Презентація дослідницької роботи "Весільна обрядовість села Виповзки"

Про матеріал

Матеріал можна буде використати на уроках української літератури в 9 класі, Київщинознавства, музики, на позакласних заходах. Одержані результати також можна використати при подальшому науковому вивченні проблем історії та етнографії України.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виповзьке навчально-виховне об'єднання “загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільній навчальний заклад” вчитель української мови та літератури Виповзького НВО «ЗОШ І – ІІ ст. ДНЗ» Самсоненко Галина Миколаївна

Номер слайду 2

Весільна обрядовість села Виповзки Весілля з давніх-давен було однією із найважливіших подій у житті як окремої людини, так і цілої громади. Воно складалося з певних обрядових актів, загальна схема яких формувалася протягом століть. Відродити традиції весільної обрядовості — це зробити важливий крок до повернення скарбниці української духовної культури, що має величезне виховне значення.

Номер слайду 3

Актуальність теми дослідження: обумовлюється зростанням інтересу людства до своєї духовної спадщини. У цьому контексті усе більше уваги звертається на вивчення та збереження традицій. Така робота в нашому регіоні ще не проводилась, і актуальність її очевидна.

Номер слайду 4

Новизна роботи Це є перше комплексне дослідження весільної обрядовості території села Виповзки. А також у дослідженні обрядової поезії її символіки та відображення у ній побутової і соціальної дійсності.

Номер слайду 5

Об’єктом дослідження є українське весілля села Виповзки, що територіально входить до Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Номер слайду 6

Мета роботи характеристика весільної обрядовості села Виповзки. Визначення її регіональних рис на основі відтворення структури весільної обрядовості, з’ясування особливостей весілля, розкрити символіку пісень та відображення у них побутової і соціальної дійсності.

Номер слайду 7

Дослідницькі завдання: дослідити форми шлюбних звичаї та самого шлюбу в минулому; проаналізувати структуру передвесільних, власневесільних і післявесільних обрядових циклів у селі Виповзки ; розкрити символіку весільних пісень та відображення у них побутової і соціальної дійсності.

Номер слайду 8

Методи дослідження: Теоретичні – вивчення та аналіз відповідної літератури. Практичні – методи етнографії, які передбачають обов'язковість первинного опису і пов'язані з спостереженнями, інтерв'юванням, фотографуванням. Ретроспективний метод використовувався для дослідження трансформації весільних обрядів.

Номер слайду 9

Матеріал дослідження: Борисенко В.К. Весільні звичаї та обряди на Україні: Історико-етнографічне дослідження. Воропай О. Звичаї нашого народу: етнографічний нарис в 2 т. Інформаційна електрона бібліотека «Вікіпедія» Ковальчук О.В. Українське народознавство. Потапенко О. І., Потапенко Г. І. та ін. Словник символів. А також польові матеріали зібрані від жителів села.

Номер слайду 10

Весільний обряд села Виповзки Запросини на весілля

Номер слайду 11

Весільний обряд села Виповзки “ Ворітна “

Номер слайду 12

«Весільний обряд села Виповзки» Викуп молодої

Номер слайду 13

Весільний обряд села Виповзки Весілля - це велике свято, важлива подія у житті людини. Молоді беруть шлюб, започатковують нову сім'ю. Віднині у них починається нове життя. Це момент, коли з'єднуються дві долі.

Номер слайду 14

Відображення побутової та соціальної дійсності у весільній поезії Живучість весільних пісень зрозуміла: вони пов'язані з яскравою і найвідповідальнішою в особистому житті людини подією — одруженням, а значить, і весіллям, яке асоціюється з радістю, веселощами. Після детального ознайомлення з описами весілля та весільними піснями свого села можна переконатися, що зв'язки пісні з обрядом дуже тісні.

Номер слайду 15

Практичне значення Дослідження традицій минулого і зокрема весільної обрядовості поєднує в собі естетичну насолоду, цілеспрямовану зайнятість вільного часу, одержання відповідних знань.

Номер слайду 16

Практичне значення полягає в тому, що на основі роботи може бути підготовлено посібник для вчителів та учнів "Народна драма. Виповзьке весілля", який можна буде використати на уроках української літератури в 9 класі, Київщинознавства, музики, на позакласних заходах. Одержані результати також можна використати при подальшому науковому вивченні проблем історії та етнографії України.

Номер слайду 17

Історично сформовані звичаї та обряди українського народу є цінною культурною спадщиною. Ми можемо впевнено сказати, що традиційне українське весілля являє собою цілісну духовну систему, яка складається з великої кількості компонентів. Дякую за увагу!

ppt
Додано
27 листопада 2018
Переглядів
917
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку