Презентація ЕГП Китаю 10 клас

Про матеріал
Презентація до теми Економіко-географічне положення КНР для 10 класу. В файлі є музичний супровід.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біля східних берегів,Де бредуть дощі з морів,А півроку з роту сушіВітер бабцю-зиму сушить,Простяглася рівнина…Вдаль поглянеш – сивина. Тьмуща-тьма на ній народу,Густо так не бачив зроду. А землиця, а земля!Як для ручок короля. Найніжніший жовтий лес – Дар землі чи дар небес. Тільки ріки там суворі.Їх клянуть,бувало, в горі,Бо як дамби проривають,Людні села заливають. Та над всім,що серце гріє,Храм буддійський височіє.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

КИТАЙСЬКА НАРОДНА РЕСПУБЛІКАВчитель географії КЗО «СЗОШ №6» ДМРВ. М. Лихолат

Номер слайду 4

Мета: Навчальна: визначити особливості ЕГП, природи, населення Китаю; на конкретних прикладах розглянути специфіку і естетичний смак китайців, їх любов і повагу до національних традицій.

Номер слайду 5

Візитна картка Китаю. Офіційна назва – Китайська Народна Республіка. 中華人民共和國Площа – 9,6 млн.км.кв. Населення – 1,4 млрд. осіб. Столиця – Пекін населення 21,54 млн. чоловік. Герб КНР. Державний лад – Соціалістична республіка. Унітарна держава. Прапор КНР.

Номер слайду 6

Керівник КНРСі Цзіньпін Піньінь: 1 червня 1953 року, повіт Фупін, Шаньсі, КНР) — китайський державний і політичний діяч. Голова КНР з 14 березня 2013 року. Генеральний секретар ЦК Комуністичної партії Китаю з 15 листопада 2012 року. Кандидат у члени ЦК КПК 15-го скликання (1997—2002), Член ЦК КПК 16—17-го скликань (з 2002 року), член Політбюро ЦК КПК і Постійного комітету Політбюро ЦК КПК 17-го скликання (з 2007 року). Сі Цзіньпін є одним з найбільш високопоставлених осіб у політичній системі Китаю. Він став наступником голови КНР Ху Цзіньтао, який залишив свій пост 15 листопада 2012 року.

Номер слайду 7

Щоб створити образ Китаю, я попрошу вашої допомоги. Китайці завжди вважали, що їхня країна є центром світу, звідси і походження самоназви Джунчуо (Джун- середина, чуо – країна). Добре відома і друга назва країни – Піднебесна імперія.

Номер слайду 8

Столиця Китаю – Основа китайського письма…Одна з трьох релігій…Кожному відомо, що за цим показником Китай посідає перше місце в світі. Це…Китай – країна з керованою…На нашій планеті є одна-єдина споруда, збудована людиною, яку можна побачити з Місяця. Це…

Номер слайду 9

Географічне положення КНР

Номер слайду 10

Адміністративний устрій КНРСклад території - 23 провінції; 5 автономних районів; 4 міста центрального підпорядкування: Пекін, Шанхай, Тяньцзінь, Чунцін; 2 спеціальні адміністративні райони: Сянган/Гонконг та Аоминь

Номер слайду 11

Робота в парах «Топонімічний словник»Використовуючи топонімічний словник, розшифруйте назви деяких китайських провінцій : СІньцзян Юньнань. Хенань. Шаньдун. Хебей

Номер слайду 12

Природно-ресурсний потенціал. За особливостями природних умов суттєво вирізняються східна прибережна, добре освоєна людиною, та західна, з ландшафтами гір та пустель, частини Китаю. Клімат східних районів країни мусонний. Західні частини Китаю розміщені в умовах континентального, посушливого клімату. Там панують пустелі.

Номер слайду 13

Китай надзвичайно багатий на різноманітні мінеральні ресурси. На північному сході в чохлі давньої платформи виявлено величезні поклади кам'яного вугілля. Основним районом видобутку нафти залишається Північно-Східний басейн. Крім того, розвідано запаси на північному заході. Родовища природного газу значно менші. Чисто газові родовища розміщені на південному заході у провінції Сичуань.

Номер слайду 14

На північному сході країни щити давньої Китайської платформи багаті на сировину для чорної металургії: залізні та марганцеві руди. Покладами руд для кольорової металургії вирізняється пояс низьких гір на південному сході та півдні країни. Там сконцентровано 80% світових запасів вольфрамових та 60% олов'яних руд. Крім того, розробляються ртутні, мідні, поліметалічні, алюмінієві руди. На території країни зосереджено 37% світових покладів руд рідкісноземельних металів: молібдену, ванадію, сурми.

Номер слайду 15

Китай має значні запаси водних ресурсів. Проте через кліматичні особливості майже 90% їх припадає на Східний Китай. Найбільші китайські річки Янцзи та Хуанхе використовуються для зрошення, виробництва гідроенергії, судноплавства. Важливе значення в господарстві мають підземні води. У Західному Китаї майже немає постійних водойм.

Номер слайду 16

Східний Китай багатий на земельні ресурси. Там ґрунти змінюються від багатих бурих лісових і кислих підзолистих на північному сході до родючих червоно- та жовтоземів на південному сході. Особливе місце посідають т. зв. рисові землі, що виникли внаслідок тривалого вирощування на них цієї культури.

Номер слайду 17

Oцініть ЕГП країни, виділивши позитивні та негативні його сторони.+ Вихід до Світового океану. Річки Хуанхе та Янцзи дають змогу дістатися до моря з самого віддаленого куточка країни, що благотворно впливає на розвиток господарства та зовнішньоекономічних зв’язків.- Велика кількість країн-сусідів, більшість яких є країнами, що розвиваються; велика площа, що негативно впливає на економічний розвиток віддалених територій та управління державою.

Номер слайду 18

Місце країни у світі та Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Китай - це друга економіка світу, ВВП на душу населення становить лише одну десяту частку від аналогічного показника високорозвинутих країн. Через те за міжнародними стандартами Китай є країною, що розвивається, а за типом економічної системи - країною з плановою економікою. Член міжнародних організацій - ООН, АТЕС, БРІКС та ін. Офіційна мова - китайська Релігії - буддизм, конфуціанство, даосизм.

Номер слайду 19

  Населення Китаю. Працюємо по рядам 1ряд - демографічні показникичисельність населення – густота населення -особливості розміщення -співвідношення між чоловіками та жінками –вікова структура.

Номер слайду 20

2 ряд - національний та релігійний склад населеннянароди -офіційна мова – письмо – релігії .

Номер слайду 21

3 ряд – урбанізація. Рівень урбанізації – Кількість міст – мільйонерів – Найбільші агломерації.

Номер слайду 22

Шляхи вирішення демографічної проблеми: Проведення демографічної політики, девіз якої «Одна сім’я – одна дитина», «китайці – народ без братів і сестер». Дозволені аборти і стерилізація. В шлюб можуть вступати чоловіки віком не менше 22 років, жінки – 20років. Заборонено створювати сім’ї студентам. Система матеріального заохочення. (1 дитина - матеріальні пільги, отримання житла і місця в дитячому садку, друга дитина – штраф 1500 юанів). Тільки деяким китайським сім’ям дозволили мати другу дитину.

Номер слайду 23

На цьому закінчується наше перше знайомство з Китаєм. Я думаю, що сьогодні ви дізналися багато нового і цікавого, а також корисного, що може пригодитися вам у житті. Пропоную дати відповідь на бліц-питання: В басейні якої річки розташований Китай?- Які важливі винаходи дали світу китайці?- Грошова одиниця Китаю?Батьківщиною якого напою є Китай?- Як вирішуються в Китаї демографічні проблеми?

Номер слайду 24

Домашнє завдання: опрацювати матеріал підручника;закінчити складання конспекту в зошит; на контурну карту нанести кордони, країни-сусіди, корисні копалин,найбільші міста і їх галузі спеціалізації; способом якісного фону показати сільськогосподарські зони.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мажара Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
3 березня 2019
Переглядів
12592
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку