Презентація "Франція: передумови розвитку"

Про матеріал
Презентація про Францію — одну з найцікавіших країн світу. Ця країна багата своєю історією та культурою, загадково-казковими пейзажами та затишними містами, таємничими замками... Ця країна має досить успішну економіку... Причини її формування розкриємо в даній презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФРАНЦІЯ: Географія 10 клас Автори С. Г. Коберник, Р. Р. Коваленко§ 13

Номер слайду 2

Сонце і виноградники. Вина: Бургундське, Бордо…Сири…Смакота... Старовинні замки. Висока мода

Номер слайду 3

Візиткаhttps://www.facebook.com/uapa.info/videos/669359323509061 Офіційна назва: Французька республіка; столиця: Париж Склад території: 95 департаментів, особлива територіальна одиниця Корсика, 5 «заморських департаментів», 5 «заморських спільнот», «заморська спільнота з особливим статусом Нова Каледонія», Французькі Південно-Антарктичні території; Член міжнародних організацій: ООН, НАТО, Європейський Союз та іншіОфіційна мова: французька. Релігія: християнство(католицтво)

Номер слайду 4

Символіка. Девіз: Liberté, Égalité, Fraternité(Свобода, Рівність, Братерство)  Гімн: «La Marseillaise»«Марсельєза»       

Номер слайду 5

Місце країни у світі та регіоні Францію називають «колискою європейської інтеграції», оскільки після Другої світової війни країна стала однією із тих, які ініціювали об’єднання Європи. Вона посідає 6-те місце у світі та 3-тє в Європі за ВВП, 14-те місце в світі та 4-те в Європі – за золотовалютними резервами. Франція – постіндустріальна країна з розвинутою промисловістю. Франція – ядерна держава, постійний член Ради Безпеки. За військовою потужністю країна посідає 6-те місце в світі та 3-тє в Європейському регіоні. Франція була третьою країною світу, яка запустила власний супутник Землі. Вона має широку космічну програму і космодром на мисі Куру в Французькій Ґвіані, що розташована у Південній Америці

Номер слайду 6

Місце Франції у міжнародному поділі праці визначає ряд чинників (мал. 30,ст.53):вигідне економіко-географічне положення; науково-технічний, працересурсний, споживчий; природно-ресурсний потенціал, а також історичний чинник.

Номер слайду 7

Економіко-географічне положення Франція – високорозвинута держава, що займає приморське положення всубрегіоні Західна Європа. Вона межує з високорозвинутими державами, що є її партнерами у Європейському Союзі. Всі сусідні країни, крім Швейцарії, входять до військово-політичного блоку НАТО. Країна розташована на перетині найважливіших транзитних шляхівсполучення Європи. 2/3 її кордонів – морські. Франція є водночас і середземноморською, й приатлантичною країною. Її морські порти Марсель і Гавр належать до найбільших у світі. В країні споруджено другий у Європі за завантаженням пасажирський аеропорт-хаб «Руассі-Шарль-де-Голль» у Парижі. Сприятливим для розвитку господарства країни є її наближення до важливих мінерально-сировинних баз Європи, Північної Африки, Західної Азії.

Номер слайду 8

Науково-технічний потенціал. Держава бере активну участь у розвитку науки та фінансує науково-дослідницьку роботу, спрямовану на економічний розвиток країни. У найбільшому технополісі Франції «Софія Антиполіс», розташованому біля Ніцци, працює 1 200 технологічних компаній, близько 100 з яких іноземні. Приблизно половина компаній займається дослідженнями, інша половина розвиває інформаційні, біо- та агротехнології. Другим за значенням технополісом Франції є науковий центр у Монпельє. Дослідження ведуться у трьох напрямах: медицина, інформаційні та агротехнології. «Містом науки» називають технополіс Іль-де-Франс, який включає Париж і столичний регіон. У ньому розташовано 9 наукових і технологічних парків. У Ліоні створений великий технополіс, зорієнтований на розробку й виробництво новітніх електронних, фармацевтичних та інших товарів підвищеного попиту.

Номер слайду 9

Працересурсний потенціал. До початку 19 ст. Франція була найбільш багатолюдною країною Європи. Значні втрати населення країна понесла під час двох світових воєн…Нині демографічній ситуації притаманний перший тип відтворення населення. Народжуваність досить висока: 12,3 особи на тисячу/рік; смертність – 9,3особи на тисячу /рік. Таким чином природний приріст сягає 3 особи на тисячу/рік. Середній вік населення становить 39,4 року, тривалість життя в країні – 81,75 року. Для країни характерне позитивне сальдо міграцій. Країна перетворилася на один з основних осередків трудової імміграції. Сюди прибуває багато тимчасових робітників з Португалії, Іспанії, Греції, Італії, Польщі, країн Північної Африки. Зменшилася частка працюючих у первинному та вторинному секторах економіки, натомість зросла у третинному секторі (мал. 32, ст.54).

Номер слайду 10

Мал. 31. Статево-вікова піраміда. Франції, 2017 р. Порівняйте статево-вікові піраміди. Франції (мал. 31,ст.54) та Німеччини (див.мал. 26, ст.47). З’ясуйте, люди яких вікових груп є найчисленнішими в кожній з країн. Яка з країн має кращі перспективищодо забезпеченості трудовими ресурсами в майбутньому?

Номер слайду 11

Франція – однонаціональна країна. Понад 85 % її населення становлять французи. Незначну частку становлять національні меншини: на сході – ельзасці, на острові Корсика – корсиканці, на північному заході – бретонці. Національне питання у Франції ніколи гостро не поставало. У Франції живе близько 35 тисяч осіб української діаспори … Оскільки трудові ресурси Франції вирізняються високим рівнем кваліфікації та високою вартістю, продукція старих французьких виробництв (наприклад, текстильного) стає неконкурентоспроможною на світовому ринку через пропозицію дешевших аналогів із країн, що розвиваються. Значення секторів економіки за кількістю зайнятих

Номер слайду 12

Природоресурсний потенціал Природні умови Франції в цілому сприятливі для розвитку господарської діяльності. Понад половину території займають рівнини; молоді високі гори здіймаються лише на крайньому півдні- Піренеї, на південному сході – Альпи; Клімат на півночі помірний морський, на півдні – субтропічний. Такі відмінності клімату визначають широку спеціалізацію сільського господарства. Мінеральні ресурси нині сильно виснажено, а добувна промисловість переживає глибоку кризу. Країна добре забезпечена водними ресурсами… Найбільші річки - Рона, Луара, Сена, Гаронна, Рейн. Значний гідроенергопотенціал мають Рона та її альпійські притоки. Морські припливи північно-західного узбережжя Франції використовуються в електроенергетиці.

Номер слайду 13

Найбільш родючі бурі лісові ґрунти сформувалися на вулканічних породах. Центрального масиву. Лісові ресурси обмежені. Країна славиться природно-рекреаційними ресурсами Лазурового берега та Альп. Рельєф. Ліси - залишки розкошіЛазурний берег

Номер слайду 14

Історичний чинник. У минулому Франція володіла третьою за площею на планеті колоніальною імперією й мала володіння в усіх регіонах світу. Залишками колись великої колоніальної імперії є сучасні заморські володіння Франції. Ці території мають різний правовий статус і рівень автономії, проте всі вони є частиною французької економіки, представлені в парламенті Франції, наділені правомголосу в Європейському парламенті. Традиційна особливість французької економічної політики – велика часткадержавного сектору (57 %). Це є наслідком політики дирижизму (від фр. diriger –управляти) – активного втручання в керування ринковою економікою з бокудержави, що її проводив уряд Франції в середині 40-х рр. ХХ ст. У 80-х рр. ХХ ст. країна перейшла від політики дирижизму до неолібералізму, тобто посиленню ринкових відносин. Відбулася денаціоналізація низки великих промислових,банківських і страхових компаній.

Номер слайду 15

У Франції прийнятий принцип «змішаної економіки», що передбачає активнуучасть як держави, так і приватних осіб в управлінні економічною діяльністю. Ступінь соціального захисту населення в країні – один з найвищих у світі. На нього витрачається близько 30 % ВВП. В економіці існує планування на 5 років наперед, але його дотримуються лише державні підприємства. Для приватних воно не є нормативним документом.

Номер слайду 16

Система розселення. Франція є однією з найбільш густозаселених і високоурбанізованих країн світу. Середня густота населення становить 117,7 осіб/км2. Особливо густо заселені околиці Парижа та Ліона. Найбільша густота сільського населення (майже 100 осіб/км2) – в районах зродючими ґрунтами. Це Північна Франція, морське узбережжя Бретані, рівнини. Ельзасу, долини річок Рона та Сона. У країні сформувалася радіальна система розселення, в якій домінує Париж. У столиці та його містах-супутниках зосереджено понад 17 % населення країни (11,3 млн осіб). Від Парижа віялоподібно розходяться основні осі розселення. Окремі осі розселення тягнуться вздовж узбережжя Середземного моря та в долинах річок Луари і Гаронни.

Номер слайду 17

Рівень урбанізації – 77 %. Характерна риса урбанізації Франції – дуже високаконцентрація населення у великих містах і міських агломераціях. Міст-мільйонерів в країні є 5: Париж (2,2 млн осіб), Марсель (1,6 млн осіб), Ліон (1,4 млн осіб), Лілль (1,3 млн осіб), Тулуза (1,1 млн осіб). На сході сформувалася велика поліцентрична міська агломерація Лотаринзька. До світових міст у Франції належать Париж та Ліон. За чисельністю переважають малі й середні міста, а в сільській місцевості – хутори й невеликі села. Околиці Парижа є найбільшим урбанізованим районом Європи. У міських агломераціях відбуваються маятникові міграції: з міст-супутників і сіл люди щоденно їздять на роботу в ядра агломерацій.

Номер слайду 18

Густота населення. Найбільші міста та агломерації

Номер слайду 19

Франкофонія. Франкофонія – франкомовний простір, тобто спілка країн, де говорять французькою мовою. До Міжнародної організації франкофонії входить 56 країн та урядів, що представляють різні держави або частини держав світу, а також 14 спостерігачів. Прапор франкофонії символізує п’ять континентів (мал. 33, ст.56). Головним критерієм для вступу до організації вважають культурні зв’язки з Францією, що склалися історично. Україна є спостерігачем франкофонії.

Номер слайду 20

Прапор ФранкофоніїПоширення французької мови у світіСвято Франкофонії

Номер слайду 21

Контроль і самоконтроль1. Які основні чинники визначають місце Франції у міжнародному поділі праці?2. Порівняйте, як впливає ЕГП Франції та Німеччини на її економічний розвиток.3. Порівняйте науково-технічний потенціал Франції та Німеччини. 4. Які особливості характерні для працересурного потенціалу Франції? 5. Дайте господарську оцінку природно-ресурсного потенціалу Франції. Порівняйте з Німеччиною.6. Яка роль держави в управлінні економічною діяльністю у Франції? 7. Що таке франкофонія? 8*. Використовуючи тематичні карти та рейтинги показників соціально-економічного розвитку країн, обґрунтуйте місце французької національної економіки в Європі та світі.

pptx
Додано
31 жовтня 2020
Переглядів
5944
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку