Презентація "Драматичний твір. Ознаки драматичного твору".

Про матеріал

У презентації широко подано теоретичний матеріал про драматичний твір, окреслено жанрову різноманітність та їх особливості, виділено основні ознаки драматичного твору.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Драматичний твір. Ознаки драматичного твору Теорія літератури

Номер слайду 2

Драматичний твір – художній твір, в якому показано життя в дії і який написано у формі розмови дійових осіб (діалоги, монологи). Драматичний твір складається з дій або актів. Дії поділяються на сцени, яви або картини. До драматичних жанрів належать комедія, трагедія і драма. Драматичні твори призначені для постановки на сцені.

Номер слайду 3

Драма (з грецької означає «дія») – драматичний твір, де життя показане не через авторську оповідь, а через діалоги і вчинки дійових осіб.

Номер слайду 4

Комедія (з грецької «святково-веселий натовп і пісня») – такий драматичний твір, у якому в комічних образах викриваються негативні суспільні або побутові явища, висміюються людські вади, негативні риси характеру.

Номер слайду 5

Трагікомедія – драматичний твір, у якому об’єднані риси трагедії й елементи комедії: твір, збудований на основі трагедійного конфлікту, розв’язка якого закінчується комічно, не вимагає обов’язкової загибелі героя.

Номер слайду 6

Ознаки трагікомедії: поєднання смішних і серйозних епізодів; використання елементів піднесеності й комізму для змалювання дійових осіб; щасливе розв’язання любовних перипетій; несподівані сюжетні рішення; значна роль випадковості в долях персонажів.

Номер слайду 7

Особливості драматичних творів П’єса поділяється на дії, дії поділяються на яви (сцени, картини). Основу драматичних творів становлять монологи, діалоги, полілоги (тобто репліки) персонажів і авторські ремарки. Репліка – кожне окреме висловлювання персонажа п’єси.

Номер слайду 8

Особливості драматичних творів Ремарка – авторське пояснення для режисера й акторів, у якому описано обстановку на сцені, зовнішність героїв, їхні дії, жести, інтонації тощо. Портрети, пейзажі, авторські відступи, інтер’єри, екстер’єри відсутні або винесені в ремарки. Розв’язку розміщено ближче до кінця драми.

Номер слайду 9

Підготувала вчитель української мови та літератури Шпильова Світлана Павлівна, Смілянської ЗОШ І-ІІІ ступенів №7

ppt
Додано
27 серпня 2018
Переглядів
50498
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку