Презентація “Федеративна республіка Німеччина”

Про матеріал

Мета: сформувати систему знань про основні особливості географічного положення населення і господарства Німеччини; розвивати практичні уміння працювати з комплексними картами атласа; виховувати цікавість до теми, уважність та аналітичні здібності.

Обладнання: підручники, атласи, політична карта світу, фізична карта світу,

презентація, проектор.

Тип уроку: урок-проект

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила уроку1. Поводитися спокійно.2. Не вигукувати.3. Бути терплячим.4. Дати можливість висловитися своїм товаришам.5. Не критикувати.6. Поважати один одного.7. Ставитися до людей так, як ви хотіли б, щоб вони ставилися до вас.

Номер слайду 2

Географічний диктант. Кожен учень відповідає на 10 запитань. Тільки запитання під No 3 та 6 оцінюються в 2 бали, а всі інші запитання в 1 бал. Загальна сума – 12 балів.1. Назвіть регіони, на які поділяється Європа?2. Яка кількість країн входить до Західної Європи?3. Назвіть країни і столиці Східної Європи?4. Назвіть найбільші міські агломерації?5. Яка країна є світовим лідером із вирощування цукрових буряків і льону-довгунця?6. Які країни регіону є найбільш привабливими туристськими державами?7. Найбільші морські порти регіону?8. Назвіть центри машинобудування?9. Що характерно для спеціалізації південно-європейського типу ведення сільського господарства?10. Країна з найбільшою кількістю міських жителів?

Номер слайду 3

Ключ до перевірки:1. Північна Європа, Західна Європа, Південна Європа, Східна Європа.2. 25.3. Україна–Київ; Білорусь–Мінськ; Молдова- Кишинів; Росія – Москва.4. Паризька, Лондонська, Рейнсько - Рурська.5. Франція6. Греція, Іспанія, Франція, Італія, Андорра; Монако, Німеччина, Австрія.7. Роттердам, Гамбург, Лондон.8. Великі міста Німеччини, Великобританії, Нідерландів, Італії.9. Рослинництво – зернові, цитрусові, горіхи, тютюн, маслини, фрукти, виноград, ефіроолійні. 10. Португалія.

Номер слайду 4

Прапор Герб. Федеративна Республіка Німеччина

Номер слайду 5

Мета: сформувати систему знань про основні особливості географічного положення, населення і господарства Німеччини; розвивати практичні уміння працювати з комплексними картами атласа; виховувати цікавість до теми, уважність та аналітичні здібності. Обладнання: атласи, підручники, презентація. Тип уроку: урок-проект

Номер слайду 6

Візитна картка: Офіційна назва — Федеративна республіка Німеччина. Площа — 357 тис. км2. Населення — 80,9 млн. осіб (2015 р.). Столиця — Берлін. Економічно високорозвинена держава, країна «Великої сімки». Парламентська республіка, федеративна держава. Член міжнародних організацій – ООН і НАТО, ЄС. Офіційна мова – німецька. Релігія – християнство (протестантизм, католицтво). Валюта – євро. Берлін. Канцлер Ангела Меркель

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Економіка. Німеччина - високорозвинена індустріальна держава. При обмежених сировинних ресурсах економіка країни великою мірою орієнтована на експорт. В загальній структурі господарства переважає сфера послуг - 68 %. Промисловість становить 31 % і сільське господарство - 1 %. За обсягом економічного виробництва вона займає третє місце в світі, а у світовій торгівлі — друге.

Номер слайду 9

Географічне положення. Німеччина (Федеративна Республіка Німеччина) республіканська, демократична, федеральна держава у центрі Європи. Держави, які мають спільний кордон з Німеччиною — на півночі Данія, на заході — Нідерланди, Бельгія, Люксембург та Франція, на півдні — Швейцарія, Австрія і Чехія, а на сході — Польща. На півночі омивається Балтійським та Північним морями. Німеччина є членом Європейського Союзу, НАТО і «Великої вісімки», претендує на постійне членство в Раді Безпеки ООН.

Номер слайду 10

Головні особливості ЕГП Розташована в центрі Європи. Межує з дев'ятьма високорозвиненими і середньо розвинених країнами. Сусіди - партнери по НАТО або нейтральні держави (Швейцарія, Австрія). На півночі має вихід до Північного та Балтійського морів. Розташована на перетині транзитних залізничних, авто-, авіа-, трубопровідних шляхів.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Промисловість. Основні галузі промисловості: металургійна, хімічна,автомобілебудування, суднобудування, верстатобудування, електроніка, приладобудування, авіаційно-космічна, харчова і легка. У хімічній промисловості розвивається виробництво кислот і мінеральних солей, синтетичного азоту, сірчаної кислоти, а також лаків і фарб. Значними центрами хімічної промисловості є: Леверкузен, Кельн, Людвіґсгафен і Франкфурт-на-Майні. Автомобілебудування Німеччини займає третє місце у світі. П'ять найпопулярніших у світі фірм: "Даймлер-Бенц'", "БМВ", "Фольксваген", а також "Опель" і "Форд'" випускають у Німеччині понад 90% усіх автомобілів. Головними центрами автомобільної промисловості є Вольфсбург, Енден, Рюссельсгайм, Брауншвайг, Кельн, Штутгардт, Нюрнберг, Мюнхен. Підприємства країни виготовляють: двигуни,турбіни, с/г техніку,обладнання для текстильної, шкіряної, харчової, поліграфічної промисловостей; інструменти, оптику, побутову техніку, морські судна, музичні інструменти, хутряні вироби, фарфор, мережива, поліграфічні вироби, мисливську зброю, папір, картон.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Сільське господарство. Німеччина має високорозвинене сільське господарство, яке повністю задовольняє потреби населення у місцевій сільськогосподарській продукції. Структура сільськогосподарського виробництва Німеччини характеризується переважанням тваринництва (70%) над рослинництвом. За наявністю великої рогатої худоби Німеччина займає друге місце у Західній Європі (після Франції). Повсюдно в Німеччині поширене свинарство, за поголів'ям свиней Німеччина займає четверте місце у світі і перше у Європі. Товарною продукцією рослинництва є зернові культури, зокрема пшениця, ячмінь, а серед технічних культур - цукровий буряк, хміль. Виноградарство і садівництво розвинене в долинах рік півдня Німеччини, а також на схилах мальовничих гір Шварцвальд.

Номер слайду 20

Транспорт. ФРН відрізняється високим розвитком усіх видів транспорту. Країна тримає першість серед країн Європи за довжиною автострад, розвитком річкового транспорту; густотою мережі залізниць (128 км. на 1000 кв. км.) Вона поступається лише Бельгії. Усі види транспорту в основному сучасні на технічному рівні: автобани вважаються кращими в Європі, основні напрямки залізниць електрифіковані, річковий транспорт перебудований в останні роки, а ріки "каналізовані", у приморських містах будуються приморські порти. Країна покрилася густою мережею авіаційних ліній; аеропорт у Франкфурті-на-Майні поступається тільки Лондонському і Паризькому.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Закріплення • Після Другої світової війни Німеччина мала надзвичайно низький рівень промислового виробництва. Завдяки чому ця країна за короткий строк стала високорозвиненою?• У яких галузях господарства, на вашу думку, Україна та Німеччина можуть співпрацювати?

Номер слайду 24

  Підсумок уроку• Німеччина — могутня індустріальна держава не лише Європи, а й світу. Особливості географічного положення ФРН сприяють розвитку її господарства.• ФРН є одним зі світових лідерів з виробництва і експорту ви­робничого обладнання, автомобілів, хімічної продукції.• Німеччина є одним з найбільших інвесторів капіталу в промисловість і сферу послуг інших країн світу, в тому числі й Україну. Німеччина продовжує бити туристичні рекорди - за першу половину 2017 року у країні зафіксували більше 205 мільйонів ночівель туристів, що на три відсотки перевищує аналогічний показник першої половини 2016 року. Більшість подорожуючих - німці, однак зростає число й іноземних туристів.

Номер слайду 25

Домашнє завдання: Опрацювати п.26 с.75-180 Творче завдання: 1 варіант - скласти кросворд «Німеччина» 2 варіант - рекламний проспект «Подорож Німеччиною» (5 зупинок).

Номер слайду 26

Фотогалерея. Визначні місця Німеччини. Замок Нойшванштайн. Мюнхен. Головний офіс BMWБоденськеозеро

Номер слайду 27

Берлін – столиця ФРН

Номер слайду 28

Німеччина, або нідервальдський пам'ятник, зведений у 1877–1883 рр. в Рюдесхаймі на честь об’єднання Німеччини.

Номер слайду 29

Визначні місця Німеччини. Замок Шверин Кельнський собор. Ульмський собор(висота 161.5 м)(висота 157.4 м)

Номер слайду 30

Визначні місця Німеччини. Дрезденська галерая. Палац Сан-Сусі

Номер слайду 31

Рейстаг. Місце роботи німецького парламенту

Номер слайду 32

Брандербургські ворота

Номер слайду 33

Берлін – столиця Німеччини. Монумент перемоги. Університет Гумбольдта. Берлінська стіна. Резиденція президента. Потсдамер плац

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. VALENTINA Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
23 липня 2018
Переглядів
8351
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку