Презентація до виховної години з теми: "Ми всі різні, але рівні"

Про матеріал

Тема. Ми всі різні, але рівні.

Мета: провести інформаційну та просвітницьку роботу з основ культури гендерної рівності; дослідити процес з питань забезпечення рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків; ознайомити учнів із державною політикою з утвердження гендерної рівності в Україні; сприяти формуванню гендерної культури та подоланню усталених стереотипів щодо ролі та місця жінок та чоловіків у суспільстві; виховувати соціально-компетентну, толерантну особистість.

Обладнання: презентація, епіграфи, вислови про рівноправність жінок та чоловіків.

Форма уроку: година спілкування.

Очікувані результати:

Після уроку учні:

  • зрозуміють значення основних понять, що стосуються теми гендерної рівності;
  • навчаться аналізувати свої соціальні ролі та визначати себе як особистість, аналізувати особливості гендерної соціалізації в різні періоди історії;
  • характеризувати державну політику з утвердження гендерної рівності в Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Ми всі різні, але рівні

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

СТАТЬ

Номер слайду 6

Стать - означає ті анатомо-біологічні особливості людей, на основі яких люди визначаються як чоловіки або жінки. Статеві ролі мають універсальний характер. Стать належить людині від народження.

Номер слайду 7

ГЕНДЕР

Номер слайду 8

Гендер – окреслений набір характеристик у соціокультурному аспекті, що визначають соціальну поведінку жінок і чоловіків.

Номер слайду 9

Стать чи гендер. У підлітковому віці тембр голосу у хлопців змінюється (ламається), а в дівчат — ні. У чоловіків ростуть борода і вуса, а у жінок — ні. У багатьох країнах жінкам платять менше, ніж чоловікам за однакову роботу. У деяких культурах чоловіки постійно готують їжу, а жінки ремонтують оселі. Раніше жінки носили тільки спідниці, а тепер часто - штани. Жінки народжують дітей, а чоловіки - ні. У Стародавній Греції в школах училися тільки хлопчики, а дівчатка - удома навчалися рукоділля і домоводства У країнах СНД багато комітетів солдатських матерів, але немає жодного комітету солдатських батьків.

Номер слайду 10

Вправа “Чоловік і жінка”

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ГЕНДЕРНІ РОЛІ

Номер слайду 13

Гендерні ролі – ролі, виконання яких залежить від статі. Це диференціація діяльності, прав та обов’язків індивідів, залежно від їх статевої приналежності.

Номер слайду 14

Дмитро Білоус «Біда»

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Робота в сім’їЧоловік. Жінка. Приносити продукти. Прибирати квартиру. Доглядати за дітьми. Вирішувати, де жити. Керувати машиною. Заробляти гроші для сім’їВирішувати сімейні суперечки. ПрофесіїЧоловік. Жінка. Водій. Поліцейський. Вчитель. Шахтар. Продавець. Лікар. АдвокатІгри, спорт, хобіЧоловік. Жінка. Бокс. Стрільба. Фігурне катання. Хокей. Футбол. Розподіл обов’язків

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Гра «Ґендерні стереотипи»

Номер слайду 19

ГЕНДЕРНІ СТЕРЕОТИПИ

Номер слайду 20

Ґендерний стереотип – набір загально-прийнятих норм і суджень, які стосуються статусу чоловіків і жінок та норм їхньої поведінки.

Номер слайду 21

Гендерні стереотипи

Номер слайду 22

ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ

Номер слайду 23

Одним із проявів принципу рівності є рівність прав чоловіків і жінок, тобто однаковий підхід незалежно від статі, що отримав назву принципу гендерної рівності. Гендерна рівність — рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації, надання особам обох статей можливості брати рівну участь у всіх сферах життєдіяльності суспільства: у здобутті освіти, виконанні сімейних та соціальних ролей.

Номер слайду 24

ПОДОРОЖ ДОРОГОЮ ЗАКОНУ

Номер слайду 25

Ґендерна проблема є дуже актуальною проблемою сьогодення. Як пріоритетну та одну з найважливіших проблем сучасності цю проблему розглядає Організація Об'єднаних Націй (Спеціальна Сесія Генеральної Асамблеї ООН у червні 2000 року, Асамблея Тисячоліття ООН і триденний Самміт тисячоліття у вересні 2000 року). Рішення ООН були схвалені й українською делегацією: Україна як член ООН взяла на себе зобов'язання виконувати всі міжнародні документи з питань рівних прав і можливостей. Ось чому в 2005 році урядом було прийнято Закон України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”.

Номер слайду 26

Стаття 27. Всі люди є вільні і рівні у своїй гідності і правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Конституція україни

Номер слайду 27

Стаття 24. Рівність прав жінок і чоловіків забезпечується: наданням їм рівних можливостей у громадсько-політичній та культурній діяльності, у здобутті освіти та професійній підготовці, у праці та винагороді за неї тощо. Конституція україни

Номер слайду 28

Стаття 51. Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права та обов'язки у шлюбі та сім'ї. Встановлена добровільна згода чоловіка і жінки на шлюб. Рівне право на фізичний та духовний розвиток, на здобутки освіти, прояви своїх здібностей, на створення умов для праці та відпочинку. Конституція україни

Номер слайду 29

Закон України «Про державні соціальні стандарти і державні соціальні гарантії» від 5 жовтня 2000 р. забезпечує рівноправність жінки і чоловіка створенням умов, які надають жінкам можливість поєднувати працю з материнством. Жінка отримує фінансову допомогу під час вагітності і пологів та впродовж догляду за дитиною.

Номер слайду 30

Відповідно до Закону, державна політика в Україні щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків спрямована на утвердження гендерної рівності, недопущення дискримінації за ознакою статі, забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у прийнятті суспільно важливих рішень, виховання і пропаганд серед населення України культури ґендерної рівності. Закон України «Про забезпечення рівних прав і рівних Можливостей жінок і чоловіків» від 1 січня 2006 р.

Номер слайду 31

Закон України «Про забезпечення рівних прав і рівних Можливостей жінок і чоловіків» Стаття 15. Закон зобов'язує політичні партії, виборчі блоки під час висунення кандидатів у народні депутати України передбачати представництво жінок і чоловіків у відповідних виборчих списках.

Номер слайду 32

Закон України «Про забезпечення рівних прав і рівних Можливостей жінок і чоловіків» Стаття 16. Забороняється дискримінація за ознакою статі під час прийняття на державну службу в органи місцевого самоврядування.

Номер слайду 33

Закон України «Про забезпечення рівних прав і рівних Можливостей жінок і чоловіків» Стаття 17. Роботодавцям заборонено, за окремими винятками, в оголошеннях про вакансії пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам. За порушення законодавства про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків громадяни і посадові особи несуть цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

Номер слайду 34

Дебати «Чи існує в сучасному суспільстві справжня рівність між чоловіком і жінкою?»

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Мужчина и женщина, вместе два колоса пашни одной... Две строчки лирической песни, две ветки, но с разной листвой... Два голоса: грубый и звонкий, две птицы с одной высоты... Два стана: могучий и тонкий, две разных красивых мечты... Два дерева: клен и осина, два облака с общим дождем... Единого – две половины… и в горе, и в счастье… вдвоем…

Номер слайду 37

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.2
Оригінальність викладу
4.2
Відповідність темі
4.2
Загальна:
4.2
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Чарна Галина Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лубенець Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Войтович Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Холопкіна Катерина Валентинівна
    Дякую! Дуже цікава розробка виховної години і дуже класна презентація!
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
13 квітня 2018
Переглядів
9045
Оцінка розробки
4.2 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку