Презентація Емма Андієвська «Казка про яян». Прихований повчальний зміст твору. Добро і любов до світу

Про матеріал
Презентація до уроку з української літератури для учнів 6- го класу. Урок спрямовано на розвивиток логічнго і критичного мислення, пам'ять, увагу, вміння грамотно висловлювати думку; формувати естетичні смаки; виховувати самодисципліну, непримиренність до зла, жорстокості, хвалькуватості; прищеплювати любов до навколишнього, доброту, почуття милосердя, повагу до літніх людей, друзів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Емма Андієвська «Казка про яян». Прихований повчальний зміст твору. Добро і любов до світу

Номер слайду 2

опрацювати зміст твору, розкрити його виховне і повчальне значення;розвивати логічне і критичне мислення, пам'ять, увагу, вміння грамотно висловлювати думку; формувати естетичні смаки; виховувати самодисципліну, непримиренність до зла, жорстокості, хвалькуватості; прищеплювати любов до навколишнього, доброту, почуття милосердя, повагу до літніх людей, друзів. Мета уроку:

Номер слайду 3

«Я» людини неповторне та індивідуальне. Воно заслуговує на повагу, як і «я» кожної іншої особистості. Співіснувати вони можуть лише при взаємній повазі та допомозі. Е. Андієвська. Епіграф уроку:

Номер слайду 4

https://www.youtube.com/watch?v=-wx5-DWi. D3 A

Номер слайду 5

Притча - повчальне алегоричне оповідання з чітко висловленою мораллю. Казка - це народний або літературний твір про вигадані, часто фантастичні події. Емма Андієвська в назві історії про яян сама визначає жанр твору – казка («Казка про яян»). Але оскільки в ній яскраво виражені ознаки не лише казки, а й притчі, то її жанр можна визначити як казка-притча.

Номер слайду 6

Хто такі яяни?

Номер слайду 7

Гра «Дешифрувальник» Прочитайте криптограму15199718333318111810181823121631151122319833

Номер слайду 8

Перевір себе. Коженяянинзнаєтількисвоєя

Номер слайду 9

https://learningapps.org/display?v=pu75zshtv221. Падіння у провалля.2. Пастушок опинився у місті.3. Ніхто не відповідає на запитання.4. Знайомство зі старим.5. Поради старого.6. Пастушок допомагає старому.7. Брама відчиняється.8. Мішок самоцвітів. Встановити послідовність подій

Номер слайду 10

Характеристика образів. Яянинакожен яянин знає тільки своє «я»харчується власним «я»«я» кожного із яян невичерпне. Пастушкая вам охоче допоможу я спробуюя тобі дуже вдячний за порадуя хотів би подбати про тебе я хочу аби ти бодай перед смертю дихнув свіжим повітрямя не хочу ставати яянином

Номер слайду 11

ЯЯНИ ПАСТУШОК Егоїсти щирий, чуйнийпереповнені цілеспрямований ,готовийвласною гординею допомагати, добрий думають про себе поважає старість, не помічають інших вдячний, цінує волю, не хоче ставати яянином Я

Номер слайду 12

Я ХОЧУ, ЩОБ ТИ ДИХНУВ СВІЖИМ ПОВІТРЯМ

Номер слайду 13

жити повноцінновирватися на волюусвідомлювати себе потрібним людям. Дихнути свіжим повітрям

Номер слайду 14

Перевір себе

Номер слайду 15

І тільки тих поважають мільйони, Хто поважає мільйони «я»В. Симоненко

Номер слайду 16

Домашнє завдання. О б о в ‘ я з к о в е. Написати твір-мініатюру на тему «Які емоції викликають вчинки героїв казки?»З а б а ж а н н я м:1. Намалювати колаж до казки. 2. Скласти тести, кросворди, ребуси до змісту казки.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
234
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку