Презентація " Федеративна республіка Німеччина"

Про матеріал
Презентація до уроку-дослідження з географії, 10 клас Тема : “Федеративна республіка Німеччина” Розробила: учитель вищої категорії ФОГТ ІННА МИКОЛАЇВНА КЗ «Зорянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Нікольської районної ради Донецької області»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подорож у країну…

Номер слайду 2

Щоб пізнати чужу країну, треба відмовитися від звички міряти все на свій аршин. Слід розібратися в системі уявлень, мірил, норм, притаманних певному народові. В. Овчинніков.1. Поводитися спокійно.2. Не вигукувати.3. Бути терплячим.4. Дати можливість висловитися своїм товаришам.5. Не критикувати.6. Поважати одне одного.7. Ставтеся до людей так, як ви хотіли б, щоб вони ставилися до вас.

Номер слайду 3

Географічний диктант1. Назвіть регіони, на які поділяється Європа?2. Яка кількість країн входить до Західної Європи?3. Назвіть країни і столиці Східної Європи?4. Яка західна країна є світовим лідером із вирощування цукрових буряків і льону-довгунця?5. Найбільші морські порти регіону?6. Назвіть 8 країн регіону, які є найбільш привабливими туристськими державами?7. Назвіть найбільші міські агломерації?8. Назвіть центри машинобудування?9. Що характерно для спеціалізації південно-європейського типу ведення сільського господарства?10. Країна з найбільшою кількістю міських жителів?

Номер слайду 4

Ключ до диктанту1. Північна, Західна, Південна, Східна.2.25.3. Україна–Київ; Білорусь–Мінськ; Молдова- Кишинів;Росія – Москва.4. Франція5. Роттердам, Гамбург, Лондон6. Греція, Іспанія, Франція, Італія, Андорра; Монако, Німеччина, Австрія.7. Паризька, Лондонська, Рейнсько - Рурська.8. Великі міста Німеччини, Великобританії, Нідерландів, Італії.9. Рослинництво. 10. Португалія.

Номер слайду 5

Відгадай!

Номер слайду 6

Тема уроку: Підготувала учитель КЗ «Зорянська ЗОШ І-ІІІ ст.»Фогт Інна Миколаївна“Німеччина”

Номер слайду 7

Мета уроку:сформувати систему знань про основні особливості географічного положення, населення і господарства Німеччини; розвивати практичні уміння працювати з комплексними картами атласу; виховувати цікавість до теми, уважність та аналітичні здібності.

Номер слайду 8

План. Економіко – географічне положення Німеччини. Природні умови та природні ресурси країни. Населення. Господарство. а – промисловість, б – сільське господарство. Транспорт. Зовнішні економічні зв'язки.r

Номер слайду 9

Візитна картка: Офіційна назва – Федеративна республіка Німеччина. Населення – 81,757,600 чол. Державний устрій – парламентська республіка,Валюта – євро (раніше німецька марка),Релігія – християнство (протестантизм, католицизм, лютеранство).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Миля №1 Економіко-географічнеположення

Номер слайду 12

Розглянути карти атласу. Дати характеристику економіко-географічного положення країни.

Номер слайду 13

Політична карта світу:

Номер слайду 14

Фізико – географічне положення:

Номер слайду 15

Миля №2 Природні умови та ресурси

Номер слайду 16

водні ресурсилісові ресурсивикористання енергії сонцябіопаливовикористання енергії вітру

Номер слайду 17

кам'яне вугіллямідна рудаполіметалева рудакухонна сількам’яна сількаолін (біла глина)Природні ресурси:графітбаритвольфрамзалізна рудамідьоловов’яна рудасвинецьцинк

Номер слайду 18

газсріблогорючі сланціплавиковий шпатзолотофосфоритуранова руда нікельнафтагаліткрейда

Номер слайду 19

Миля №3 Населення та культура

Номер слайду 20

«Мозковий штурм»Переглянь презентацію і відповіси на питання: З чим на Ваш погляд пов’язана така велика кількість талановитих людей у Німеччині?

Номер слайду 21

Музиканти та композитори

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Письменники та літератори. Брати Грімм

Номер слайду 24

Художники

Номер слайду 25

Науковці

Номер слайду 26

Встанови причинно-наслідковийзв’язок

Номер слайду 27

Миля №4 Промисловість

Номер слайду 28

Знайди у підручникута побудуй таблицю

Номер слайду 29

Промисловість:

Номер слайду 30

Нафтопереробний завод. Один з найбільших у Німеччині і світі хімічних концернів BASF поблизу Людвігсхафена. Металургійне підприємство Рурської областіХімічне підприємство. Завод по виготовленню будівельних матеріалів

Номер слайду 31

На фарфоровій мануфактурі у МайсеніНімецька компанія «Besker»   спеціалізується на виготовленні компресорів, вакуумних насосів, повітродувок, що використовуються в різноманітних галузях промисловості. KÖMMERLING невелике хімічне підприємство з виробництва клею для взуттєвої промисловості, системних ПВХ-профілів в м. Пірмазенс на південному заході Німеччини

Номер слайду 32

Головний офіс BMW. Мюнхен. Офіс компанії Bosch  Головна будівля заводу Siemens у ФорххайміКомпанія PERI Gmb. H, Вайссенхорн, виробник систем опалубки та риштувань. Колишній завод Neoplan у Штутгарті

Номер слайду 33

Миля №5 Сільське господарство

Номер слайду 34

Робота в парах. На аркуші паперуприкріпити зображеннярослинних культури та свійських тварин провідних галузей.

Номер слайду 35

Виноградники в долині річки Мозель. Сільське господарство: Люцерна. Конюшина. Кормовий буряк

Номер слайду 36

Миля №6 Транспорт

Номер слайду 37

Німецький бренд Volkswagen розробив новий унікальний транспортний засіб, позашляховик Volkswagen Aqua, який може пересуватися не тільки по землі, але навіть по льоду і воді. Гібрид автобуса і трамвая. Тролейбус. Трамвай. Автобус Neoplan. Автотранспорт

Номер слайду 38

Мережа доріг міжрегіонального сполученнямає довжину 52,7 тис. км, з них 11,2 тис. км автобанів та 41,5 тис. км федеральних доріг. Після США Німеччина має найбільшу мережуавтомагістралей у світі.

Номер слайду 39

Важливим видом транспортузалишається залізничний. Загальна протяжність залізниць перевищує 46 тис. км і за їх щільністю Німеччиназаймає одне з перших місць у світі.

Номер слайду 40

Морський транспорт: Річковий транспорт має важливе значення. 2/3 річкових вантажів перево-зяться по р. Рейн. Морський транспортобслуговує зовнішньо-торговельні перевезення. Країни. Найбільші морськи порти: Гамбург, Бремен,Бременгафен, Енден, Любек і Росток.

Номер слайду 41

Повітряний транспорт: Авіаційний транспорт відіграє важливішу роль у зовнішніх сполученнях, ніж у внутрішніх. Частка авіаційного транспорту в забезпеченні зовнішньоторговельних перевезень Німеччині становить за вагою лише 0,1%, але за вартістю - близько 10%. З 16 наявних в Німеччині міжнародних аеропортів найважливіші перебувають у Франкфурті-на-Майні, в Дюссельдорфі, Мюнхені та Гамбурзі. Найбільший з них - Франкфуртський, займає за пасажирообігом третє, а по вантажообігу -перше місце в Європі.

Номер слайду 42

Миля №7 Зовнішньоекономічнізв’язки

Номер слайду 43

Зовнішня торгівлякапіталавтомобілі, судна, вагони та технологічне обладнанняпродукти харчуванняхімічніпродукти. ЕкспортІмпортпродукція важкого машинобудування і металургіївироби текстильної, швейної промисловостімінеральна сировинаенергоносії -природний газ, нафта продовольчі товаримашини, устаткуванняпапірпродукцію деревообробної промисловостіОсновні партнери: США, Японія, країни Європейського Союзу хіміко – фармацевтична промисловістьс/г продукція

Номер слайду 44

Пограємось?Гра «МОНОПОЛІЯ»

Номер слайду 45

Хвилинка дискусії(робота в парах)Продовжите речення. Мені подобається Німеччина тим, що…Незручності у Німеччині на мій погляд такі…

Номер слайду 46

Дайте відповідь на питання: Після Другої світової війни Німеччина мала надзвичайно низький рівень промислового виробництва. Завдяки чому ця країна за короткий строк стала високорозвиненою?У яких галузях господарства, на вашу думку, Україна і Німеччина можуть співпрацювати?

Номер слайду 47

Гра «Третій зайвий»Складіть пазли і знайдітьзображення, яке не відповідає темі уроку.

Номер слайду 48

Рефлексія«Обмін враженнями»

Номер слайду 49

Кинь куб і продовж речення. Поділись враженням від уроку. Чому цей урок для тебе особливий. Поясни свої емоціїЗапропонуй нову тему для роботи. Придумай два прикметника, які характеризували наш урок. Назви завдання, які викликали в тебе труднощі.

Номер слайду 50

Оцінювання. Заповнення картки-звіту

Номер слайду 51

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 10 підручника, розібрати питання. Творче завдання: І варіант – скласти кросворд «Німеччина» ІІ варіант – створити рекламний проспект «Подорож Німеччиною» (зробити 5 зупинок і розповісти про історичні та культурні пам’ятки країни»

Номер слайду 52

УЗАГАЛЬНЕННЯ  Об'єднана Німеччина – це розвинена країна Західної Європи, що має великі розміри території, значну кількість і густоту населення . Різноманітні природні умови і ресурси не забезпечують усіх потреб країни, тому окремі галузі господарства орієнтуються на імпортну сировину. У національному складі населення ФРН переважають німці. Економіка країни ринкова, соціально орієнтована. Галузями міжнародної спеціалізації є машинобудування, хімічна і легка промисловість. Сфера послуг, зокрема такі галузі, як торгівля, транспорт і банківська сфера, за створенням ВВП посідає передові позиції. Найголовнішими зовнішньоекономічними партнерами Німеччини є країни Європейського Союзу, США, Японія.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
23 березня 2020
Переглядів
1143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку