Презентація "Дослідження фізичних явищ в усній народній творчості"

Про матеріал

Актуальність теми полягає у тому, що у вік комп'ютерних технологій людина, як жива істота, повна переживань, емоційна,яка гостро сприймає світ, відійшла на другий план. Спілкування з природою відбувається через монітор комп'ютера,а не безпосередньо.Використання народної мудрості є ефективним засобом розвитку творчих здібностей учнів, їхньої уяви, спостережливості і допитливості і дійсним підтвердженням практичної спрямованості фізичних знань.До того ж , фольклор формує поетичний погляд на дійсність, викликає позитивні емоції .

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження фізичних явищ в усній народній творчості

Номер слайду 2

Роль усної народної творчості у формуванні взаємовідносин між людиною та природою. Актуальність теми полягає у тому, що у вік комп’ютерних технологій людина, як жива істота, повна переживань, емоційна, яка гостро сприймає світ, відійшла на другий план. Спілкування молодих людей з природою відбувається через монітор комп’ютера, а не безпосередньо.

Номер слайду 3

Фізика – наука про природу. Фізика - це одна з основних наук про світоустрій, про природу. Навіщо вивчати фізику? Вона складна, в ній багато формул. Зате її вивчення дає поняття про те, як саме влаштований наш світ.

Номер слайду 4

Неймовірна роль фізики, як науки про природу, полягає в тому, що вона створила людину для того, щоб досліджувати і відкривати нові істини й закони, які давно відомі природі, але є вічною загадкою для людства.

Номер слайду 5

Чи варто знати людству нині,Будову речовин,якщо комп’ютерні мережі у курсі всіх новин?Вірю,варто, навіть стильно,Інакше не сягнеш вершин…Через знання людина сильна і розумніша від машин!

Номер слайду 6

Введення фольклорного жанру вивчення фізики сприяє розширенню кругозору, сприяє правильному висвітленню і швидкому засвоєнню основних фізичних понять, законів, справляє сильне емоційне враження, як засіб підвищення мотивації навчальної діяльності. Отже, відкриваємо "Скарбничку мудрості"."Фізика" - не просто слово... Незалежно від настрою, а тим більше моди,Фізика вивчає різні явища природи: Механічні, теплові, звукові і світлові,Електричні і магнітні явища фізичні. На основі спостережень, дослідів, законів. Ця наука полонила серця мільйонів,Бо фізика- не просто слово,Фізика - не просто звук,Фізика - опора і основа усіх існуючих наук!А в науці, як в житті, треба все уміти: Вчитись, думати, дерзати, відкриттям радіти. Хоч тернистий, неосяжний фізики-науки світ,Інтерес до знань зростає з кожним днем, із року в рік.

Номер слайду 7

З механічним рухом тіл ми маємо справу на кожному кроці. Мчать по шосе автомобілі, пливуть по морю кораблі, тече в річці вода. Вітер несе листя, падають краплі дощу.

Номер слайду 8

Зачиніть усі вікна і двері, коли Раптово ви вдома під час грози. У жодному разі в печі не паліть: Блискавка проникне через димохід.  Тримайтесь чим далі від антени, проводів І уникайте електроприладів. Не гайте часу на всякі розмови, Вимкніть негайно мобільні телефони. Якщо у грозу ви опинилися в лісі,Не ховайтесь десь на узвишші. Знайдіть найближчі дерева низькі, Щоби не самотні, але більш густі. Дуб, тополя, сосна та ялина Для електрики найбільш проводимі. Найменше - бук, верба, клен та кущі. Їх запам'ятайте - згодиться в житті. Якщо вас гроза застала у полі,Не панікуйте, Миколи і Олі. Знайдіть заглиблення десь у землі, Та не лягайте на повний зріст,НІ! Присядьте навпочіпки - і ви у безпеці, Не відкривай парасольку, до речі: У парасольці - металеві трубки, І до них заряди ідуть залюбки. Якщо вже гроза, а ви ще гуляєте,Купаєтесь в річці, м'яча ганяєте, Припиніть негайно усякі розваги - Для своєї безпеки і життя свого ради. Як для дорослих, так для малечі Правила ці корисні й доречні, Не зволікайте й візьміть за основу, Завчіть їх, повторюйте знову і знову. Скарбничка мудрості Правила безпеки під час грози

Номер слайду 9

Скарбничка мудрості Сила тертя постійно супроводжує нас протягом всього життя, так само, як сила тяжіння. Десь вона створює нам незручність, а десь без неї ніяк не обійтися. Але як би то не було, вона існує, і наше завдання – навчитися користуватися фізичними законами так, щоб життя наше ставало зручніше і комфортніше.

Номер слайду 10

Казка "Електричне коло" Колись давно в країні Електрика була область "Електричний струм". Мешкало в ній багато жителів-фізичних приладів, які поважали один одного і робили одну справу - забезпечували країну електричним струмом. Одного разу сталося нещастя: один із мешканців,Амперметер, захворів і струм зник. Зібралися жителі країни і почали міркувати , що далі робити. "Подумаєш,-єхидно обізвався Вольтметр,- знайшли головного, без нього можна легко обійтися. А ось я... " Що ти?- перервало бесіду Джерело, -ти взагалі поза колом, без мене вам усім буде не до жартів...""Що?!- обурився вимикач, -та я... Якби не я...ніхто би і словечка не встиг додати". "Ага",- .образилися провідники.І почалося... Сварка переросла у справжній бунт, кожен із мешканців намагався довести свою правоту..."Вгамуйтеся, друзі,"- переконливо мовила Лампочка.-У нашій області ви всі необхідні і рівноправні, не має нічого важливішого за дружбу і співпрацю. Давайте візьмемося всі за руки, помиримося і утворимо коло. Так і сталося. Яскраве, грайливе світло Лампочки змусило друзів по-новому відкритися один одному. У країні Електрика виник струм - джерело добробуту і повноцінного життя на Землі. Загадки 1. Кусочок сонця світить зі стелі - не з віконця. (Електролампочка) 2. По дальніх селах і містах біжить вона по проводах. (Електроенергія) 3. По шнурах прийшов у хату і освітив усю кімнату. (Струм) 4. Розжарена стріла звалила дуб біля села. (Блискавка) 5. Крикнув віл на сто гір, на тисячу городів. (Грім) Скарбничка мудрості

Номер слайду 11

 Чий закон, якщо не знати,Радить вдома спочивати?Вірно, звісно закон Ома. Ця приказка з дитинства. Усім нам відома... Серед вас, я сподіваюсь, Немає ледачих,Тому пропонуюдещо пригадати: Рух заряджених частиноку провідникумає напрям, має назву... Означення, сформульоване вами тепер,Запровадив у фізиці французький вчений... Швидкість руху електронівбез "зайвого шуму" Забезпечує у провіднику.. Кожен прагне мати в школі хорошого друга,Вірний друг для сили струму в колі... Сила струму у безпеці і "щаслива" доти,Поки в коло не вмикати... Ці фізичні величини у зв'язку тісному,Їх залежність встановлена. Завдяки...   Скарбничка мудрості Деякі відомості із електрики…

Номер слайду 12

Прислів’я, приказки були життєвим орієнтиром для мудрих людей, енциклопедією народного життя. У них народ формулював споконвічні запитання «Чому?», відповідь на які дає наука фізика. . Введення фольклорного жанру у вивчення фізики сприяє розширенню кругозору, правильному висвітленню і швидкому засвоєнню понять, законів, справляє сильне емоційне враження, як засіб підвищення мотивації навчальної діяльності.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
Розділ 1. Фізика як природнича наука
Додано
29 серпня 2018
Переглядів
1345
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку