Презентація: Екологічна стежка «Рідний край – колиска калинова»

Про матеріал

Ми даруємо цю стежку, щоб ви пройшли по ній,

побачили і дізналися, як живе і почуває себе
оточуюча природа.
Ми не можемо Вам розповісти зразу про все, адже це навчальна стежка, а учень, як Вам відомо ― це не посудина, яку треба наповнити, а факел, який слід запалити.
Ми хочемо, щоб кожний, хто пройшов цю стежку, відчув у собі вогник бажання зберегти цю природу від безглуздого нерозумного поводження з нею.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічна стежка« Рідний край – колиска калинова»Стокопанівська ЗОШ I-III ст.2018 н.р.

Номер слайду 2

Ми даруємо цю стежку, щоб ви пройшли по ній,побачили і дізналися, як живе і почуває себе оточуюча природа. Ми не можемо Вам розповісти зразу про все, адже це навчальна стежка, а учень, як Вам відомо ― це не посудина, яку треба наповнити, а факел, який слід запалити. Ми хочемо, щоб кожний, хто пройшов цю стежку, відчув у собі вогник бажання зберегти цю природу від безглуздого нерозумного поводження з нею. Звернення до юних друзів природи

Номер слайду 3

Мета: Виховання в учнів любові до рідної природи, формування екологічної, естетичної і трудової єдності, розширення і поглиблення знань відвідувачів з природничих дисциплін. Дорогі діти!Ми даруємо вам цю стежку щоб ви мали змогу побачити особисто й розповісти своїм знайомим, рідним про природу рідного краю, його історію, про землю, як вона живе і чим дихає. Ми хочемо, щоб кожен з вас, коли пройде стежкою, відчув у грудях вогнище бажання зберегти пам’ятки природи від нерозумного поводження з ними.style.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 4

Не можливо зберегти красу природи, не вивчаючи її самої. А вивченню її треба присвятити усе своє життя. Дружімо з природою, з чистим цілющим повітрям, чистою водою. Приходьмо до лісу, степу, річки, поля. Ставаймо у їхнє нерозривне коло, підтримуймо його і воно підтримає нас.

Номер слайду 5

Основні зупинки екологічної стежки 1. Ставок 2. Шкільне подвір‘я3. Квітучі подвір‘я села4. Поле5. Парк села6. Зелені легені села

Номер слайду 6

Правила поведінки на екологічній стежці

Номер слайду 7

правила поведінки. Забороняється збирати рослини, гербарії, колекції. Не можна виносити будь-які сувеніри

Номер слайду 8

Не руйнуйте пташиних гнізд, не забирайте з них яйця, бо деякі види птахів залишають свої гнізда тоді, коли з них взяте яйцеправила поведінки

Номер слайду 9

Тварин до рук не брати ! Ящірка зелена занесена до Червоної книгиправила поведінки

Номер слайду 10

правила поведінки Під час екскурсій, походів по екологічній стежці поводьтесь так, щоб не шкодити тваринам і рослинам, оберігайте їх!

Номер слайду 11

Не залишайте після себе ніякого сміття. Побутові відходи довго не розкладаються та накопичуються в довкілліправила поведінки

Номер слайду 12

В межах стежки не розкладайте багаття. Це може принести біду ― пожежу.правила поведінки

Номер слайду 13

Основні зупинкиекологічної стежки

Номер слайду 14

1. Ставок Не створював о́бразів нових ставок. лише віддзеркалював: дію і спокій, дерева і хмари, людей і качок. І все це тому, що ставок був глибокий.

Номер слайду 15

2. Шкільне подвір‘я. Берізка. В нашоï берiзки Бiлая кориця, Вичесанi кiски — Любо подивиться. На дорогу з двору Вистрибали кiзки, Стали гризти кору Бiлоï берiзки... Ми сказали кiзкам: «Не гризiть, не треба. Хай мала берiзка Виросте до неба!"

Номер слайду 16

Білі котики (Н. Забіла) На вербі, на пагіллі, білі-білі котики. Доторкнуться лагідно лоскотливим дотиком, доторкнуться котики, білі, невеличкі, до руки, до ротика, до моєї щічки. Відламаю гілочку, гілочку-вербичку, та поставлю в пляшечку, в пляшечку, в водичку, щоб листочки-стрілочки стали розвиваться на вербовій гілочці у моїй кімнатці. 

Номер слайду 17

Я калина красна, Ягідками вкрилась рясно. І горять вони вогнисто, Мов у дівчини намисто. Калинонька вогниста, Подаруй своє намисто. І з тобою ми охоче Гарний поведем таночок

Номер слайду 18

Знов панує квітів аромат музикою весняних сонат, як любові щира глибина, зачарує стигла бузина.

Номер слайду 19

3. Квітучі подвір‘я села. Квіти, квіти… Чарівні квіти, Кольорові, великі й малі… Ви умієте душу зігріти, Бо й самі ви — душа землі.

Номер слайду 20

4. Поле. МАКИ ЧЕРВОНІ – НЕНАЧЕ БЕЗСОННЯЯк червоні маки влітку. Розквітають на полях,Я милуюсь тим видінням. В зачарованих очах. Мов пташки крильми змахнули,Й рости маків надихнули. Вони ніжні й волохаті,А листочки – мов голкаті. Та голки ті не колючки,То пушиночки – не злючки,Виглядають гарно так. Й зветься квітка просто – МАК

Номер слайду 21

5. Парк села. Зацвіли каштани У моєму селі: Золотистим цвітом. Зарясніли в листі. Цвіт такий хороший. Аж вбирає очі!Зацвіли каштани. Вчора, опівночі. А під ними ходять. Вулицями люди. Зацвіли каштани. Тут і там – усюди. Холодку багато,Пахощів багато... У моєму селіГарно, як на свято!

Номер слайду 22

Стиглі черешні, солодкий дотик літа, уста духмяні, сонячне тепло. Росою з медом ягоди налиті, смачне намисто літо одягло. Налите соком, черешневе літо, босоніж червень ходить по росі. Щедро промінням сонячним зігріте, черешні стиглі вплітає у косі.

Номер слайду 23

6. Зелені легені села. СОСНА — символ світового дерева, дерева життя; плодючості; витривалості, сили характеру; безсмертя. Стовбур із кроною — символ фалоса. Соснові шишки символізують чоловічу силу, плодючість. Сосна буває заввишки до 50 м, морозостійка до -650 С. Середній вік — 300—500 років.

Номер слайду 24

Дуб — оберіг українського народу. Українці з прадавніх часів свято оберігали Природу, поклонялися їй, намагалися жити у гармонії з навколишнім світом. Особливо у пошані були довговічні велетні-дуби. Недаремно це дерево вважають Світовим Деревом, від якого почалося все живе на Землі. Він став символом Роду, Перуна, Сонця. Дуб виступав аналогом святині (храму), місця, де здійснювалися релігійні обряди, жертвопринесення. У народній релігії дуб вважається деревом Перуна, символом мужності, чоловічого начала, витривалості, довголіття, здоров’я, родючості, шляхетності, вірності. Дуб споконвіку був оберегом козаків.

Номер слайду 25

Земля – жива, - вона все чує і знає. Усі гріхи людські бачить і вгинається, як по ній грішник іде… А як якого, то й з ями викине мертвого. Як люди гарні до неї, вона радіє і пособляє їм, а як ні, то плаче і гнівається. Гнівається того, що її не шанують. Вона наша мати, вона свята! Її цілувати треба кланяючись… Б. Грінченко. Людина – частина природи. Тож потяг до всього живого закладений у ній від народження. Процес пізнання дітьми природи та її законів нелегкий. Він здійснюється поступово шляхом спостережень і відкриттів. Бережім природу рідного краю, присвятім її частину свого життя.

Номер слайду 26

Життя безцінне, воно залежить не тільки від природи, але й від наших з вами дій

pptx
Додано
2 липня 2018
Переглядів
1232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку