Презентація "Галицько-Волинська держава за Данила та його нащадків"

Про матеріал
Презентація для дистанційного опрацювання теми "Галицько-Волинська держава", підручник В.Власов "Історія України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Галицько-Волинська держава за Данила Романовича та його нащадків. Опрацюйте параграф 20 (В. Власов), та поміркуйте над питаннями підручника та презентації

Номер слайду 2

Розгляньте репродукцію картини С. Іванова “Баскаки”Які події зображує автор картини?Наслідки монголо – татарських завоювань Руйнація та падіння ролі міст. Занепад ремесла і торгівлі. Демографічні втрати. Знищення значної частини феодальної еліти. Перейдіть за посиланням та дізнайтесь більшеhttp://ru.osvita.ua/vnz/reports/world_history/32251/

Номер слайду 3

Отримання Данилом Галицьким права на князювання своїми землями«Тим часом хан Батий прислав посла свого до Данила й Василька, коли вони обидва були в городі Дороговську: “Дай Галич!” І Данило був у печалі великій, тому що не укріпив він був землі своєї городами. І, порадившися з братом своїм, поїхав він до Батия... І прибув він до Києва, - і, прийшовши у храм архістратига Михаїла, тобто Видобич, скликав чорноризців і весь монаший чин. І коли він сказав ігумену і всій братії, щоб вони вчинили молитву за нього. І було сповнено так, вирушив він із монастиря в човні, і прибув до Переяславля. Звідти ж прибув він до Батия на Волгу. І поклонився він за обичаєм їх, і ввійшов у вежу його. Він, Батий, сказав: “Данило! Чому ти єси давно не прийшов? Але якщо нині ти прийшов єси, - то й се добре. Чи п’єш ти чорне молоко, наше пиття, кобилячий кумиз?”. І він сказав: “Досі я не пив. А нині ти велиш - я п’ю”. Він тоді сказав: “Ти вже наш-таки, татарин. Пий наше пиття!” І він, Данило, випивши, поклонився за обичаєм їх. І прислав Батий вина дзбан, і сказав: “Не звикли ви пити молока, пий вино!”О, лихіша лиха честь татарськая! Данило Романович, що був князем великим, володів із братом своїм Руською землею, Києвом, і Володимиром, і Галичем, і іншими краями, нині сидить на колінах і холопом себе називає! О, лиха ти, честь татарськая!Пробув же князь у них днів двадцять і п’ять, а тоді одпущений був, і поручена була земля його йому. І прийшов він у землю свою, і зустрів його брат Василько і сини його. І був плач через обиду його, але ж більша була радість, що він є здоров».

Номер слайду 4

Познайомтесь з текстом параграфа, перегляньте відео. Поміркуйте. Чи можемо називати Галицько-Волинське князівство наступником Київської Русі-України? Яке значення для подальшого розвитку українських земель відіграло Галицько-Волинське князівство?

Номер слайду 5

Запам'ятайте дати1238-1264 рр. - правління короля Данила Романовича.1245 р. - битва біля м. Ярослава на р. Сян між військами Данила Романовича та об'єднаною угорсько-польською армією.1301-1308 рр. - правління Юрія I Львовича.1325-1340 рр. - правління Юрія II Болеслава.1340 р. - похід польського короля Казимира III на Львів. Початок боротьби за землі Галицько-Волинської держави.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Роздивіться карту.• На які землі поширив свою владу Данило Романович напередодні монгольської навали? • Порівняйте кордони держави Данила Романовича з кордонами Київської Русі часів розквіту.• Яку відмінність помітили?

Номер слайду 10

Лев Данилович. Роки правління – 1264 – 1301. Приєднав Закарпаття та Люблінщину. Підтримував зв'язки з Чехією, Угорщиною, Литвою, Тевтонським орденом. Переніс столицю до Львова Переніс столицю до Львова Юрій І Львович. Роки правління – 1301 – 1308 рр. Об'єднав усі землі Галицько – Волинського князівства під своєю владою. Переніс столицю до Володимира – Волинського. Утворив Галицьку митрополію. Прийняв титул короля.

Номер слайду 11

Лев Юрійович. Роки правління – 1308 – 1323 рр. Підтримував зв'язки з Польщею та Тевтонським орденом. Воював з монголами та Литвою. Андрій Юрійович. Роки правління – 1308 – 1323 рр. Підтримував зв'язки з Польщею та Тевтонським орденом. Воював з монголами та Литвою.

Номер слайду 12

Юрій ІІ Болеслав. Роки правління – 1323 – 1340 рр. Останній галицько – волинський князь. Підтримував союзні відносини із Золотою Ордою, Литвою, Тевтонським орденом. Сприяв розвитку міст. Вів боротьбу з боярами Князь Любарт Литовський. Його запросили на престол галицькі та волинські бояри. Вів безуспішну боротьбу з поляками та угорцями. Остаточно закріпив за собою Волинь. Перенесення столиці до Луцька. Підтримував руську культуру, мову, православну віру.

Номер слайду 13

Поміркуйте, діяльність якого князя зашифрована в цій схемі?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Озерчук Лілія Костянтинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ярич Юрій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Дудник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
12466
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку