Презентація "Формування громадянської компетентності школярів засобами інтегрованої освітньої діяльності"

Про матеріал
Матеріал розкриває поняття «громадянської компетентності школяра», презентує досвід роботи щодо формування громадянської компетентності школярів засобами інтегрованої освітньої діяльності; розглядаються можливості практичного використання різноманітних форм роботи зі створення умов для розвитку і самореалізації кожної особистості як громадянина України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Панорама методичних знахідок«Формування громадянської компетентності школярів засобами інтегрованої освітньої діяльності»

Номер слайду 2

Мета семінару - розкрити поняття «громадянська компетентність школяра» засобами інтегрованої освітньої діяльності. Презентувати досвід роботи класних керівників та учителів-предметників гімназії щодо формування громадянської компетентності школярів.

Номер слайду 3

«…справжнє громадянське виховання починається там, де думка надихає, пробуджує і утверджує прагнення до морального ідеалу». В. Сухомлинський

Номер слайду 4

Одним із найактуальніших завдань сучасної освіти та головною метою Національної доктрини розвитку освіти України є створення умов для розвитку і самореалізації кожної особистості як громадянина України, виховання нового покоління, здатного навчатися впродовж життя, створювати і розвивати цінності громадянського суспільства.

Номер слайду 5

Якими є складові громадянської компетентності учнів та за якими критеріями, показниками ми можемо її виміряти? Якими є завдання різних ступенів освіти у формуванні громадянської компетентності? Засобами яких предметів варто її формувати, чи таке завдання має виконувати викладання всіх предметів загальноосвітньої школи? Чи потребує формування громадянської компетентності особливих засобів, методів навчання.

Номер слайду 6

Громадянська компетентністьздатність людини активно, відповідально та ефективно реалізовувати права та обов’язки з метою розвитку демократичного суспільства

Номер слайду 7

Мета громадянського виховання. Підготовка молоді до життя у громадянському демократичному суспільстві, у взаємопов’язаному світі; визнання та прийняття цінностей, що виступають головними, визначальними для даного суспільства.

Номер слайду 8

Випускник НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ

Номер слайду 9

Компетентність – це набута в освітньому процесі інтегрована здатність особистості, яка складається із знань, досвіду, цінностей і ставлення, що можуть цілісно реалізовуватися на практиці. Компетентність — досвід, обізнаність та знання.

Номер слайду 10

Складові громадянської компетентності Громадянські вміння та досвід Громадянські знання. Громадянські цінності

Номер слайду 11

Громадянські цінності Загальнолюдські Демократичні Національні

Номер слайду 12

Громадянські цінності Повага до людської гідності та прав людини Громадянська свідомість Любов та повага до своєї Батьківщини, її історії та культурних традицій Відповідальність Упевненість у своїх силах Громадянська рівність та справедливість Відкритість та повага до інших думок, культур, переконань, поглядів

Номер слайду 13

Громадянське становлення Відчуття автентичності українця Толерантність до інших народів Творча праця на благо Батьківщини Пізнання минулого і сучасного українського народу Любов до рідної землі, культури, мови Прагнення зберегти духовні й моральні багатства нації Готовність стати на захист України та її національних інтересів

Номер слайду 14

Структура громадянської компетентностіКомпетентність здорового способу життя. Соціальні компетентності Професійно-трудова компетентність. Політико-правова компетентність. Життєтворчі компетентностіПолікультурна компетентність

Номер слайду 15

Життєтворчі компетентності полягають у здатності самостійно, свідомо і творчо визначати, проєктувати і влаштовувати особисте життя.

Номер слайду 16

Соціальна компетентність – це здатність особистості продуктивно співпрацювати з різними партнерами в групі та команді, виконувати різні ролі та функції в колективі.

Номер слайду 17

Політико-правові компетентності – це сукупність здібностей, які визначають рівень політичної та правової культури особистості, міру та успішність її політичної активності, відповідність її життєдіяльності правовим нормам, встановлених державою.

Номер слайду 18

Полікультурна компетентність – це здатність жити разом поруч з іншими, готовність до порозуміння з представниками інших культур, до міжкультурного діалогу, співпраці з представниками інших мов, культур, релігій.

Номер слайду 19

Трудові або професійні компетентності- це здатність і готовність особистості до продуктивної трудової діяльності, пов’язаної з побутом, господарюванням, професійними обов’язками.

Номер слайду 20

Компетентність здорового способу життя – це здатність людини розуміти, пояснювати, регулювати свій функціональний стан, спосіб життя з метою збереження здоров’я, якості життя і якості навколишнього середовища.

Номер слайду 21

Громадянська компетентністьформується на різних ступенях школи. Засобами різних предметів. Засобами позакласної роботи. Всією організацією шкільного життя

Номер слайду 22

Громадянська освіта в початковій школіФормування елементарних знань про державу, закони, права і відповідальність, моральні цінності та норми поведінки. Розвиток комунікативних умінь дитини. Закладення основних ціннісних орієнтацій свідомого громадянина.

Номер слайду 23

Громадянська освіта в основній школі Поглиблення ціннісної (морально-етичної) складової громадянської компетентності. Розвиток соціальної складової (співпраця, співробітництво, комунікації, повага до інших, толерантність, права та обов’язки, розв’язання конфліктів, громадянське суспільство).

Номер слайду 24

Громадянська освіта в старшій школі Концентрація уваги на політологічних, правових й економічних аспектах громадянської компетентності. Глибоке розуміння сутності демократії, прав, обов’язків і свобод людини. Здатність свідомо застосовувати набуті знання, уміння та навички для вирішення життєвих проблем, орієнтуючись на цінності громадянського суспільства.

Номер слайду 25

Під час навчання у загальноосвітній школі в учня має бути сформований певний рівень готовності до дорослого життя - життєва компетентність, що має забезпечити молодій людині здатність орієнтуватись у сучасному суспільстві, швидко реагувати на запити часу, ефективно та успішно самореалізуватись за шкільними дверима.

Номер слайду 26

«На небосхилі людства кожен народ запалював свої зірки – священні імена патріотів-героїв, які будуть вічно сяяти, освітлюючи майбутнім поколінням шлях до кращого життя, до прогресу і щастя» В. Сухомлинський

pptx
Додано
17 грудня 2023
Переглядів
88
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку