Презентація екологічного проекту "Захистимо планету Земля"

Про матеріал
Ефективним засобом формування екологічної культури учнів початкової школи є метод проектів. Адже важливою умовою екологічного виховання є дотримання принципу співробітництва. Який передбачає рівноправні стосунки між учителем і учнями й реалізується через використання різноманітних засобів: спільне визначення мети діяльності; створення ситуації вільного вибору; використання навчального діалогу та рольової гри; участь дітей в оцінці уроку; добір навчального матеріалу. Тому створення екологічних проектів займає найвищу сходинку в ієрархії способів організації формування екологічної культури.
Перегляд файлу

.Екологічний проект на уроках природознавства

   Ефективним засобом формування екологічної культури учнів початкової школи є метод проектів. Адже важливою умовою екологічного виховання є дотримання принципу співробітництва. Який передбачає рівноправні стосунки між учителем і учнями й реалізується через використання різноманітних засобів: спільне визначення мети діяльності; створення ситуації вільного вибору; використання навчального діалогу та рольової гри; участь дітей в оцінці уроку; добір навчального матеріалу. Тому створення екологічних проектів займає найвищу сходинку в ієрархії способів організації формування екологічної культури.

    Метод проектів на уроках природознавства завжди припускає розв’язання цікавих, корисних і пов’язаних з реальним життям завдань, а також вирішення проблеми, яка передбачає, з одного боку, використання різноманітних методів, засобів навчання. А з іншого інтегрування знань, умінь з різних галузей науки, техніки, технологій, творчих галузей. Результати виконання проектів повинні бути, так би мовити відчутними. Тобто, якщо це теоретична проблема. То конкретне й вирішення, якщо практична – реальний результат, готовий до впровадження.

Основні вимоги до використання методу проектів на уроках природознавства з метою формування екологічної культури.

1.Наявність значущої в дослідницькому, творчому плані проблеми, яка потребує інтегрованого знання, дослідницького пошуку для її розв’язання.

2. Практична. Теоретична, пізнавальна значущість передбачених результатів.

3. Самостійна ( індивідуальна, парна, групова) діяльність учнів.

4.Встановлення кінцевих цілей спільних проектів.

5.Визначення базових знань у різних галузях, необхідних для роботи над проектом.

6. Структурування змістової частини проекту( із зазначенням поетапних результатів.

7.Використання дослідницьких методів: означення проблеми, завдань дослідження, обговорення методів дослідження, оформлення кінцевих результатів, аналіз отриманих даних, підбиття підсумків, коригування, висновки( використання в ході спільного дослідження методу «мозкової атаки», «круглого столу», творчих звітів, презентацій.

8. Результати виконаних проектів мають бути матеріальними, тобто оформлені певним чином(газета, альбом, альманах, веб-сторінка).

    Отже, під проектом мається на увазі спеціально організований учителем і самостійно виконаний учнями комплекс дій, що завершується створенням продукту. Вимоги до сучасної освіти полягають  не тільки в розвитку мислення. А ще й у формуванні вміння здобувати інформацію з різних джерел, поповнювати й оцінювати , бачити багатоманітність явищ, критично ставитись до інформації, вчитися розуміти інших людей та співпрацювати з ними. Участь у проектуванні розвиває у дітей дослідницькі та творчі здібності, здатності до самовизначення, вміння самостійно конструювати свої знання, орієнтуватися в освітньому просторі, вміння планувати свою роботу та презентувати її.

«Захистимо планету Земля»

(Урок-презентація учнівського проекту  з природознавства)

План навчального проекту

Назва проекту:    Захистимо планету Земля

  • Основні запитання

Ключове запитання

Як  можна врятувати  планету?

*Тематичні запитання

- Яка небезпека нависла над планетою?

- Від кого її необхідно захищати?

- Як ми можемо допомогти планеті?

* Змістові запитання

-  В якому стані повітря, вода , грунти?

- Як люди запобігають забрудненню?

- Як у місцевості, де ти живеш, охороняють природу?

Стислий опис

Учні досліджуватимуть,  наскільки забруднена наша планета, результатом чиєї діяльності відбувається забруднення, чим загрожує для людей забруднення  планети; обговорюватимуть, як люди запобігають знищенню Землі; встановлюватимуть, як в місцевості, де вони живуть, охороняють природу. Серед учнів буде проведено конкурс плакатів «Захисти планету Земля». Учні створюватимуть презентацію про це в Power Point. Вони шукатимуть цікаву інформацію про охорону природи в бібліотеці та в Інтернеті,згодом випустять стінну газету.   У кульмінації проекту учні братимуть участь у проведенні «круглого столу» за темою «Захисти планету Земля».

 

 

Навчальні предмети

* Основи економіки

*Інформатика
*Природознавство

* Математика

* Географія

* Основи правознавства

Класи,які беруть участь у проекті: 1-4.

Державні освітні стандарти та навчальні програми:

  • Природознавство. Загально-природничій компонент освітньої галузі.

Навчальна мета: Уявлення про загальні закономірності природи та природничо- наукову картину світу, загальну будову Всесвіту, цілісність природи. Знання про довкілля людини, його компоненти та взаємозв’язок між ними. Уміння спостерігати та описувати природні явища;  пояснювати на основі загальних закономірностей природи причини їх виникнення; сприяти формуванню в учнів природничо- наукового  світогляду; сформувати в учнів цілісне розуміння живої та неживої природи і місця людини в ній; сформувати зацікавлене ставлення до вивчення природи; сприяти усвідомленню необхідності охорони природи та раціонального використання її ресурсів.

Очікувані результати: Під час проекту учні вивчатимуть значення природоохоронної роботи, вдосконалюватимуть навички обчислювання.

Вони продовжать формування навичок роботи в бібліотеці, почнуть разом з батьками виробляти навички роботи в Інтернеті, ефективно шукатимуть тексти і малюнки, навчатимуться добирати відповідні до теми ілюстрації.

Презентуючи, учні набувають вмінь виступати перед аудиторією, коротко формулювати свою думку, використовувати різні мультимедійні засоби. Добирати найяскравіші переконливі факти для аргументації думок. Під час виступу в учнів формується вміння аргументовано доводити думку, використовуючи повні речення, ілюструвати ідеї, комбінуючи текст і зображення. Учні шукають інформацію в Інтернеті, в енциклопедіях. Діти обєднуються в малі групи.

  • Перша група досліджуватиме наслідки забруднення території планети Земля, а також створить колаж із закликом збереження планети від загибелі.
  • Друга група досліджуватиме питання збереження природи на планеті, а також написали листівку із зверненням до людей, в якій звучить заклик схаменутися, опам’ятатися. Згадати проте, що ми діти планети Земля, якщо ми знищимо її, то перш за все загинемо самі.

Приблизний час, необхідний для реалізації навчального проекту: 2 тижні.

Матеріали та ресурси:

  • Фотоапарат;
  • Принтер;
  • Цифровий фотоапарат;
  • Засоби для зв’язку з Інтернет;
  • Компютер(и);
  • Обладнання для проведення відеоконференцій;

Додаткові матеріали:енциклопедії, фотоальманахи, олівці, альбоми, лінійки зошити, ручки, папір, фарби.    

                        Урок- презентація екологічного проекту

 

Тема: Захистимо планету Земля

Мета: збагатити знання учнів про природні багатства планети Земля, вивчати значення природоохоронної роботи; формувати вміння виступати перед аудиторією; коротко формулювати думку; добирати найяскравіші факти для аргументації думок; робити висновки; формувати дизайнерські вміння; виховувати економне, дбайливе ставлення до природи.

Хід уроку

  1. Організаційний момент.

Звучить класична музика.

Наш спільний дім – моя планета.

Чи добре нам живеться в нім?

Чи добре їй, планеті?

Вона дала життя для нас,

 Усіх нас прийняла до себе?

Чи вдячне людство за цей дах?

Чи кожен дума лиш про себе?

На дереві, якому ти сидиш,

Чи можна гілочки рубати?

Коли біда у світі – ти мовчиш?

Час про планету все ж подбати.

  1. Мотивація навчальної діяльності.

 

  • Яка ж небезпека нависла над планетою?
  • Чи дійсно її необхідно захищати?
  • Як ми можемо допомогти планеті?
  • На ці питання сьогодні на уроці ми дамо відповідь, бо шукали відповідь на них протягом двох тижнів. Давайте з’ясуємо:
  • Для чого нам потрібна планета Земля?(відповіді учнів)

Отже, планета потрібна нам для життя.

3.Оголошення теми і мети уроку

- Сьогодні у нас незвичайний урок. Це урок- презентація  учнівського проекту, над яким ви довго працювали, досліджували, аналізували ,збирали цікавий матеріал на тему: «Захистимо планету Земля»

А епіграфом до нашого уроку буде одне із правил життя китайського філософа- даосиста Хань Сян-цзи: «Хочеш навести лад у всьому світі, спочатку прибери у власній оселі»

4.Узагальнення і систематизація матеріалу

- Зараз ми прослухаємо результати роботи над проектом «Захистимо планету Земля», в ході якої учні нашого класу були об’єднані в групи. Кожна група по черзі представлятиме свої напрацювання. Перша група досліджувала наслідки забруднення навколишнього середовища, створювала презентацію. 

     Звіт про результати роботи першої групи «Біологи»(на ПК слайди видів забруднених територій Землі) Метод «Мозаїка -1» Матеріал поділено на частини, кожен член групи досліджує свою частину цілого, але за допомогою товаришів  повинен  сприйняти  інформацію  у цілому.

1. Екологічні катастрофи, забруднення води, повітря, грунтів.

2.Знищення лісів  „легенів  Землі”

3.Знищення тварин.

4.Забруднення природи рідного краю.

 

 

 

 -Дослідивши питання екологічної ситуації на Землі, ми звернули увагу на те, що на планеті все менше залишається місць , де б не ступала людина. І все більше  природа потерпає від діяльності людей.

Люди забруднюють воду, повітря, грунти. Вони також вирубують ліси –«легені» планети. Знищують рослини, тварин. То в одному, то в іншому куточках Землі відбуваються малі й великі екологічні катастрофи. Десь в океані потерпів аварію танкер, і нафта величезною плямою розтеклася по поверхні води. Десь горять великі площі віковічних лісів. Трапляються аварії на автономних станціях, на хімічних заводах. Все це приносить непоправної шкоди природі всієї планети.

Щоб жити людина дихає повітрям, а без нього вона навряд чи зможе проіснувати кілька хвилин. Щоб полегшити собі життя люди, почали створювати різні машини, будувати заводи, що викидають у простір величезну кількість чадного газу, наповнюють атмосферу кіптявою, димом та небезпечними домішками. Все це загрожує життю людини, бо осідаючи в легенях, шкідливі гази блокують надходження кисню в організм, і людина гине.

Більша частина Землі вкрита водою. Проте води людству не вистачає. Вода забруднюється речовинами, що легко в ній розчиняються. Забрудненіть води стала величезною проблемою, адже люди змивають у каналізацію увесь свій побутовий бруд. Забруднена вода непридатна для вживання,в ній не можна купатися, вона здатна пригнічувати ріст рослин.

У процесі життя людина виробляє величезну кількість сміття. За один рік житель міста залишає після себе у кілька разів більше всякого непотребу, ніж важить сам. Це консервні бляшанки, пляшки, папір, пластик, усякий мотлох. Щодня у такому великому місті як Харків  жителі викидають сміття стільки, що ним можна навантажити 1500 сміттєзбиральних машин. Сміття псує зовнішній вигляд, захаращує навколишнє середовище. Крім того, воно сприяє виникненню численних інфекційних захворювань. І люди і тварини можуть травмуватися битим склом або металевими банками. Якщо маленька тварина «поласує» пластиковим пакетом з-під чогось їстівного, то їй буде зовсім зле. На Землі нагромаджується величезна кількість відходів. Ними забруднюється все навколишнє середовище. Частина сміття потрапляє в океан і отруює воду. Запитання до учнів:- Чим загрожує забруднення середовища?

Слово капітану: - Ми дійшли до висновку, що в результаті безгосподарської діяльності людей, Землі загрожує катастрофа. Якщо люди не припинять – Земля може загинути. 

Слово вчителя: - Давайте ж визначимо,  що загрожує планеті Земля?

                                              Метод   « Гронування»

                                                                                 (екол.катастрофи )                                                                                      (забруднення грунтів )             

 

             (Забруднення води)                Планета Земля       (забруднення повітря)           

 

                                 (Зникнення тварин)                (зникнення всього живого)

          -    Хто ж винен ?

  • Винна сама людина.

            -  Учні ІІ групи шукали цікаву інформацію про шляхи збереження природи на Землі.

Тож слово капітану ІІ групи «екологи»

              Звіт про результати роботи ІІ групи. «Екологи»( на моніторі яскраві пейзажі) Метод «Мозаїка -1»

  1. Захист природи на Землі. Очищення повітря, грунтів, води. Утилізація сміття.
  2. Створення заповідників ,заказників, Червона книга.
  3. Насадження молодих лісів. Озеленення території Землі.
  4. Заходи по упорядкуванню та очищенню нашої місцевості.

  -Наша група досліжувала  проблему  збереження природи планети Земля.

У наш час держави світу підписують між собою угоди про спільну охорону природи. Наприклад, більшість країн світу підписали угоду про зменшення викидів небезпечних речовин в атмосферу. Є міжнародна домовленість про обмеження торгівлі рідкісними та зникаючими видами дикорослих та диких тварин.

Щоб припинити винищення рослин і тварин, щоб зберегти їх різноманітність, у 1948 році був створений Міжнародний союз охорони природи. Ця організація взяла під свою опіку рідкісні види тварин і рослин. У різних країнах було відкрито заповідники, заказники, національні парки. У1966 році вперше була видана Міжнародна Червона книга. Відтоді в країнах світу почали складати свої національні Червоні книги. Міжнародна організація Грінпіс бореться за збереження лісів, океанів, рослин і тварин на Землі.

Уряд України прийняв спеціальні закони, що встановлюють обмеження на викиди стічних вод у природні водоймища. Облаштовуються нові сміттєзвалища,  сміття з яких буде ліквідовуватись та перероблятись на спеціальних заводах. На території Слобожанщини до заповідних територій відноситься Михайлівська цілина -  державний заповідник, в якому зберігається від винищення 525 видів рослин. В Харківській області створені заказники: лучний «Цикалове» в Зміївському районі, спепові(«Красне» в Двурічанському районі, «Купянський»), зоологічні («Руський Орчик» в Зачепилівському районі, де охороняють квакшу, та Бурлуцький, в якому відновлений байбак). Під охороною рідкісні птахи: сірий журавель, чорний лелека, дрохва,глухар, пугач.

Ми  хочемо наголосити, що люди захищають природу Землі.

   Капітан: Кожен з нас повинен вносити посильний вклад для збереження природи на Землі.

     Метод «Мікрофон» Висловіть свою думку: що треба робити, щоб врятувати планету:      «Як врятувати Землю?»

1.Створення заповідників, заказників, екопарків                   

2.Захист рідкісних тварин і рослин                               

3. Очищення водойм

4.Утилізація сміття                            

5.Насадження лісів

     Слово вчителя : Згадайте епіграф нашого уроку «Щоб навести лад у світі, наведи порядок у своїй оселі». –Та чи все добре у нашому рідному куточку землі, у нашій оселі?

    Команда «Біологів» провела дослідження щодо екологічної  ситуації у нашому селі,  власному подвір’ї, на території школи.

Результати досліджень «Біологів». Методика «Мозаїка -2». (  Вчитель не ділить завдання на частини. Група отримує низку запитань, готує відповіді на них, ознайомлює інших учнів класу з інформацією.)    (Як доказ, демонструється фотосесія з видами  безгосподарської діяльності на території села)

-Ми досліджували екологічну ситуацію на території села Довгеньке Ізюмського району Харківської області. У ході наших досліджень ми виявили, що село в небезпеці. На сьогоднішній день дуже гостро стоїть проблема утилізації сміття. Гори сміття можна побачити як на території села, так і прилеглих балках, лісосмугах, поблизу сільського ставка. Це,  по-перше, неестетично, а,по-друге, дуже небезпечно як для навколишнього середовища: тварин, рослин, так і самих людей. Бите скло зберігається сотні років і цим самим забруднює грунти, Целофанові пакети, пластикові пляшки отруюють грунти, повітря, воду. Всі ці «скарби» сучасної цивілізації ми бачили на території села. Люди вивозять сміття зі своїх дворів і висипають лісосмузі, не розуміючи, яку шкоду приносять власне собі. Дуже вразила нашу групу ситуація біля нашої єдиної сільської водойми. Люди висипають сміття  прямо у воду, через це на дні ставка можна знайти  биті скляні пляшки, консервні банки. Це все може призвести до травмування живих істот, які мешкають у ставку, а також можуть травмуватися і самі люди.

  Надзвичайно неприємною є ситуація в селі з утриманням власних свиноферм, які у нас знаходяться у центрі села,де знаходяться школа, дитячий садочок, сільська рада, аптека, пошта, сільський клуб.  Особливо влітку це дуже неприємно відчувається. «Аромати» від великої кількості тварин відчуваються навіть у класах школи. Все це забруднює повітря, призводить до розповсюдження інфекцій.

   Дуже складна в селі ситуація з водою. Наше село знаходиться на підвищенні. Спеціалісти з геодезії зафіксували найвищу точку земної поверхні  в Харківській області на території нашого села, тому вода знаходиться достатньо глибоко. Але, незважаючи на це, води забруднені. Сільгоспвиробники активно використовують  хімічні добрива, що забруднюють грути  та воду, кожен з жителів села широко використовує побутову хімію, яку зливають у стічні ями або виливають на поверхню грунту.

   Ми поцікавились у спеціалістів щодо якості питної води на території села Довгеньке:  висновок лабораторії невтішний. Нашу воду не можна вживати в сирому вигляді. Це може призвести до різних захворювань. Отже, ми хочемо наголосити, що люди, через низьку свідомість, недбале ставлення або через необізнаність, вбивають все живе навколо,  і разом з цим - самі себе.

Слово вчителя:Чи завжди ми самі підтримуємо екологічний стан місцевості, де проживаємо?

-Чи достатньо ми обізнані? Група « Біологів» проводила тестування серед учнів школи, жителів нашого села. Ось що вони виявили.

   Листок опитування:

1.Чи сортуєте ви сміття?

А) так;     Б)ні.

2.Чи користуєтесь побутовою хімією, яка містить шкідливі речовини?

А) так;     Б)ні.

3.Чи вносите в грунт хімічні добрива?

А) так; Б) ні.

4. Чи знаєте про стан води в нашому селі?

А) так; Б)ні

5.Чи очищуєте воду перед вживанням?

А) так; Б)ні

 6.Чи висаджували дерева на території села?

А) так; Б)ні

 7.Чи прикрашаєте на Новий рік зрубану сосну чи ялину?

А) так; Б)ні

8. Чи знаєте ви про шкоду, яку наносите природі та собі?

А) так; Б)ні

  Результати тестування: Було опитано 60 чоловік

 Кількість відповідей «Так»

 Кількість відповідей «Ні»

Аналіз

1

0

60

 Дуже погано

2

60

0

Дуже погано

3

32

28

Посередньо

4

39

21

Посередньо

5

39

21

Посередньо

6

53

7

Добре

7

12

48

Добре

8

35

15

Посередньо

 

   Слово вчителя: - Дуже сумні факти дослідили наші екологи. Мабуть всім нам слід задуматись над власною поведінкою і зробити висновки. Та чи все так сумно в нашому рідному селі?

  Група «Біологів»  шукала відповідь на питання захисту навколишнього середовища на території села Довгеньке.

   Виступ групи «Біологів». Метод «Мозаїка -2».  ( У ході доповіді демонструються фотографії із зображенням мальовничої природи села, процесом  висаджування дерев,упорядкуванням території, підгодовуванням птахів.)

 -Ми шукали відповіді на питання проведення природоохоронної роботи на території нашого села. У ході нашої роботи ми помітили, що не все так трагічно з навколишнім середовищем у нашому рідному селі. Село Довгеньке має мальовничу природу, навколо села багато лісів зі столітніми дубами,  є ставок, де влітку можна відпочити, багато садів, у центрі – каштанова алея. Організовуються  так звані «суботники», на яких жителі села, школярі, працівники організацій проводять роботи по благоустрою прилеглих територій:прибирають сміття, згрібають листя, підбілюють дерева. Щовесни проводиться двомісячник «Чисте довкілля», в якому учні нашої школи беруть активну участь. Систематично проводиться робота по знищенню бурянів на території села. Учні нашої школи розширюють шкільний сад, де було висаджено 40  плодових дерев.  На території школи вирощуються квіти, що сприяє естетичному оформленню шкільного подвір’я. Взимку на шкільному подвір’ї можна побачити  годівниці для птахів, діти підгодовують пернатих друзів крихтами з шкільної  їдальні, насінням, яке, дбайливо заготовляють влітку та восени. В приміщенні школи  завжди чисто та затишно, на підвіконнях - кімнатні рослини. Депутати сільської ради неодноразово піднімали питання екологічної ситуації села , було прийнято рішення: створити групу активістів, які будуть займатися впорядкуванням  засмічених територій. Мешканці села вносять посильний вклад в облаштування власних дворів.

  Слово вчителя:

- Який вклад можемо зробити ми з вами?

         Слово вчителя: Щоб врятувати планету, починати потрібно з рідного села, рідної школи, власної оселі. Що ми можемо зробити, як врятувати екологічну ситуацію в селі , на території школи , у власному дворі?

 Робота групах:Практична робота.

«Екологи»  «Операція «Екологічний навчальний заклад» 

                                             План дій: 

 1.Продовжувати садити дерева у шкільному садку, доглядати за  саджанцями.

 2. Прибирати шкільне подвір’я.

 3.Підгодовувати  зимуючих птахів

 4. Озеленювати класну кімнату.

 5. Зібрати сміття навколо школи,

 6. Навесні висадити квіти на клумбах.

 7. Прийняти участь у Всеукраїнському конкурсі « Екоялинка»

«Біологи» «Операція  «Екологічне село»

                                             План дій:

 1.Сортувати сміття.

 2.Утилізувати  сміття з власного подвіря.

 3. Економити воду. Встановити водяні фільтри.

 4.Економити електроенергію.

 5. Замінити побутову хімію на екологічні очисники та  органічні добрива.

6. Не рубати сосни та ялини як прикрасу до Нового року, користуватися альтернативними  ялинками.

7. Вживати екологічно чисту їжу.

Слово вчителя: - Мені здається , що у кожній добрій справі необхідно шукати однодумців, тому я пропоную звернутися за порадою до мережі Інтернет, створити  свою веб-сторінку, на якій ми розповімо про нашу біду. Можливо й в інших людей існують подібні проблеми.

Практична робота.  Написання міні-твору

                                     Екологічні проблеми нашого села

  Ми проживаємо в с. Довгеньке, Ізюмського району, Харківської області. Наше село має чарівну природу: багато садів, навколо ліси, яри, балки. На території села є ставок. Але справжньою проблемою села стала утилізація сміття. В селі відсутнє сміттєзвалище, ніхто не вивозить сміття, не сортує для переробки. Мешканці села  вивозять  його в лісосмуги або просто спалюють, що надзвичайно шкодить навколишньому середовищу.

  Чи існують такі проблеми у вашій місцевості? Як вирішити це питання?

4.Підсумок уроку

Метод «Речення з відкритим кінцем».

  • На сьогоднішньому уроці я запамятав…
  • На сьогоднішньому уроці я дізнався…
  • На сьогоднішньому уроці я навчився…

Оцінювання

  А зараз ми будемо оцінювати роботу в групах.    Картка оцінювання

Члени групи

Інд. завдання

Самооцінювання

Оцінка групи

Оцінка вчителя

Критерії оцінювання

 

 

 

 

 

 

5- Готувався до збору групи;

4-Іноді готувався;

3- Рідко був готовий, недостатньо допомагав.

 

Я роздаю вам листи оцінювання, де ви виставите оцінку за роботу над проектом собі та членам групи. Після остаточного опрацювання листів оцінювання, будуть оголошені результати.

Домашнє завдання:

  Розповсюдити план дій «Екологічне село» на своїй вулиці, прийняти активну участь у його реалізації. Почни з власного подвіря!

 

docx
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
2707
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку