Презентація "Ферменти, їхня роль у клітині"

Про матеріал
Мета:  навчальна: ознайомити учнів із різноманіттям і функціями ферментів; проаналізувати особливості будови й хімічні властивості ферментів. Розкрити біологічну роль білків для живих організмів;  розвивальна: розвивати увагу, пам’ять,уміння логічно мислити, робити висновки та узагальнювати інформацію;  виховна: виховувати розуміння єдності всього живого, інтерес до предмета. Після засвоєння курсу учень повинен: Розпізнавати:  приклади замінних та незамінних амінокислот; Описувати: • будову, властивості та функції ферментів; Оперує термінами: • ферменти, апофермент, кофактор. • Досліджує /спостерігає: • приклади дії ферментів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ферменти, їхня роль у клітиніЗАНЯТТЯ № 5

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Історія вивчення ферментів. Ян ван Гельмонт. XVII столітті Запропонував термін «ферменти» для опису механізмів травлення.

Номер слайду 4

бродіння каталізується якоюсь «життєвою силою»Луї ПастерІсторія вивчення ферментівщо знаходиться в дріжджових клітинах. Дріжджі

Номер слайду 5

це біологічні каталізатори процесів,що відбуваютьсяв живих організмах. Протеолітичні ферменти. Ферменти

Номер слайду 6

Класифікація ферментів Оксидоредуктази. Трансферази. Гідролаза. Ліази. Каталізують ОВРПеренесення атомів або груп атомів. Гідролітичний розклад. Розщеплення субстратів без участі води Ізомерази. Впливають на внутрішньо клітинні перетворення Синтетази. Утворення нових сполук

Номер слайду 7

Будова ферментів. Ферменти Складні білкова частина (апофермент) + небілкова структура (кофактор) Простібілкова частина (апофермент) кофактор

Номер слайду 8

Властивості ферментів1 Висока біологічна активність2 Не входять до складу кінцевих продуктів реакції3 Прискорюють швидкість як прямих так і зворотних реакцій 4 Висока спецефічність На велику кількість субстрату використовується мала кількість ферменту. Кожний фермент каталізує тільки певну реакцію

Номер слайду 9

Властивості ферментів5 Термочутливість6р. Н – залежність7 Активність ферменту залежить від концентрації субстрату8 Чітка локалізація в клітиніОптимальна температура ферментів +37+40◦ С

Номер слайду 10

Ферменти прискорюютьперетворення одних речовин (субстратів)на інші продуктизбільшуючи швидкість реакції у мільйони та мільярди разів

Номер слайду 11

Застосування ферментів у промисловості У харчовій промисловостіДля виробництва сирів, хлібу, дитячого харчування та ін. У легкій промисловостіДля пом’якшення шкіри

Номер слайду 12

Застосування ферментів у промисловості У сільскому господарствіДля збільшення цінності кормів. У космітичній промисловості та фармокологіїДля виробництва кремів

Номер слайду 13

«Ми не можемо керувати природою інакше, ніж підкоряючись їй». Френсіс Бекон

Номер слайду 14

Френсіс Бекон

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Інкл
Додано
20 січня
Переглядів
285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку