Презентація "Економіко-географічна характеристика Італії"

Про матеріал
Презентація розроблена для дистанційного навчання та роботи на уроці, відповідає підручнику географія, авт. Кобернік С., Коваленко Р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІТАЛІЯ Італійська Республіка Repubblica ItalianaRepubblica Italiana Італійська Республіка Repubblica Italiana Економіко-географічна характеристика Італії

Номер слайду 2

Візитна картка Італії «Остання серед перших, але й перша серед останніх» 8 місце у світі та 4-те в Європі за ВВП 15 місце в світі та 4-те в Європі – за золотовалютними резервами Країна зі значною тіньовою економікою, організованою злочинністю, зростаючим рівнем безробіття та незаконної імміграції.

Номер слайду 3

Візитна картка Італії Офіційна назва - Італійська республіка Площа - 301,2 тис. км2 Населення - 60,6 млн. осіб (2017 р.) Столиця - Рим Тип країни – економічно високорозвинена держава, країна «Великої Сімки» Державний устрій – парламентська республіка Форма державного устрою - унітарна держава Склад території - 20 областей Грошова одиниця - євро

Номер слайду 4

Адміністративний поділ Італія поділяється на 20 областей — (п'ять з яких — Сіцилія, Трентіно-Альто-Адідже, Сардинія, Валле-д’Аоста та Фріулі-Венеція Джулія — мають особливий статус), області поділені на 110 провінцій.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Чинники економічного розвитку Італії

Номер слайду 7

Географічне положення Італія- це країна, що розташована на півдні Європи, омивається водами морів басейну Середземного моря.   Сухопутні кордони проходять вздовж гірського ланцюга Альп: на заході із Францією — 488 км, на півночі — зі Швейцарією — 740 км й Австрією — 430 км, на сході зі Словенією — 232 км. Крім того Італія має кордони з двома невеличкими державами — анклавами: Ватикан  — 3,2 км та Сан-Марино — 39 км. Морські кордони проходять по узбережжях морів: зі сходу — Адріатичного, з півдня — Іонічного, з південного заходу — Тірренського, а з північного заходу — Лігурійського. Південне узбережжя острова Сицилія омивають води Сицилійського моря.

Номер слайду 8

Клімат На території Італії є оптимальні кліматичні умови для будь-якого виду відпочинку.    Можна поділити на три частини: Апеннінський півострів і острови, Паданська рівнина та Італійські Альпи.

Номер слайду 9

Річки і озера Річкова система нерозвинена. Найбільші річки Італії — По, Арно і Тібр. Головні озера — Гарда, Лаго-Маджоре, Комо.

Номер слайду 10

Запитання Як риси економіко-географічного положення Італії впливають на розвиток господарства країни? На які природні ресурси багата Італія?

Номер слайду 11

Виписати в зошит і вивчити

Номер слайду 12

Галузі спеціалізації Північ (“промисловий трикутник” Мілан-Турин-Генуя) Залежність від імпортної сировини Міжнародна спеціалізація: машинобудування (автомобілебудування, верстатобудування, виробництво мотоциклів, побутова техніка) хімічна промисловість виробництво кераміки та природних будматеріалів легка промисловість харчова промисловість

Номер слайду 13

Промисловість Італії Енергетика. Італія залежить від імпорту енергоресурсів. Він досягає 4/5 її потреб, проти 1/2 в Західній Європі. Особливо велика роль належить імпортній нафті.

Номер слайду 14

Промисловість Італії Машинобудівництво. Значними центрами стали: Брешіа, Венеція, Трієст, Болонья, Флоренція і навіть Рим і Неаполь. Автомобільна промисловість Італії відома автомашинами «Мазераті», «Ланча»; найбільша – «Фіат» (Турин), «Феррарі» (Мілан), «Альфа-Ромео» (Неаполь). У галузі зайнято 2 млн. осіб.

Номер слайду 15

Хімічна промисловість В основному працює на імпортній сировині) – пластмаси, СК, СВ (Неаполь, Турин, Мілан), шини – (Турин, Мілан), ліки, парфуми Нафтохімічна (найпотужніша в країнах Європи) Текстильна промисловість – натуральні тканини (Ломбардія, П'ємонт), синтетичні тканини (Неаполь).

Номер слайду 16

Швейна промисловість – готовий одяг (ІІ місце в світі) Турин

Номер слайду 17

Харчова промисловість

Номер слайду 18

Сільське господарство Основними рисами господарства країни є: значна державна власність висока монополізація промислового комплексу значно менша, порівняно з іншими західноєвропейськими країнами, частка наукоємних галузей недостатньо ефективне за стандартами ЄС сільське господарство залежність енергетики та обробної промисловості від імпортної сировини

Номер слайду 19

ТРАНСПОРТ Італія є морською країною, але порти, за винятком Генуї, Трієста і Неаполя, невеликі. У внутрішніх сполученнях велику роль відіграє добре розвинута мережа автошляхів.

Номер слайду 20

Населення Природний приріст – -1,6%о «Старіння нації» Середня тривалість життя – 82,12 р. Сальдо міграцій – 3,7%о Густота населення – 201,1 осіб/км2 Італійці – 92% Християни (католики) – 80% Урбанізація – 69,3% Найбільші міста – Рим (2,9 млн.), Мілан (1,4 млн.), Неаполь (960 тис.), Турин (891 тис.), Генуя (608 тис.) Структура зайнятості населення – сільське господарство – 3,9%, промисловість – 28,3%, сфера послу – 67,8% Безробіття – 11,2% (2017 р.), високий

Номер слайду 21

МІЛАН Мілан — столиця Ломбардії (1,4 млн. жителів) є найбільшим містом Півночі й Італії в цілому та одним з найбільших міст Європи. Він входить до сімки євроміст «вищої ліги». В 1395—1535 рр. — це столиця середньовічного Міланського герцогства. Сьогодні Мілан виступає в ролі фінансової, торгової і промислової столиці Італії.

Номер слайду 22

ТУРІН Турін (891 тис. жителів) — центр П'ємонта. Розташований у і верхів'ях річки По на підходах до перевалів Західних Альп. З VI ст. і по 1865 р. шість разів був столицею різних державних утворень.

Номер слайду 23

Венеція (262 тис.осіб) В XI-XV ст. вона була центром багатої і могутньої морської держави. Власне Венеція розташована на 118 островах у лагуні Адріатичного моря. За вулиці в місті правлять протоки (канали), їх більш як 150 і через них перекинуто понад 400 мостів. Зв'язок з материком підтримується двома мостами (залізничним і шосейним).

Номер слайду 24

Рим – столиця Італії, адміністративний центр провінції Рим та області Лаціо. Розташований на річці Тибр. Населення — 2,9 млн. осіб. Рим

Номер слайду 25

Вікторина “Що я знаю про Італію?” Яким одним словом на італійському сказати і «привіт» і «до побачення»? Яку назву мала найвеличніша держава античних часів? Яке дерево є символом Італії? Яка релігія є основною в Італії? Назва якої італійської страви перекладається як «бути гострим» Про що говорять назви Армані, Гуччі, Валентино? Куди ведуть всі шляхи світу? Яка тварина за легендою викормила майбутніх засновників Риму? Як називаються італійські макаронні вироби? Як на італійській мові звучить ім`я Іван? Чим відома Пізанська вежа? Що таке моцарела, горгонзола, пармезан?

Номер слайду 26

Дати письмові відповіді Як риси економіко-географічного положення Італії впливають на розвиток господарства країни? На які природні ресурси багата Італія? Який тип відтворення населення характерний для Італії? Назвіть найбільші міста Італії. Які територіальні відмінності галузевої структури господарства Італії?

Номер слайду 27

Домашнє завдання Опрацювати параграф 17, стор.69-75 Дати відповіді на запитання Творче завдання: «Я запрошую Вас до Італії»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Світенко Олександра Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гончарова Тетяна Олексіївна
    Чудовий матеріал. Мні сподобалось.Дякую. Бажаю успіхів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
2 листопада 2020
Переглядів
8715
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку