Презентація до вивчення творчості М. Гоголя у 9 класі

Про матеріал
Ця презентація знайомить учнів з гоголівськими місцями, його родинним маєтком. Це Диканська церква Святого Миколи Чудотворця, садиба Гоголів-Яновських у Василівці, заповідник-музей М. В. Гоголя тощо. Презентація створена на основі власних фотографій, зроблених під час екскурсії Полтавщиною
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гоголівськими стежками. Презентацію підготувала вчитель української мови та літератури Олександрівського ЗЗСО Донкоглова О. А.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Народився Микола Васильович Гоголь в квітні 1809 року на благословенній талантами полтавській землі в селі Великі Сорочинці. Саме сюди приїхала його мати до лікаря Трохимовського, оскільки дуже хвилювалася за майбутню дитину (перед цим вона вже втратила кілька дітей). Стоячи перед образом Святого Миколи Чудотворця у Диканській церкві, дев'ять місяців вона вимолювала цю дитину. Хлопчика тому й назвали Миколою.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Дитячі роки майбутнього письменника пройшли у родовому маєтку Гоголів-Яновських — селі Василівці. Садиба була названа на честь батька Гоголя — Василя Опанасовича. Тепер це село називається Гоголеве, там же знаходиться музей-заповідник письменника з його малюнками й кресленнями.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Ріс Гоголь в оточенні талановитих і відомих людей. Звичайно, таке оточення мало значний вплив на формування творчої натури хлопчика. Окрім того, у домі Гоголя гостями були народні співці, лірники й кобзарі.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дослідники творчості та життя М. Гоголя виявили такі цікаві факти його натури: - Вмів користуватися спицями (в’язав сестрам шарфи).- Був кравцем (любив сестрам шити одяг – плаття, а собі – шийні хустки).- Любив мініатюрні видання, ненавидів математику, але виписав собі математичну енциклопедію, яка мала 16-ту долю аркуша (10,5×7, 5 см).- Найулюбленіший напій – козяче молоко, яке варив сам із додаванням рому. Цей напій назвав «гоголем-моголем». Частенько і сам сміявся з себе, говорячи: «Гоголь любить гоголь-моголь».- Боявся грози, яка роз'ятрювала його слабкі нерви.- Був сором’язливим. Якщо в компанії з'являвся незнайомець, він тікав з ока людей.- В кишенях завжди були солодощі. Під час своїх подорожей в готелях він ніколи не дозволяв слугам уносити цукор: збирав його, гриз під час своєї роботи над творами.- Коли писав, то катав кульки з хлібу білого. Це йому допомагало під час вирішення складної задачі, проблеми.- Соромився свого носу.- Під час перепоховання тіла М. Гоголя було виявлено повернення черепу голови набік, що свідчить про пережиту клінічну смерть.- На святкування 200-річчя були випущені ювілейні монети із зображенням постаті М. Гоголя.

pptx
Додано
8 лютого 2023
Переглядів
148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку