Презентація. "Елементний склад організмів"

Про матеріал

Хімічний склад організмів, на відміну від тіл неживої природи, відносно сталий. У живих організмах не виявлено жодного з хімічних елементів, якого б не було в неживій природі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Елементний склад організмів

Номер слайду 2

Хімічний склад організмів, на відміну від тіл неживої природи, відносно сталий. У живих організмах не виявлено жодного з хімічних елементів, якого б не було в неживій природі. За словами біохіміка В.О.Енгельгардта “глибока корінна відміна живого від неживого полягає у здатності живого - створювати порядок із хаотичного теплового руху молекул”. Елементарний склад організмів

Номер слайду 3

Елементарний склад організмів Багато елементів присутні в організмах у вигляді іонів: катіонів та аніонів. Концентрація їх у клітинах може істотно відрізнятися від їхньої концентрації у довкіллі. Крім іонів, хімічні елементи є ще складовими частинами різноманітних неорганічних і органічних сполук.

Номер слайду 4

Органогенні елементи Виконують важливі біологічні функції, у вигляді сполук

Номер слайду 5

Органогенні елементи входять до складу макроелементів і становлять 98% маси живих істот. Вони є основними складовими органічних сполук.

Номер слайду 6

Хімічні елементи, які входять до складу живих організмів і виконують біологічні функції, називають біогенними. Групи: Макроелементи Мікроелементи Ультрамікроелементи

Номер слайду 7

Найбільше в організмах макроелементів. Вони містяться в кількостях 0,1%- 0,01%. Сумарна частка близько 99,9% їхньої маси.

Номер слайду 8

Вміст карбону становить 15-18 % від маси клітини. Він входить: до складу молекул усіх органічних і багатьох неорганічних сполук; до складу зовнішнього скелету ракоподібних, черепашок молюсків та форамініфер; до складу внутрішнього скелету хребетних тварин; є складовою частиною вуглекислого газу.

Номер слайду 9

Оксиген та Гідроген входять до складу молекул води, багатьох неорганічних та органічних сполук. Завдяки оксигену у клітинах відбуваються процеси окиснення, при чому вивільняється необхідна для життєдіяльності енергія. Найважливіша роль кисню, звичайно, у процесі дихання організмів.

Номер слайду 10

Нітроген є складовою частиною амінокислот, білків, нуклеїнових кислот, АТФ. Атоми нітрогену входять до складу мінеральних сполук, які всмоктують рослини з грунту, що необхідні для їхнього росту. Цей газ можуть засвоювати з атмосфери деякі організми – азотфіксуючі бактерії та ціанобактерії. Цим підвищу- ється родючість грунтів.

Номер слайду 11

Калій та Натрій – одні з основних позитивно заряджених іонів живих організмів, що беруть участь у забезпеченні транспорту сполук через клітинні мембрани. Калій сприяє регуляції роботи серця та нервової системи. Натрій входить до складу плазми крові.

Номер слайду 12

Кальцій входить до складу зубів, кісток, черепашок. В іонній формі бере участь у регуляції обміну речовин, скорочень скелетних м’язів. Він необхідний для забезпечення зсідання крові. Сполуки кальцію сприяють нормальній життєдіяльності нервової та серцево-судинної систем. Важливе значення має кальцій для вагітних жінок, щоб формувався скелет зародка та для ростучого організму дітей.

Номер слайду 13

Фосфор входить до складу біомолекул. Він є компонентом скелетів різних тварин. Цей елемент сприяє роботі головного мозку. Завдяки йому плоди дозрівають швидше, а самі рослини стають зимостійкішими.

Номер слайду 14

Ферум – елемент, що входить до складу гемоглобіну, міоглобіну, складних ферментів. Сполуки феруму необхідні для кровотворення, тому при його недостачі можуть порушуватися процеси утворення еритроцитів. Міоглобі́н — кисневозв'язуючий білок скелетних м'язів та м'язів серця хребетних тварин

Номер слайду 15

Хлор - основний негативно заряджений іон живих організмів. Входить до складу хлороводневої кислоти – складової шлункового соку. Разом із Натрієм Хлор є складовою частиною плазми крові у концентрації 0,9 %. HCl NaCl

Номер слайду 16

Магній – складова частина багатьох ферментів та молекул хлорофілу. А для синтезу самого хлорофілу необхідна наявність Феруму. За нестачі або відсутності цих хімічних елементів листки рослин стають блідо-зеленими. У тварин Магній необхідний для кісток та зубів.

Номер слайду 17

Сульфур входить до складу білка кератину, який входить до складу пір’я і волосся, а також до складу інших біологічно важливих органічних речовин.

Номер слайду 18

Мікроелементи в організмах містяться в кількості від 0,001% до 0,000001%. Хоча їх вміст незначний, але роль у забезпеченні нормального функціонування досить важлива.

Номер слайду 19

Йод необхідний для того, щоб у щитоподібній залозі вироблялись гормони. Недостатня кількість йоду може призвести до порушення синтезу гормонів та появі захворювань. Йод приймає участь у регуляції енергетичного обміну.

Номер слайду 20

Кобальт і Купрум необхідні для процесів кровотворення. Кобальт входить до складу вітаміну В12 – цианокоболаміну. Купрум входить до складу деяких ферментів та дихального пігменту безхребетних тварин – гемоціаніну. Гемоціанін (лат. Haemocyanin) — транспортний білок дихальної системи, що містить два атоми міді, які зв'язуються з молекулою кисню. При зв'язуванні безбарвні іони Cu(I) перетворяться в блакитні Cu(II).

Номер слайду 21

У рослин Манган бере активну участь у процесах фотосинтезу і накопичується у стеблах. В організмах хребетних тварин він сприяє нормальному розвитку кісткової тканини та процесу дихання.

Номер слайду 22

Молібден є складовою частиною деяких ферментів. Приймає участь у синтезі амінокислот у рослин, допомагає у фіксації Нітрогену з атмосфери та переробці спиртів.

Номер слайду 23

Цинк – компонент деяких ферментів та гормонів. Приймає участь у анаеробному диханні рослин, транспорті вуглекислого газу в крові. Необхідний при розкладі органічних речовин у водному середовищі. А також є невід’ємним при поділі клітин.

Номер слайду 24

До складу мікроелементів входять також ультрамікроелементи, кількість яких не перевищує 0,0001%. Їхнє значення для організмів до кінця не визначене. Серед них найважливішими є:

Номер слайду 25

Домашнє завдання параграф 2, опрацювати. відповідати на питання у кінці параграфа

ppt
Додано
17 травня 2018
Переглядів
8939
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку