презентація "Дослідження особливостей місцевих екосистем"

Про матеріал
презентація націлює людей що непотрібно робити пірсинг і татуювання.Воно націлює людей на погані звички і незаставляє людей над цим задуматись
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження особливостей структури місцевих екосистем Виконувала учениця 11 класу Кондрюк Наталія

Номер слайду 2

Продуценти. Консументи. Редуценти. Виробники органічної речовини;автотрофні організми, головним чином зелені фотосинтезуючі рослини. Продуце́нти — організми, які продукують органічні речовини із неорганічних сполук. Організми, які здатні до фотосинтезу. Консуме́нти — це гетеротрофні організми, що одержують енергію за рахунок споживання готової органічної речовини. Серед консументів є травоїдні (тварини, що живляться рослинною їжею), всеїдні (тварини, що споживають як рослинну, так і тваринну їжу), м'ясоїдні, а також паразити. Редуценти - сапрофітні організми (переважно бактерії, гриби), які отримують необхідну для життя енергію від розкладу мертвої органічної матерії рослинного і тваринного походження; р. є останньою ланкою харчового ланцюга.

Номер слайду 3

Різноманітність екосистем: Мікроекосистеми. Мезоекосистеми. Глобальні екосистеми

Номер слайду 4

Лісові екосистеми. Ліс – це елемент географічного ландшафту, що складається із сукупності деревних, кущових, трав'яних рослин, тварин і мікроорганізмів, що біологічно взаємозв'язані та впливають один на одного, як і на зовнішнє середовище.Існує шість зональних типів лісу: хвойні, змішані, вологі, екваторіальні, тропічні, ліс сухих областей. У лісових екосистемах зосереджено 80% фітомаси Землі, або 1960 млрд тон. Вони займають 4 млрд га, або 30% площі суходолу із середнім запасом деревини – 350 млрд куб. м. Щорічно в процесі фотосинтезу ліс утворює 100 млрд т органічної речовини.

Номер слайду 5

Екосистеми трав'яних ландшафтів. До цих екосистем належать степ і луг, пасовища, сінокоси, агробіоценози. Степ займає 6% суходолу і вкритий переважно злаками й багаторічниками. Степ буває субтропічним, саванноподібним різнотрав'ям, чагарниковим, луговим тощо. Агробіоценози – поля, штучні пасовища, городи, сади, виноградники, плантації горіха, ягідники, квітники, лісопаркові смуги. Основа агробіоценозу – це штучний фітоценоз, якість якого залежить від умов середовища, ґрунту, вологи, мікроорганізмів. Агробіоценоз – це 10% суходолу (1,2 млрд га), які дають людині 90% харчів.

Номер слайду 6

Водні екосистеми. Океан – екосистема, взаємопов'язана і взаємообумовлена геофізичними й геохімічними процесами, явище глобального масштабу. Його вода покриває ¾ поверхні Землі товщиною переважно понад 4000 м. Він регулює обмін тепла, газів, мінеральних і органічних речовин.

Номер слайду 7

БІОГЕОЦЕНОЗБіогеоцено́з — ділянка земної поверхні, що характеризується певними фізико-географічними умовами (характером мікроклімату, рельєфу, геологічної будови, ґрунту та водного режиму), разом з біоценозом (угрупованням рослинних і тваринних організмів). Біогеоценоз — це угрупування різних видів мікроорганізмів, рослин, тварин, які заселяють певні місця проживання, та які стійко підтримують біогенний кругообіг речовин. Людина своєю господарською діяльністю створює штучні біогеоценози – агроценози (поля, сади, виноградники). Агроценози на відміну від природних угруповань (біоценозів, які налічують безліч різноманітних видів), характеризуються однотипністю видового складу і не здатні до саморегуляції.

Номер слайду 8

Схема біогеоценозу. Біогеоценоз є структурною частиною ландшафту. В науку термін біогеоценоз введений академіком В. М. Сукачовим (1944 рік). Біогеоценози можуть бути наземними і водяними. Всі компоненти біогеоценозу створюють єдиний історично сформований природний комплекс, що постійно змінюється внаслідок взаємодії компонентів біогеоценозу між собою, з атмосферою та іншими факторами середовища. Межі окремих біогеоценозів найчастіше визначаються рослинними угрупованнями — фітоценозами, які найкраще відображають зміни, що відбуваються в кожному конкретному природному комплексі.

Номер слайду 9

Властивості біогеоценозівцілісністьздатність до самовідтворенняздатність до саморегуляціїстійкість

Номер слайду 10

СУКЦЕСІЯСукце́сія (від лат. succesio — наступність, спадкування) — послідовна необоротна й закономірна зміна одного біоценозу (фітоценозу, мікробного угрупування, біогеоценозу й т.д.) іншим на певній ділянці середовища, як правило за періодів та процесів розвитку (ідеї проф. Ю. М. Дмитрієнка).

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
2.0
Відповідність темі
2.0
Загальна:
2.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пикулева Катерина Миколаївна
    Загальна:
    2.3
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    2.0
pptx
Додав(-ла)
Семенко Надія
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
41785
Оцінка розробки
2.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку