І тур. «Фізика в професії кухаря» В першому турі вісім запитань, кожне з яких оцінюється в 1 бал, максимальна кількість балів вісім.
Номер слайду 3
1. Чому ручки сковорідок і каструль роблять з дерева або пластмаси?
Номер слайду 4
2. Яке явище підказує нам, що ми зайшли в кондитерський магазин, якщо нам закрити очі?
Номер слайду 5
3. З якою метою в стакан кладуть ложечку, коли наливають окріп?
Номер слайду 6
4. Чому хороший кухар користується гострим ножем?
Номер слайду 7
5. Чому яблуко, коли печеться, часто лопається?
Номер слайду 8
6. Яка з кухонних речей літає в космосі?
Номер слайду 9
7. Одне яйце вариться 5 хвилин. Скільки часу необхідно, щоб зварилось 6 яєць?
Номер слайду 10
8. Чому важливо, щоб самовар виблискував? (Блискуча поверхня внаслідок відбиття перешкоджає передачі енергії випромінюванням
Номер слайду 11
ІІ тур. «Кмітливі кухарі» Другий тур складається з трьох теоретичних задач, кожна з яких оцінюється в 2 бали. Максимальна кількість балів складає – 6.
Номер слайду 12
Задача №1 Який ви знаєте спосіб пошарового наповнення ємкості (склянки, креманки) при приготуванні желе?
Номер слайду 13
Задача №2 Продукти в морозильних камерах можна зберігати дуже довго, але за умови, що вони впродовж цього часу не повинні жодного разу розморожуватися. Запропонуйте обладнання, яке застосовується для розморожування продуктів.
Номер слайду 14
Задача №3 При приготуванні запашної кави на кухні гості, сидячі в сусідній кімнаті, відчують її аромат. Чому? Якщо молекули ароматних речовин не мають ні крил, ні двигуна.
Номер слайду 15
ІІI тур. «Швидкі кухарі»Третій тур складається з практичної задачі молекулярної фізики, яка оцінюється в 5 балів.
Номер слайду 16
Практична задача з молекулярної фізики Раніше при приготуванні їжі користувалися газовим балоном. Яка маса газу після приготуванню обіду залишилася в балоні об’ємом 1 м3 під тиском 8,9 . 104 Па при температурі в кухні 27 °C? M = 28 . 10 -3 кг/