Презентація "Елементи СТЕМ-освіти в інклюзивному класі"

Про матеріал
Дана робота містить методичні рекомендації та практичні ідеї щодо введення елементів СТЕМ-освіти в курс фізики в інклюзивному класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Елементи STEM-освіти в інклюзивному класі. Фізика, 7 клас. З досвіду роботи вчителя фізики та інформатики Свеської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 Свеської ТГОхременко Н. О.

Номер слайду 2

Особливі освітні проблемиІнклюзія - позитивне ставлення до багатоманітності учнів, цінування та врахування відмінностей кожного учня. Поняття «діти з особливими освітніми потребами» охоплює всіх учнів, чиї освітні потреби виходять за межі загально-прийнятої норми. У контексті організації інклюзивного навчання воно стосується дітей з особливостями психофізичного розвитку, у тому числі з інвалідністю.

Номер слайду 3

Чому STEM ?- Поєднує в собі природничі науки, технології (переважно ІТ), інженерінг, математику.- Приверненню уваги до природничо-математичних дисциплін; розвитку творчості, креативності, критичності мислення.- Здобути знання у практичній командній діяльності через візуалізацію природних/наукових явищ з наступним застосуванням їх для розвязання реальних проблем. Популярний напрямок в сучасній освітіВін сприяєДає змогу

Номер слайду 4

STEM-освіта для дитини з ООПОчікування. Soft skills+Hard skills. Формування міцних соціальних навичок. Формування міцних комунікативних навичок. Створюй. Розмірковуй. Навчайся. Тестуй. Розвивайся. Озбройся інструментом. Ділись. Обмінюйся. Бери участь. Соціалізація. Комунікація. Мейкерство. Критичне мислення Рівні:операційний,предметний,рефлексивнийособистісний,комунікативний

Номер слайду 5

Мета для вчителя. НАВЧАННЯВИКЛАДАННЯСпілкуймося, сперечаймося, помиляймося, але робимо відкриття! Все у наших руках!

Номер слайду 6

Введення дитини з ООПв STEM-середовище

Номер слайду 7

Введення дитини з ООПв STEM-середовище. Шляхи ВИКЛАДАННЯ

Номер слайду 8

Введення дитини з ООПв STEM-середовище Професійна готовність вчителя. ВИКЛАДАННЯ

Номер слайду 9

ВИКЛАДАННЯПедагогічний супровід. Введення дитини з ООПв STEM-середовище

Номер слайду 10

Введення дитини з ООП в STEM-проєкт. Не плануючи власну діяльність, ми плануємо власну поразку . Б. Франклін Група з високим рівнем навчальних досягнень. Формування навичок планування та презентації проєкту. Група з достатнім рівнем навчальних досягнень. Активна участь в проєктіГрупа з середнім рівнем навчальних досягнень. Можуть взяти на себе роль лідера2 етап3 етап1 етап. Поступове формування комунікативних і дослідницьких компетентностей

Номер слайду 11

Міні-проєкт «Будова атома»Мета: ознайомитися з будовою атома. Задачі: зібрати інформацію про будову атома від давніх часів до сьогодення; навчитися визначати кількісний та якісний склад атома; з'ясувати зміст порядкового номера хімічного елемента; розробити тести та картки за умовою гри в середовищі Phet та ментальну карту з даного питання, створити модель атома одного із хімічних елементів.Інтеграція дисциплін: фізика, хімія, математика. S – фізика та хімія: як дізнатися склад атома за періодичною таблицею? T – робота в середовищі Phet (симуляція). E – створення моделей атомів, тестів, ментальної карти. M – розрахунок кількості електронів/нуклонів в атомі. П'ять «П» проєкту1. Проблема/постановка задачі: яка будова атома?2. Планування дій з розв'язання задачі.3. Пошук інформації, яка буде усвідомлена учнями.4. Продукт дослідження: модель атома, тест, ментальна карта.5. Презентація продукту та його значущості.

Номер слайду 12

Міні-проєкт «Будова атома»Тест «Будова атома»Картки «Впізнай мене»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}   37 Li      z – 3n – 4e - 3{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}z – 3n – 4e - 3

Номер слайду 13

Стартап*? Стартап!*Проєкт, який представляє будь-яку ідею та вимагає матеріальних й інших цінностей для розвитку.

Номер слайду 14

Презентація роботи

Номер слайду 15

Експериментальні задачі/завдання

Номер слайду 16

Експериментальні завдання«Автомобільні перегони»𝝑= 𝒔𝒕 

Номер слайду 17

Якісна експериментальна задача-відкриттяяк випереджувальне завдання. Задача. Установити умови, за яких тіло тоне, спливає, плаває. Обладнання: склянка з водою, кухонна сіль, картопля;склянка з водою, металева гайка, пластиковий контейнер «Кіндер», лід. Висновок (роблять учні): поведінка тіла у рідині залежить від густини тіла та густини рідини, а також від маси тіла (визначає силу тяжіння). ! Під час уроку висновки, зроблені учнями, науково підтверджуються або спростовуються.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Висновок (роблять учні): зі збільшенням висоти над рівнем моря атмосферний тиск зменшується. Атмосферний тиск. Умови плавання тіл

Номер слайду 18

Проєкт з теми «Атмосферний тиск»Виготовити барометр

Номер слайду 19

Моделювання. Тема «Атмосферний тиск» Барометр чи провісник погоди? Чи існують «барометри» в природі? Завдання. Розробіть агамограф* «Живі барометри». *Агамограф -  це незвичне суміщення двох різних картинок на одному «полотні».

Номер слайду 20

Проєкт з теми «Атмосферний тиск»Інтеграція дисциплін: фізика, інформатика, математика. S – фізика: залежність атмосферного тиску від висоти. T – робота в середовищі Paint, використання мережі Інтернет, графічного планшета. E – створення моделі/проєкту рукава для порятунку людей з обмеженими фізичними можливостями. M – використання теореми Піфагора, математичні розрахунки. Визначити умовну висоту 5-ти поверхового будинку, використовуючи характеристики трьохколінної пожежної драбини та теорему Піфагора .

Номер слайду 21

Моделювання/конструювання. Демонструється відео про літак Ан-225 «Мрія». Завдання 1. Переглянути фото літаків, порівняти із зовнішнім виглядом Ан-225 та пояснити його з точки зору фізики. Рис.1 Рис.2 Рис.3 Обговорення. Завдання 2. Із аркушу паперу зробити літак таким чином, щоб у нього була найбільша дальність польоту. Випробування проводимо всі разом. Пояснюємо отриманий результат. Чому результати досліду не можна вважати дійсними? Виробляємо правила виконання конструкторських завдань. Правила виконання конструкторських завдань. З’ясувати призначення розробки та яким вимогам вона повинна відповідати. Конструювання здійснювати тільки на основі законів фізики, а не інтуїції. У першій ідеї знайти слабкі місця. Розглянути всі можливі варіанти. Конструкція повинна бути простою. Провести дослідження декілька разів. Хід дослідження треба ретельно описувати. Зробити висновки. Ан-225 «Мрія»

Номер слайду 22

Моделювання/конструювання

Номер слайду 23

Створення відео, анімаціїУмови плавання тіл

Номер слайду 24

Дякую за увагу!Наталія Охременко. Телефон0971926712 Електронна поштаnat-ohremenko1@ukr.net

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клепікова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Методичні рекомендації
Інкл
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 2. Початкові відомості про будові речовин. Молекули. Атоми
Додано
21 червня 2021
Переглядів
1382
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку