Презентація "Дослідження екологічних властивостей фітонцидів"

Про матеріал
Мета дослідження - розкрити роль фітонцидів у очищенні повітря. Продемонструвати на прикладах вплив фітонцидів на мікроорганізми та цвілеві гриби. Запропонувати кімнатні рослини, що допоможуть очистити повітря в кімнаті. Даний матеріал допоможе розширити знання учнів про унікальні властивості рослин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДОСЛІДЖЕННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ФІТОНЦИДІВ Матеріал підготувала Вавренюк Ірина Василівна,

Номер слайду 2

Актуальність проблеми В повітрі закритих приміщень концентрується велика кількість пилу. Але крім пилу повітря наших кімнат забруднене хімічними речовинами, які виділяються меблями, синтетичними будівельними матеріалами, фарбами та лаками. У ньому було виявлено понад 1000 шкідливих речовин, серед яких високотоксичні і канцерогенні. Крім того, у закритих приміщеннях, загальний вміст мікроорганізмів у повітрі безперервно зростає. 

Номер слайду 3

Мета та основні завдання дослідження: Розкрити роль фітонцидів у очищенні повітря . Продемонструвати на прикладах вплив фітонцидів на мікроорганізми та цвілеві гриби. Запропонувати види кімнатних рослин, що найкраще очищають повітря в закритих приміщеннях.

Номер слайду 4

Об’єкт дослідження: фітонциди рослин. Предмет дослідження: впливфітонцидів цибулі, часнику та кімнатнихрослин на бактерії та цвілеві гриби.

Номер слайду 5

Загальна характеристика фітонцидів та їх роль у навколишньому середовищіФітонци́ди – біологічно активні речовини, що утворюються рослинами, які вбивають чи пригнічують зростання і розвиток бактерій, мікроскопічних грибів, та деяких інших форм мікроорганізмів.

Номер слайду 6

Матеріали досліджень Вплив фітонцидів часнику та цибулі на розвиток цвілевих грибів.

Номер слайду 7

Вплив фітонцидів хвої на мікроорганізми . Через декілька секунд після додавання соку хвої до дріжджів спостерігається процес уповільнення руху мікроорганізмів та остаточна їх загибель.

Номер слайду 8

Види кімнатних рослин, які найдоцільніше вирощувати в приміщенні для очищення повітря Хлорофітум хохлатий Циперус

Номер слайду 9

Бегонія королівська

Номер слайду 10

Види кімнатних рослин, які найдоцільніше вирощувати в приміщенні для очищення повітря Аспарагус Традесканція

Номер слайду 11

Види кімнатних рослин, які найдоцільніше вирощувати в приміщенні для очищення повітря Герань Антуріум

Номер слайду 12

Застосування знань про дію фітонцидів для лікування та покращення самопочуття. Прогулянки в хвойних та листяних лісах, дубових гаях покращують стан легенів, нормалізують роботу дихальної системи. Гарну бронхолітичну дію мають липа, чебрець, береза. Фітонциди бузку і тополі підвищують кров’яний тиск. Фітонциди м`яти перцевої мають судинорозширювальну дію, завдяки чому позбавляють від головного болю та спазмів, іонізують повітря, осаджують молекули пилу, очищають і знезаражують навколишнє середовище. Фітонциди цибулі, часника, малини, чорниці, редьки, гірчиці – допомагають в боротьбі з простудними інфекційними та вірусними захворюваннями.

Номер слайду 13

Матеріали дослідження можуть бути використаними: На уроках біології при вивченні теми «Рослини» в 6 класі;При проведенні позакласних заходів з екології; Для поліпшення чистоти повітря в приміщенні; Для зниження ризику зараження інфекційними хворобами у громадських місцях;Використання запропонованих видів кімнатних рослин покращить дизайн кімнати;

Номер слайду 14

Висновки. Фітонциди мають бактерицидні властивості і вбивають або пригнічують розвиток бактерій, цвілевих грибів та інших мікроорганізмів. Кімнатні рослини, що виділяють фітонциди, доцільно застосовувати для очищення повітря в приміщенні. Знання про дію фітонцидів допоможуть для лікування та покращення самопочуття.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
797
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку