                                          7 сходинка

«Т» урбота за майбутнє України

Тоді, коли кожен українець запалить у своїй душі вогник патріота, весь народ понесе його у своїй дорозі. Патріотизм кожного із нас, любов до ближнього і до країни повели б державу вперед.

Вчитель: Ми всі  знаємо, що кожен свідомий громадянин України повинен проявляти турботу і прикладати максимум зусиль для того, щоб побудувати щасливе  майбутнє нашої країни

Учитель: На долю воїнів-захисників усіх поколінь випало багато випробувань, однак вони завжди долали їх з гідністю.

 Вчорашні студенти, програмісти, фермери, інженери стали на захист України і нашого майбутнього. Слайд 24

Учні нашої школи, випускники також  не залишилися осторонь подій в Україні. Вони захищали нашу державу, були і зараз є  учасниками АТО. Це: Баєв Максим, Сіняговський Сергій, Слайд 25Черняхович Владислав, Пшеничка Ігор, Лазуренко Артем. “Захисникам – уклін доземний!” Такі слова ми говоримо про наших захисників.

Вчитель:З огляду на гібридний характер війни на сході нашої держави ми відзначаємо День захисника України у широкому розумінні. Маємо сьогодні говорити про те, що захисниками України є не лише військовослужбовці, а й усі громадяни, які своєю сумлінною професійною і громадською діяльністю забезпечують економічний, гуманітарний, освітній й інформаційний захист держави.

Слайд 26 Фрагмент виступу команди Джура

Слайд 27 Учні 7 класу:

1-й учень:Ми вважаємо, що нашим воїнам –захисникам  потрібна була моральна підтримка. Тому учні нашої школи активно долучалися до акції  «Лист воїну», подарунок воїну, збирали продукти та солодощі,які відвезли у шпиталь раненим бійцям.

2-й учень: І сьогодні, напередодні свята,  Дня захисника України,  ми хочемо подарувати нашим бійцям ці «браслети Дружби», які будуть символізувати «Оберіг захисника». Нехай позитивна енергетика, наші посмішки зігріють бійців у складний для них час, адже вони охороняють нашу країну, нашу землю, нашу домівку. Дякуємо Вам!

 Слайд 28 4 БЛОК: “Волонтер – мирний воїн”.

 Активного розвитку набув волонтерський рух, до якого залучилися чимало українців як у межах нашої країни, так і за кордоном. Нерідко ціною власного життя вони допомагають українській армії, доставляючи до місця призначення технічне оснащення, харчі, теплі речі, амуніцію, ліки. Вражає масштаб їхньої діяльності на допомогу пораненим воїн ам АТО, сім’ям учасників АТО, родинам вимушених переселенців з Криму та територій охоплених війною. Ці люди стали мирними воїнами і надійними захисниками Батьківщини, а їхня діяльність – зразком самовідданості та патріотизму. Серед них є  і учні нашої школи. Це…..Зустріч з ними запланована наступного разу.

Підсумок:

Слайд 29 Епоха лицарська скінчилась, та зостались лицарські серця.

Ми вітаємо в цей день і сивочолих ветеранів, і молодих людей, які в не такому далекому минулому відслужили військову службу, і тих, хто нині носить погони, і школярів, і зовсім ще маленьких хлопчиків. Зі святом вас! Мужні й надійні захисники Вітчизни, наші захисники!

Слайд 30 Учениця декламує вірш:

Я вірю, я знаю: здійсниться бажання,

Немає у мене й піщинки вагання.

І в серці у мене вогник надії горить,

Що будем у мирі і щасті ми жить.

Я вірю: ми будем єдина родина

Донбас, Крим і Львів – одна Україна.

 1 І на закінчення сьогоднішньої зустрічі  хочеться побажати миру у  вашому домі. Тож складемо сьогодні щиру молитву Пресвятій Богородиці, щоб покрила своїм омофором Український народ та наше військо, повсякчас підтримувала нас, плекала мужність українських військовослужбовців й оберігала їхні життя».

 3-й ведучий. Радуйся, Радосте Наша, покрий нас від усякого зла чесним твоїм омофором. Відеокліп  «Молитва за Україну» Слайд 31

Пісня  «Аист на крыше».слайд 32

docx
Додано
27 червня 2019
Переглядів
941
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку