Презентація до змагання "Шевченківський КВК"

Про матеріал
Мета: заглибитися у духовну спадщину великого Кобзаря, відчути її актуальність і в наші дні. Розвивати дитячу творчість, критичне мислення, виховувати любов до героїв України, літератури, книги.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

7 - 8 класи

Номер слайду 2

І конкурс – «Представлення»

Номер слайду 3

ІІ конкурс – «Шевченкознавство»1. Село, в якому народився Тарас Шевченко? 2. Село, в якому минуло дитинство Тараса Шевченка? 3. Прізвище пана, кріпаками якого були Шевченки. 4. Що в перекладі з грецької мови означає ім'я «Тарас»? 5. Ім'я улюбленого Тарасового діда. 6. Ім'я старшої сестри Тараса. 7. Чий портрет був намальований для викупу Шевченка із кріпацтва? 8. Хто допоміг майбутньому поетові стати вільним?

Номер слайду 4

ІІІ конкурс - капітанів18431838184518471860185718591861

Номер слайду 5

ІV конкурс мудреців І етап «Шевченкова криниця» 1. Добре жить. Тому, чия душа і дума. Добро навчилася любить!2. Думав, доля зустрінеться –Зустрілося горе!3. Нема раю на всій землі,Та нема й на небі. 4. Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б'ється — ожива, Як їх почує!5. У нашім раї на земліНічого кращого немає, Як тая мати молодая З своїм дитяточком малим. 6. Учітеся, брати мої, Думайте, читайте,І чужому научайтесь,Й свого не цурайтесь.

Номер слайду 6

ІІ етап – «Віват, Інтелект!» Рослини1. Перед тим, як стати цією рослиною, вона була дівчиною, яка покохала козаченька, та не дочекалась його. (Тополя, балада «Тополя»)2. Ці рослини рясно цвітуть весною, ростуть вони поблизу хат, на них люблять виводити свої трелі солов'ї. (Вишні, «Садок вишневий коло хати)3. Ця рослина дуже любить воду, має яскраво-червоні ягоди. Поряд з нею у вірші Т. Шевченка зеленіють лози й верболози. (Калина, «Тече вода з-під явора»)4. Цю рослину вибирала дівчина для того, щоб потім із неї робити прядиво. Її ще називають коноплі. (Плоскінь, «Мені тринадцятий минало»)

Номер слайду 7

ІІ етап – «Віват, Інтелект!» Імена.1. Цю поему Т. Шевченко назвав в честь своєї сестри. («Катерина»)2. Цей вірш він присвятив своєму співвітчизнику, автору повісті «Тарас Бульба»(Гоголь, «Гоголю»)3. Так звуть маленького синочка, якого мати, не маючи змоги залишити вдома, взяла з собою в поле. (Іван, «На панщині пшеницю жала»)4. Дівчинка, що витирала сльози маленькому хлопчику, разом з ним доглядала овець. (Оксана, «Мені тринадцятий минало»)

Номер слайду 8

V конкурс - «Цікавинка»

Номер слайду 9

VI конкурс – Знавці поезії Т. Шевченка1. Плугатарі з плугами йдуть... 2. А я собі у бур'яні... 3. І блідий місяць на ту пору... 4. Як понесе з України...

Номер слайду 10

VII конкурс художників

Номер слайду 11

VIII конкурс «Продовж мою думку»1. Балада – це…віршований твір з гострим драматичним сюжетом 2. Філософська лірики – це … поетичні твори, присвячені філософським питанням буття, свободи3. Метаморфоза – це… худ. прийом, який передбачає перетворення однієї форми образу на іншу4. Рима – це…звуковий повтор в кінці двох чи кількох віршованих рядків5. Ідея – це …провідна думка у художньому творі6. Віршовані розміри – це… ямб, хорей, анапест, амфібрахій, дактиль

Номер слайду 12

IX конкурс «Народ про Шевченка»Шевченкові твори сяють, мов зорі. Шевченків «Кобзар» пік панів, як жар.

Номер слайду 13

Х конкурс «Декламатор»

Номер слайду 14

До нових зустрічей!

pptx
Додано
19 березня 2021
Переглядів
355
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку