Презентація "Фінансова грамотність: потреби й можливості, доходи й витрати, бюджет"

Про матеріал
Матеріал до уроку з навчального предмета “Здоров'я, безпека та добробут" 5 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Модуль 5. ДОБРОБУТ І ПІДПРИЄМЛИВІСТЬ§30 Фінансова грамотність: потреби й можливості, доходи й витрати, бюджет

Номер слайду 2

Саме вона дає можливість людям забезпечувати високий рівень добробуту і фінансову незалежність. Така людина може мати небагато коштів, але завдяки їхньому правильному використанню їй на все вистачатиме. У неї є можливість задовольняти свої потреби. Фінансова грамотність —це набір правил, дотримуючись яких людина успішно керує власними грошима

Номер слайду 3

Потреба - це те, що людина повинна мати для виживання. Бажання -це те, що людина хоче мати, аби забезпечити собі комфортне життя. Потреби життєво необхідні, їх відсутність може призвести до хвороби, або навіть до смерті. Бажання не настільки важливі, їх невиконання не спричиняє великого впливу на життя людини, але може призвести до розчарувань.

Номер слайду 4

за значимістю: за походженням: ПОТРЕБИ ЛЮДИНИпершочерговідругорядніматеріальнінематеріальніНаприклад, потребау воді та їжі, сон, одяг. Наприклад, потреба мати коштовні прикрасиабо дуже дорогий автомобіль. Наприклад, житло, їжа, одяг, предмети побуту. Наприклад, відпочинок, освіта, самореалізація.

Номер слайду 5

ПОТРЕБИ ЛЮДИНИЧи можна задовольнити потреби поваги й самовираження, якщо всі інші потреби не забезпечені?Розгляньте “піраміду” потреб людини і дайте відповідь на запитання

Номер слайду 6

Впродовж життя людина прагне задовольняти свої потреби та бажання. Для цього необхідні різноманітні ресурси — товари та послуги. Звичайно, далеко не всі з них ми можемо виробити для себе самотужки. Нам доводиться отримувати їх в інший спосіб — зазвичай купувати. Тому дуже важливим ресурсом є гроші.

Номер слайду 7

Звідки ж у людини з’являються гроші? Джерела можуть бути різними, одне з них — це заробітна плата. Розмір заробітної плати залежить від освіти працівника, його досвіду, складності роботи, яку він виконує, і робочого часу. Мають значення також умови роботи, наприклад, її шкідливість для здоров’я. Тому доходи у різних сімей теж будуть різними. Доходи - це сума грошей, які заробили працюючі члени родини. Саме ця сума покриває витрати на задоволення потреб усієї родини.

Номер слайду 8

Витрати бувають:обов'язковими(на задоволення потреб: харчування, …)необов'язковими (на задоволення бажань: витрати на розваги, …)непередбачуваними (ремонт речей, збори коштів на подарунок або благодійну допомогу, …)Доходи, або надходження — гроші, які людина, родина, спільнота отримує з різних джерел: заробляє, одержує в подарунок тощо. Витрати — гроші, які людина витрачає на будь-які потреби і бажання.

Номер слайду 9

Усі доходи й витрати сім’ї за певний час, наприклад, місяць чи рік, називають бюджетом сім’ї. Щоб планувати та аналізувати свої доходи та витрати, люди складають бюджет. Сімейний бюджет показує матеріальне становище сім'ї і складається з доходів і витрат за певний період часу, наприклад за місяць. Кошти бюджету витрачаються для задоволення потреб кожного члена родини. Щоб усі почувалися комфортно, необхідно планувати доходи, відповідно витрати та спільні накопичення на різні бажання і мрії.

Номер слайду 10

СІМЕЙНИЙ БЮДЖЕТДОХОДИВИТРАТИГРОШОВІІНШІ ПОТРЕБИ ТА БАЖАННЯНАТУРАЛЬНІНЕОБХІДНІ ПОТРЕБИзаробітна плата;пенсії;стипендії;допомога;культура та розвиток;спорт, розваги;відпочинок;додаткові освітні послуги;комунальні послуги;транспорт;медичні послуги;одяг, взуття;продукти харчування;зв'язок; продукція господарства;матеріально-речові пожертви;подарунки;+

Номер слайду 11

Надлишковий - доходи перевищують витрати. Збалансований - витрати дорівнюють доходам. Дефіцитний (збитковий) - витрати перевищують доходи. З яким бюджетом можна почуватися спокійно?ВИДИ БЮДЖЕТІВ

Номер слайду 12

Розгляньте кругову діаграму, що відображає витрати за місяць сім'ї. Який вид бюджету (надлишковий, збалансований чи дефіцитний) у цієї сім'ї? На що можуть бути витрати в сім'ї?

Номер слайду 13

Бюджет сім’ї показує співвідношення прибутків і витрат і характеризує рівень життя родини. Зрозуміло, що витрати мають відповідати доходам. Якщо витрачати більше, ніж заробляти, то з’являється борг, який треба повертати. Тому краще цього не робити і планувати бюджет відповідно до доходів. Якщо ж доходи перевищують витрати, то можна ще і заощадити певну суму грошей. Заощадження — це частина доходу, яка не витрачається, а зберігається для задоволення потреб у майбутньому.

Номер слайду 14

Ви, школярі та школярки, ще не працюєте, тому можете розпоряджатися тільки тими кишеньковими коштами, які вам дають батьки. А ще які джерела доходів можуть бути в підлітків? БЮДЖЕТ ПІДЛІТКА

Номер слайду 15

Ви маєте розпоряджатися своїми коштами правильно. Для цього ви можете:• порахувати свої доходи та витрати за певний час;• запланувати витрати й оцінити їх вартість;• скласти свій бюджет відповідно до доходів;• намагатися відкладати гроші на щось цінне. Бюджет складається з двох частин: прибуткової і витратної. У прибуткову частину записують усі доходи, які планується одержати за певний час, у витратну частину — передбачувані витрати. Треба ретельно стежити, щоб витратна частина бюджету не перевищувала його прибутків. Якщо ж витрати більші, ніж доходи, то треба скорочувати витрати.

Номер слайду 16

Проаналізуй тижневий бюджет підлітків. Який вид бюджету (надлишковий, збалансований чи дефіцитний) у Нестора?

Номер слайду 17

Проаналізуй тижневий бюджет підлітків

Номер слайду 18

Проаналізуй тижневий бюджет підлітків. Прибуток — це сума, на яку доходи перевищують витрати.

Номер слайду 19

Корисні підказки, щоб витрачати гроші з розумом

Номер слайду 20

Гра “Так - ні”Визнач, що можна купити за гроші:житлоцукеркидружбуїжуодягмашинуталант. Висновкищастяпорожстілкнигулюбовприкрасиздоров'я Гроші є мірою вартості товару, засобом платежу і збагачення. Вони слугують для купівлі-продажу товарів.

Номер слайду 21

Висновки. У людей багато потреб, для задоволення яких потрібні гроші. Гроші - лише інструмент, користуючись яким, можна отримати різні цінності: їжу, одяг, житло, транспорт, освіту, подорожі. Але, багато чого не можна купити навіть за великі гроші - любов, дружбу, щастя, або побороти смерть. Джерела доходів можуть бути різні, наприклад, заробітна плата. Фінансова грамотність допомагає правильно користуватися грошима. Усі доходи й витрати сім’ї за певний час називають бюджетом сім’ї. Бюджет планується відповідно до доходів.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Модуль 5. ДОБРОБУТ І ПІДПРИЄМЛИВІСТЬ§30 Фінансова грамотність: потреби й можливості, доходи й витрати, бюджет. Домашнє завдання:1. Опрацюйте дану презентацію 2. Виконайте тест за посиланням обов'язково

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Паюнова Людмила Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 травня 2023
Переглядів
985
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку