«Що? Де? Коли?». Вікторина з української мови, літератури та художньої культури

Про матеріал
Тема: «Що? Де? Коли?». Вікторина з української мови, літератури та художньої культури. Мета: повторити, узагальнити, систематизувати знання з української мови, літератури, художньої культури; розвивати уяву, пам’ять, швидкість реакції учнів; виховувати повагу один до одного, патріотизм, любов до праці.
Перегляд файлу

Тема: «Що? Де? Коли?». Вікторина з української мови, літератури та художньої культури.

Мета: повторити, узагальнити, систематизувати знання з української мови, літератури, художньої культури; розвивати уяву, пам’ять, швидкість реакції учнів; виховувати повагу один до одного, патріотизм, любов до праці.

Хід уроку:

І. Оголошення теми та мотивації навчальної діяльності учнів на уроці.

ІІ. Організаційний момент.

Посеред аудиторії стоїть стіл з рулеткою, на якій написані номери. Поряд розташовані конверти з запитаннями під номерами.

ІІІ. Узагальнення та систематизація знань.

 

Запитання для вікторини

Українська мова.

 

  1. У 448 році н. е. візантійський історик Пріск Панікійський, перебуваючи у таборі гунського володаря Аттіли, (на території сучасної України), того самого Аттіли, який розгромив Римську імперію, записав два слова: «мед» та «?». Вам потрібно назвати друге слово. («страва»).

 

  1. У 1918 – 1920 роках українська мова була офіційною мовою однієї із Народних Республік. Що це за Народна Республіка? (Кубанська Народна Республіка).

 

  1. В українській абетці, як і в інших абетках, є найбільш уживані літери і найменш уживані. Які найбільш є уживаними літери і найменш? («П» - найбільш уживана. На цю літеру починається найбільша кількість слів. «Ф» - найменш уживана. Слова, які починаються з цієї літери, в переважній більшості випадків, прийшли в українську мову з інших мов)

 

  1. Українська мова відрізняється від інших східнослов’янських мов. Що саме вирізняє її? (Іменник в українській мові має 7 відмінків – один з них кличний)

 

  1. Кличний відмінок іменників існує не тільки в граматиці української мови, але і в деяких інших граматиках. В яких саме? (В граматиках латині, грецької та в санскритській)

 

  1. До якого роду в українській мові відносяться назви всіх дитинчат тварин? (до середнього роду)

 

  1. Починаючи з 18 до 19 століття в українській мові використовувалося декілька видів письма (але не письменностей). Тому за кількістю орфографії українська мова перевершує найскладнішу – монгольську. Скільки видів письма української мови використовувалося з початку 18 до 19 століття? (5 видів письма)

 

  1. В кінці 16 століття на початку 19 століття в Україні використовувалася особлива система письма, де начертання деяких букв відрізнялися від прийнятих у кирилиці. Як називалася ця особлива система письма? («Козацький скоропис»)

 

  1. За межами Європи українська мова має напівофіційний статус в США в одному із округів. Відомо, що цей округ – це 16-й з найбільших у світі урядів місцевого самоврядування. В ньому (в окрузі) проживає близько 5,5 млн. населення, до складу округу входить місто Чикаго разом з передмістями. Українська мова була обрана як одна з найбільш вживаних мов у даному районі. Де саме в США українська мова має напівофіційний статус? (округ Кук штату Іллінойс)

 

  1.  В українській мові й донині збереглися назви місяців з давньослоов’янського календаря:

 

Січень – час вирубки лісу;

Лютий – люті морози;

Березень – тут існує кілька тлумачень:

-         починає цвісти береза;

-         брали березовий сік;

-         палили березу на вугілля.

Квітень – початок цвітіння берези;

Травень – зеленіє трава;

Червень – червоніють вишні;

Липень – початок цвітіння липи;

Серпень – від слова «серп», що вказує на час жнив;

Вересень – цвітіння вересу;

Жовтень – жовтіє листя;

Листопад – опадає листя з дерев.

 

А чому місяць грудень має таку назву? (пішло від слова «груда» - мерзла колія на дорозі)

 

  1.  Відповідно до видання «Короткий словник синонімів української мови», в якому розроблено 4279 синонімічних рядів, одне із слів має найбільшу кількість синонімів – 45. Що це за слово? (слово «бити»)

 

  1.  Офіційно вважається, що після видання Івана Котляревського українська мова була прирівняна до літературної мови. Івана Котляревського по праву вважають основоположником нової української мови. Після якого видання І. Котляревського українська мова була прирівняна до літературної мови? («Енеїда»)

 

 

  1.  Українська мова входить до трійки найкрасивіших мов у світі. На мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу (після італійської). На мовному конкурсі, який пройшов у Парижі у 1934 році, українську мову визнано третьою найбільш красивою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія й будова речення. Які інші мови зайняли 1 та 2-ге місця на мовному конкурсі в Парижі? (французька та перська)

 

  1.  Український алфавіт являє собою один з варіантів кирилиці, число букв в ньому дорівнює 33. Порівняно з російською мовою, в українській немає великої кількості церковнослов’янських слів. Які мови, з точки зору лексики, є найближчими до української? (білоруська - 84% і польська - 70% мови)

 

  1.  Першим букварем, виданим в Україні, був «Буквар» («Азбука»), надрукований у 1574 році у Львові першодрукарем Іваном Федоровим. Книжка складалася з абетки, складів, зразків відмінювання і короткі читанки. До нас дійшов лише один примірник, який знайдено у Римі 1927 року. Факсимільне видання було здійснено в Києві 1964 та 1974 роках. А де зараз зберігається сам примірник буквара? (в бібліотеці Гарвардського університету (США))

 

Українська література

  1. Цей письменник був першим професійним українським письменником, який відважився жити з праці пера. Не мав державної роботи, не мав жодних нагород, не мав кафедри в університеті. Хто цей письменник? (Іван Франко)

 

  1. Олександр Довженко вирішив вступати до Глухівського вчительського інституту, не тому, що хотів стати вчителем. Яка була причина вступу письменника? (бо там платили високу стипендію – 120 карбованців на рік)

 

  1. Число 13 було фатальне у житті Миколи Хвильового. Чому? (тринадцятого він народився і помер)

 

  1. Марко Вовчок – це псевдонім української письменниці та перекладачки Марії Вілінської. Яка таємниця псевдоніму «Марко Вовчок»? (Версія виникнення псевдоніму М. Вілінської – прізвище її першого чоловіка Марковича. Згодом письменниця познайомилися з Пантелемоном Кулішем, який вигадав «Марко Вовчок», поєднавши прізвище чоловіка Марії з її «вовкуватістю» у спілкуванні. Попри славетний псевдонім, який наразі знає майже кожен українець, сама письменниця люто ненавиділа це «прізвисько»)

 

  1. Борис Грінченко був активним діячем української таємної організації, яка була створена влітку 1891 року на могилі Тараса Шевченка у Каневі. Своїм основним завданням ставило боротьбу за національне визволення українського народу. Як називалося це братство? (Тарасівці)

 

  1. Невеликий за обсягом прозовий епічний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом, з яскраво вимальованою дією. Цьому жанру властиві лаконізм, яскравість і влучність художніх засобів. Це улюблений жанр письменника Григора Тютюнника. Він вважав, що жанр стоїть до поезії найближче.

Сам твір як коротке розважальне оповідання про реальні або правдоподібні події, виникла в Греції, вірогідно в догомерівську епоху, внаслідок впливу літературної традиції Сходу, де цей жанр був у широкому вжитку. Що це за жанр? (новела)

 

  1. Варвара, або Барбара – римська християнська діва, свята, великомучениця. За переказами народилася на сході Римської імперії. Було дочкою заможного язичника Діоскора; він тримав її під замком у високій башті, щоб сховати дончину красу. Таємно прийняла християнство. Засвідчила свою віру перед батьком, який відступився від доньки і передав владі на розправу. За наказом претора Мартініана піддана тортурам. Через відмову зректися Христа засуджена на смерть. Страчена власним батьком, який відтяв її голову мечем.

Одна з чотирнадцяти святих помічників. Вважається охоронцем артилеристів, саперів, військових інженерів, гірників та інших професій, що пов’язані з вибуховими речовинами.

За українськими переказами мощі зберігаються у Володимирському соборі Києва. Основою для якої казки послужило житіє Барбари? («Рапунцель»)

 

  1. Слава про Григорія Сковороду йшла так далеко, що про нього довідалася і цариця Катерина ІІ, і забажала його побачити. Через свого поручика Потьомкіна вона послала Сковороді запрошення переселитися з України до Петербургу. Посланець цариці застав його на краю дороги, де Сковорода відпочивав і грав на флейті, а недалеко паслася вівця того господаря, в якого філософ затримався. Посланець передав йому запрошення до цариці.

Що відповів Сковорода посланцеві Катерини ІІ на запрошення? (він не погодився і сказав «Скажіть цариці, що я не покину України – мені дудка й вівця дорожче царського вінця»)

 

  1. З 1876 по 1880 роки Михайло Коцюбинський навчався у Шаргороді. Тут сталася подія, про яку письменник згадував з деяким гумором. 12-літнім підлітком він закохався у 16-річну дівчину, а щоби привернути її увагу, вирішив стати «великою людиною» і накинувся на книжки. Твори Т. Шевченка та Марко Вовчка справили на нього таке сильне враження, що він і сам захотів стати письменником.

В 1884 році видав дебютний літературний твір «Андрій Соловійко, або Вченіє світ, а невченіє тьма». Як був оцінений даний твір рецензентами? (критика твір оцінила скептично. Один із рецензентів радив початківцеві залишити цю справу)

 

  1.  Леся Українка вільно розмовляла українською, російською, польською, болгарською, німецькою, французькою та італійською мовами, добре знала латинь, перекладала з давньогрецької, німецької, англійської, французької, італійської та польської мов, хоч і не вчилася у школі. А хто навчав Лесю Українку грамоти? (її навчала мати Олена Пчілка та приватні вчителі)

 

 

Художня культура

 

  1. При написанні картини «Таємна вечеря» Леонардо да Вінчі особливе значення приділяв образам Христа та Юди. Він дуже довгий час провів у пошуках натурників, в результаті для образу Христа Леонардо да Вінчі знайшов людину серед юних півчих в церкві, і лише через три роки він зміг знайти людину для написання образу Іуди. Хто став натурником для написання образу Іуди? (ним був п’яниця, якого Леонардо знайшов у канаві і запросив до шинку для написання картини. Пізніше ця людина зізналася, що вже позував художникові одного разу, кілька років тому, коли він співав у церковному хорі. Виявилося, що образ Христа і Юди, за випадковим збігом обставин, був написаний з однієї людини)

 

  1. Не часто хто задавався питанням про становище ніг на будь-якій кінній скульптурі. Виявляється, якщо кінь стоїть на дибах, то її вершник загинув в бою, якщо піднесено одно копито, то вершник помер від бойових ран. А що означає в кінній скульптурі, якщо кінь стоїть на чотирьох ногах? (вершник помер своєю смертю)

 

  1. Знаменита французька співачка Едіт Піаф часто давала концерти на території військових таборів під час окупації. Після концертів вона фотографувалася з військовополоненими, особи яких потім вирізалися з фотографії. Навіщо фото військовополонених вирізалися із загальних знімків? (ці фото вклеювалися в фальшиві паспорти, які Едіт Піаф передавала укладеним під час повторного візиту в табори. Так багатьом полоненим вдалося втекти за підробленими документами)

 

  1. У голлівудських фільмах всі телефони  починаються із префіксу 555. Для чого було це зроблено? (оскільки в США насправді немає подібного номера, і це дозволяє уникнути ситуації, коли глядачі раптом почнуть дзвонити по зазначеним у фільмі номерам)

 

  1. 19 січня в православних храмах відзначається Велике свято Богоявлення, яке в народі частіше називається Хрещенням. Це один з трьох найбільш значущих для християн свят, поряд з Воскресінням Христовим і Днем Святої Трійці. За давньою традицією віруючі ставили на стіл наповнену водою чашу, що дозволяло кожному стати свідком дива Хрещення. Що означали брижі на поверхні води? (брижі на поверхні води означали, що таїнство відбулося)

 

  1. 12 жовтня 1492 року Христофор Колумб висадився на острів, який він вважав є Індією. Ця подія увійшла в історію людства, як відкриття Америки. Команду кораблів довелося збирати з ув'язнених, які відбували покарання. Чому саме ув’язнені поплили в цю далеку мандрівку? (Більше ніхто не погоджувався добровільно брати участь в небезпечному плаванні. Адже заздалегідь ніяк не можна було передбачити, скільки триватиме ця подорож і які небезпеки можуть зустрітися на шляху. Якщо навіть вчені не відразу повірили в задум Колумба, що вже говорити про простих матросів)

 

ІV. Підсумок уроку.

 

Підраховування зароблених балів

 

V. Домашнє завдання.

docx
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
291
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку