ПРЕЗЕНТАЦІЯ Додатковий матеріал до уроку " (міні- проекту) з утилізації побутових відходів"

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку " (міні- проекту) з утилізації побутових відходів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розробка міні-проекту з утилізації побутових відходів«Екологічна безпека та сталий розвиток»6 клас. ГЕОГРАФІЯ

Номер слайду 2

А чи задумувались ви, скільки потрібно часу для розкладання речовин, які ми щодня викидаємо у смітник?Для роздумів: Паперовий рушник – 2-3 тижніБананова шкірка – 3-4 тижніПаперовий пакет – 1 місяць. Газета – 1,5 місяціОгризок від яблука – 2 місяціКартон – 2 місяціАпельсинова шкірка – 6 місяців. Фанера – 1-3 роки. Вовняна шкарпетка – 1-5 років. Коробка з-під молока – 5 років. Недопалок – 10-12 років. Шкіряні черевики – 25-40 років. Склянка з пінопласту – 50 років. Гумова покришка – 50-80 років. Пластиковий контейнер – 50-80 років. Алюмінієва банка – 200-500 років. Пластикова пляшка – 450 років. Одноразовий підгузник – 500 років. Пластиковий пакет – 200-1000 років

Номер слайду 3

В середньому мешканець великого міста викидає щодня близько 1-2 кг сміття! За статистичними даними в Україні нагромаджено близько 35 млн тонн відходів полімерів і щорічно ще додається 1 млн тонн. На сьогоднішній день 97% побутових відходів в Україні захоронюються, і лише 3% з них утилізуються на сміттєспалювальних заводах у Києві та Дніпрі.

Номер слайду 4

Стихійні сміттєзвалища призводять до: Забрудненя підземних вод;Створення вибухонебезпечних та пожежонебезпечних умов через утворення метану;Розмноження хвороботворних бактерій, які викликають тяжкі, а інколи і смертельні захворювання;Глобального потепління;Збільшення чисельності мишей, щурів, які теж є носіями хвороб;Забруднення великої площі землі

Номер слайду 5

Як зменшити негативний вплив відходів на навколишнє середовище?!На 40% можливо зменшити забруднення сортуванням сміття. Якщо всі відходи розділяти за різними категоріями, то можлива вторинна переробка, після чого ми отримуємо багато корисних речей для користування в побуті.

Номер слайду 6

Перегляньте та проаналізуйте, яку шкоду живій природі спричиняють різного роду відходи

Номер слайду 7

Харчові відходи Збиток природі: практично не завдають. Використовуються для живлення різними організмами. Шкоду людині: гниють харчові відходи - розсадник мікробів. Шляхи розкладання: використовуються в їжу різними мікроорганізмами. Кінцевий продукт розкладання: тіла організмів, вуглекислий газ і вода. Час розкладання: 1 - 2 тижні. Спосіб вторинного використання: компостування. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: компостування. Категорично забороняється кидати у вогонь, тому що можуть утворитися діоксиди.

Номер слайду 8

Макулатура Матеріал: папір, іноді просочена воском і покрита різними фарбами. Збиток природі: власне папір шкоди не наносить. Проте фарба, якою покрита папір, може виділяти отруйні гази. Шкоду людині: фарба може виділяти при розкладанні отруйні речовини. Шляхи розкладання: використовуються в їжу різними мікроорганізмами. Кінцевий продукт розкладання: перегній, тіла різних організмів, вуглекислий газ і вода. Час розкладання: 2 - 3 роки. Спосіб вторинного використання: переробка на обгортковий папір. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: компостування. Продукти, що утворюються при знешкодженні: вуглекислий газ, вода, зола. Категорично заборонено спалювати папір у присутності харчових продуктів, так як можуть утворитися діоксиди.

Номер слайду 9

Вироби з тканин Тканини бувають синтетичні і натуральні. Все, написане нижче, відноситься до натуральних тканин. Збиток природі: не завдають. Шляхи розкладання: використовуються в їжу деякими мікроорганізмами. Кінцевий продукт розкладання: перегній, тіла організмів, вуглекислий газ і вода. Час розкладання: 2 - 3 роки. Спосіб вторинного використання: компостування. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: спалювання в умовах, що забезпечують повноту згоряння. Продукти, що утворюються при знешкодженні: вуглекислий газ, вода і зола.

Номер слайду 10

Консервні банки Матеріал: оцинковане або покрите оловом залізо. Збиток природі: з'єднання цинку, олова і заліза отруйні для багатьох організмів. Гострі краї банок травмують тварин. Шкоду людині: ранять при ходінні босоніж. У банках накопичується вода, в якій розвиваються личинки комах. Шляхи розкладання: під дію кисню залізо повільно окислюється. Кінцевий продукт розкладання: дрібні шматки іржі або розчинні солі заліза. Час розкладання: на землі - кілька десятків років, в прісній воді - близько 10 років, в солоній воді - 1-2 роки. Спосіб вторинного використання: переплавлення разом з металом. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: поховання після попереднього випалу. Продукти, що утворюються при знешкодженні: оксиди або розчинні солі заліза, цинку та олова.

Номер слайду 11

Металобрухт Матеріал: залізо або чавун. Збиток природі: сполуки заліза отруйні для багатьох організмів. Шматки металів травмують тварин. Шкоду людині: викликають різні травми. Шляхи розкладання: під дією розчиненого у воді або перебуває в повітрі кисню поволі окислюється до оксиду заліза. Кінцевий продукт розкладання: порошок іржі або розчинні солі заліза. Швидкість розкладання: на землі - 1 мм в глибину за 10 - 20 років, в прісній воді - 1мм у глибину за 3 - 5 років, в солоній воді - 1 мм в глибину за 1 - 2 роки. Спосіб вторинного використання: переплавлення. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: вивіз на звалище або поховання. Продукти, що утворюються при знешкодженні: оксиди або розчинні солі заліза.

Номер слайду 12

Фольга Матеріал: алюміній. Збиток природі: практично не завдає. Шляхи розкладання: під дією кисню поволі окислюється до оксиду алюмінію. Кінцевий продукт розкладання: оксид або солі алюмінію. Час розкладання: на землі - кілька десятків років, в прісній воді - кілька років, Вт солоній воді - 1-2 роки. Спосіб вторинного використання: переплавлення. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: поховання. Продукти, що утворюються при знешкодженні: оксид алюмінію.

Номер слайду 13

Банки з-під пива та інших напоїв Матеріал: алюміній та його сплави. Збиток природі: гострі краї банок викликають травми у тварин. Шкоду людині: у банках накопичується вода, в якій розвиваються личинки комах. Шляхи розкладання: під дією кисню поволі окислюється до оксиду алюмінію. Кінцевий продукт розкладання: оксид або солі алюмінію. Час розкладання: на землі - сотні років, в прісній воді - кілька десятків років, в солоній воді - кілька років. Спосіб вторинного використання: переплавлення. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: поховання. Продукти, що утворюються при знешкодженні: оксид алюмінію.

Номер слайду 14

Склотара Матеріал: скло. Збиток природі: бита склотара може викликати поранення тварин. Шкоду людині: бита склотара може викликати поранення. У банках накопичується вода, в якій розвиваються личинки комах. Шляхи розкладання: повільно розтріскується і розсипається від перепадів температур; скло поступово кристалізується і розсипається. Кінцевий продукт розкладання: дрібна скляна крихта, з вигляду подібна до піску. Час розкладання: на землі - кілька сотень років, в спокійній воді - близько 100 років. Спосіб вторинного використання: використання за прямим призначенням або переплавлення. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: вивіз на звалище або поховання. Продукти, що утворюються при знешкодженні: скляна крихта

Номер слайду 15

Вироби із пластмас Збиток природі: перешкоджає газообміну в грунтах і водоймищах. Можуть бути проковтнуті тваринами, що призведе до загибелі останніх. Шкоду людині: пластмаси можуть виділяти при розкладанні отруйні речовини. Шляхи розкладання: повільно окислюються киснем повітря. Повільно руйнується під дією сонячних променів. Кінцевий продукт розкладання: вуглекислий газ і вода. Час розкладання: близько 100 років, може бути і більше. Спосіб вторинного використання: переплавлення. Продукти, що утворюються при знешкодженні: вуглекислий газ і вода.

Номер слайду 16

Упаковка для харчових продуктів Матеріал: папір і різні види пластмас. Збиток природі: можуть бути проковтнуті тваринами. Шляхи розкладання: повільно окислюються киснем повітря. Повільно руйнується під дією сонячних променів. Час розкладання: десятки років, може бути і більше. Спосіб вторинного використання: не існує. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: поховання. Продукти, що утворюються при знешкодженні: вуглекислий газ і вода, хлороводень, отруйні сполуки. Категорично забороняється спалювати зазначені матеріали, так як при цьому можуть утворитися діоксиди.

Номер слайду 17

Як допомогти навколишньому середовищу?!Утилізація – це переробка, використання відходів з метою одержання корисного продукту. Після переробки ми отримуємо речі,які використовуються на будівництві, в побуті, в медицині тощо.

Номер слайду 18

Рециклінг(Рециркуляція відходів)Інколи переробка не передбачає переплавку чи спалювання. Деякі відходи можна використати не за їх первинним призначенням, а зовсім в несподіваній ідеї!Рециркуляція відходів (рециклінг) – це їхнє багаторазове використання після переробки (металевий брухт, макулатура, склобій, мастила і т. д.).

Номер слайду 19

Рециклінг(Рециркуляція відходів)

Номер слайду 20

Рециклінг(Рециркуляція відходів)

Номер слайду 21

Рециклінг(Рециркуляція відходів)

Номер слайду 22

Рециклінг(Рециркуляція відходів)

Номер слайду 23

Немає нічого прекраснішого, ніж природа, до якої не торкалась рука людини! Пам’ятайте про це!

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Прочитайте параграф 62 Перегляньте соціальний відео ролик про сортування сміття. Придумайте і створіть «нову річ» з побутових відходів та залучайтеся до охорони природи.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Піхенько Тамара Славіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лілія Ошовська Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кучер Тамара Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сакара Иван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
18 травня 2020
Переглядів
20550
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку