Презентація, "Геометрична оптика. Відбивання світла"

Про матеріал
Геометрична оптика.Відбивання світла. Прямолінійне поширення світла Відбивання світла Світловий пучок. Світловий промінь. Незалежність світлових пучків. Прямолінійність поширення світла підтверджує явище утворення тіні та напівтіні.Прямолінійність поширення світла підтверджує явище утворення тіні та напівтіні. Сонячні затемнення. Місячне затемнення. Повне внутрішнє відбивання Принцип Гюйгенса. Зображення в плоскому дзеркалі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Геометрична оптика. Відбивання світла Підготувала учитель фізики вищої категорії «старший вчитель» Сумської спеціалізованої І–ІІІ ступенів школи № 2 ім. Д.Косаренка Сергієнко Любов Василівна

Номер слайду 3

Розглянути питання: Прямолінійне поширення світла Відбивання світла

Номер слайду 4

Геометрична оптика вивчає закони поширення світла в прозорих средовищах Світловий пучок. Світловий промінь - лінія, вждовж якої поширюється енергія світла. Світловий промінь зображують за допомогою відрізка, що закінчується стрілочкою, яка вказує напрям поширення світла.

Номер слайду 5

Прямолінійність поширення світла. В однорідному оптично прозорому середовищі світло поширюється прямолінійно. Світлові промені будуть прямими лініями.

Номер слайду 6

Незалежність світлових пучків

Номер слайду 7

Прямолінійність поширення світла.

Номер слайду 8

Прямолінійність поширення світла підтверджує явище утворення тіні та напівтіні.

Номер слайду 9

Утворення тіні.

Номер слайду 10

Утворення тіні та напівтіні. (хід променів)

Номер слайду 11

Тінь Тінь Півтінь Точкове джерело світла. Джерело світла не є точковим.

Номер слайду 12

Сонячні затемнення

Номер слайду 13

Зони повного та часткового Сонячного затемнення.

Номер слайду 14

Переміщення плями Місячної тіні по Землі.

Номер слайду 15

Сонячне затемнення

Номер слайду 16

Сонячне затемнення

Номер слайду 17

Місячне затемнення

Номер слайду 18

Поглинання світла Перехід енергії світлової хвилі у інші види внутрішньої енергії речовини називають поглинанням світла.

Номер слайду 19

Підсумок Світло переносить енергію, в однорідному середовищі воно поширюється прямолінійно. Світлові пучки від різних джерел поширюються незалежно один від одного Доказом прямолінійного поширення світла є утворення тіні і півтіні, сонячні та місячні затемнення. Світлове(оптичне) випромінювання створюється джерелами світла. Світло має подвійну природу: хвильову і корпускулярну.

Номер слайду 20

Принцип Гюйгенса Сформульовано в 1660 р Кожна точка середовища, до якої дійшло збурення, є джерелом вторинних сферичних хвиль, огинаюча яких вказує на нове положення хвильового фронту Христиан Гюйгенс (1629 – 1695)

Номер слайду 21

Принцип Ферма (принцип мінімального часу) У просторі між двома точками світло поширюється по тому шляху, уздовж якого час його проходження мінімально Для оптики можна сформулювати так: з однієї точки в іншу світло поширюється вздовж лінії з найменшою оптичною довжиною шляху П’єр Ферма (1601 – 1665)

Номер слайду 22

Відбивання світла

Номер слайду 23

Відбивання світла

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Дзеркальне відбивання Дзеркальне відбивання –світло, що падає на гладеньку поверхню, відбивається у вигляді паралельного пучка. Види відбивання

Номер слайду 26

Розсіяне відбивання Розсіяне відбивання – світло, що падає на шорстку поверхню, відбивається у всіх напрямах.

Номер слайду 27

Відбивання світла Закон відбивання світла. Промінь падаючий, промінь відбитий і перпендикуляр поставлений в точку падіння променя лежать в одній площині. Кут падіння дорівнює куту відбивання. Закони відбивання світла ще в III ст. до нашої ери встановив Евклід.

Номер слайду 28

Оборотність світлових променів Якщо падаючий промінь спрямувати шляхом відбитого променя, то відбитий промінь піде шляхом падаючого

Номер слайду 29

Яке зображення дає плоске дзеркало?

Номер слайду 30

Зображення в плоскому дзеркалі

Номер слайду 31

Зображення в плоскому дзеркалі s s1 М А N В

Номер слайду 32

Зображення в плоскому дзеркалі УЯВНЕ ПРЯМЕ РІВНЕ ПРЕДМЕТУ РОЗТАШОВАНЕ СИМЕТРИЧНО ПРАВЕ ЛІВЕ

Номер слайду 33

загальні характеристики зображень у плоских дзеркалах: 1) плоске дзеркало дає уявне зображення предмета; 2) зображення предмета в плоскому дзеркалі дорівнює за розміром самому предмету й розташоване на тій самій відстані від дзеркала, що й предмет; 3) пряма, яка сполучає точку на предметі з відповідною їй точкою на зображенні предмета в дзеркалі, є перпендикулярною до поверхні дзеркала.

Номер слайду 34

Застосування дзеркал сьогодні а — застосування дзеркальної смуги в точних електровимірювальних приладах (у разі правильного відліку стрілка і її дзеркальне зображення зливаються); б — калейдоскоп (багаторазове відбивання в дзеркалах дрібних різнобарвних скелець веде до творення надзвичайно красивих візерунків, що змінюються внаслідок повертання калейдоскопа); в — дзеркало (зорово розширює простір)  

Номер слайду 35

Рис.1 Рис.2 Більшість тіл ми бачимо у відбитому світлі Зелені промені відбиваються, інші - поглинаються Червоні промені відбиваються, інші – поглинаються

Номер слайду 36

Небосхил - є джерелом відбитого світла завдяки розсіюванню світла на молекулах газів і частинках пилу, які містяться в атмосфері.

Номер слайду 37

1. Людина стоїть на відстані 1,5 м від плоского дзеркала. На якій відстані від людини розташоване її зображення? Схарактеризуйте це зображення. 2. Водій автомобіля, глянувши в дзеркало заднього огляду, побачив у ньому пасажира, який сидить на задньому сидінні. Чи може пасажир у цей момент, дивлячись у те саме дзеркало, побачити водія? 3. Ви прямуєте до дзеркальної вітрини зі швидкістю 4 км/год. З якою швидкістю до вас наближається ваше зображення? На скільки скоротиться відстань між вами і вашим зображенням, коли ви пройдете 2 м? 4. У щеняти, що сидить перед дзеркалом, підняте праве вухо. Яке вухо підняте у зображення щеняти в дзеркалі?

Номер слайду 38

Вивчаємо зображення в плоскому дзеркалі Вивчаємо зображення в плоскому дзеркалі Нехай у ролі дзеркала буде плоске скло, закріплене вертикально. З одного боку скла встановимо палаючу свічку (у склі з'явиться її зображення), а з другого — точно таку саму, але не запалену (о). Пересуваючи незапалену свічку, знайдемо таке її розташування, що ця свічка, якщо дивитися на неї крізь скло, здаватиметься палаючою (б). У цьому випадку незапалена свічка виявиться в місці, де спостерігається зображення в склі запаленої свічки.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Повне відбивання світла

Номер слайду 41

Повне внутрішнє відбивання

Номер слайду 42

Повне внутрішнє відбивання – явище відбивання світла від оптично менш густого середовища, за якого заломлення відсутнє, а інтенсивність відбитого світла практично дорівнює інтенсивності падаючого. Граничний кут α0-мінімальний кут падіння світла, починаючи з якого виникає явище повного внутрішнього відбивання.

Номер слайду 43

Повне відбивання світла. Кут повного відбивання.

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Пояснити.

Номер слайду 46

Промінь світла падає на дзеркало перпендикулярно. На який кут відхилиться відбитий промінь від падаючого, якщо дзеркало повернути на 20 градусів?

Номер слайду 47

Яке явище тут спостерігаємо?

Номер слайду 48

Цікаво! Світло в однорідному середовищі поширюється прямолінійно. Непрозорі предмети, що розташовані на шляху поширення світлових променів, утворюють тінь. Самі ж вони виглядають темними. На цьому знімку видно, що поверхня води в безвітряну погоду є плоским дзеркалом. У ньому видно відбите зображення Сонця, дерев та кущів.

Номер слайду 49

1. Кут падіння 30о Визначити кут між променем падаючим та відбитим. 2. Як зміниться кут між променем падаючим на плоске дзеркало та променем відбитим при збільшенні кута падіння на 100

Номер слайду 50

Вибери обличчя, яке відображає твій емоційний стан. 1 2 3

Номер слайду 51

Дякую за увагу!

ppt
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
27 червня 2020
Переглядів
4186
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку