Презентація «Гейзери» 6 клас

Про матеріал

Презентація з географії 6 класу допоможе вчителю та учням провести уроки на тему «Гейзери». Функціювання гейзера. Місця розповсюдження гарячих джерел та гейзерів. Чорні курці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гейзери

Номер слайду 2

Гейзери - це джерела, які під тиском пари викидають фонтани гарячої води

Номер слайду 3

Зазвичай гейзери фонтанують через певні проміжки часу, інколи викидаючи воду дуже високо. Так, гейзер Велетень на Камчатці через кожні п’ять-шість годин утворює водяний струмінь діаметром 3 м і заввишки 40-50 м.

Номер слайду 4

Найбільше гарячих джерел і гейзерів в Ісландії - близько 700. Саме тут і народилося слово «гейзер», що у перекладі з ісландської означає «хлинути, фонтанувати».

Номер слайду 5

https://geodictionary.com.ua-Існує п'ять великих геотермальних районів з діючими гейзерами - в Ісландії, Новій Зеландії, США (Єллоустоун), Камчатці (Долина гейзерів) і в Андах на кордоні Чілі з Болівією (Високогірне гейзерне поле Ель-Татіо). Зосереджені в межах вулканічно активних районах - рифтових зонах поблизу діючих вулканів.

Номер слайду 6

Єллоустонський – перший створений у світі національний парк. Він існує з 1 березня 1872 р. Нині парк щороку відвідує майже 3 млн. туристів. Територія відома мальовничими ландшафтами, каньйонами, печерами, вулканічними озерами, гарячими джерелами, грязьовими вулканами та гейзерами. Більша частина парка вкрита застиглою лавою.

Номер слайду 7

Гейзер “Старий Служака”Особливою гордістю Єллоустонського національного парку є його гейзери. У парку їх відомо близько 300, що становить 2/3 усіх гейзерів у світі. Найбільш відомі з-поміж гейзерів парку “Пароплав” та “Старий Служака”. Останній регулярно вивергається з періодом 92 хвилини.

Номер слайду 8

Північноамериканський гейзер «Старий служака»Йєллоустонський національний парк.

Номер слайду 9

Гейзер Велетень у Єллоустонському національному парку

Номер слайду 10

Гейзер Велетень вважається найвищим у світі. Він періодично викидає воду на висоту 91 м!

Номер слайду 11

Йеллоустонский национальный парк, СШАКаньйон та Нижній водоспад на річці Єллоустон

Номер слайду 12

Гарячі джерела та гейзери — виходи на земну поверхню підземних вод, пов’язані з вулканізмом. Гарячими зазвичай називають джерела, температура води яких сягає 50-90 °С. Вони нагріваються від розжареної магми, яка підходить близько до поверхні. Вода з гарячих джерел містить у розчиненому вигляді різні солі й гази. Тому вона має лікувальні властивості.

Номер слайду 13

Гарячі джерела - спокійне витікання води з тріщин земної кори

Номер слайду 14

Йеллоустонский национальный парк, СШАГІДРОТЕРМАЛЬНЕ ДЖЕРЕЛО- джерело підземних вод з гарячою водою; отвір на поверхні літосфери,з якого виливається підземна гаряча вода.

Номер слайду 15

До заповненої ґрунтовою водою тріщини на відносно невеликій глибині (до 100-150 м) надходять гарячі гази і перегріта водяна пара. Через деякий час вода закипає і викидає стовп води, що знаходиться зверху над нею. https://geodictionary.com.ua-Діяльність  гейзера

Номер слайду 16

Після виверження тріщина знову заповнюється холодною водою, і цикл повторюється.

Номер слайду 17

Виверження гейзера "Замок" в Єллоустонському національному парку, СШАВиверження гейзера утворює фонтан води і пари висотою до 30-60 м. Інтервали між виверженнями – від 1 хв. до декількох місяців.https://geodictionary.com.ua-

Номер слайду 18

Літаючий гейзер, штат Невада, США. Геотермальний . Утворився завдяки втручанню людини: при будівництві криниці була допущена помилка, внаслідок якої кипляча вода вибралася назовні. Вміщені в ній мінерали сформували «вулкан» висотою в 1,5 метра, який продовжує збільшуватися в розмірах.

Номер слайду 19

Чорні курильники по-науковому називаються гідротермальними жерлами. Вони мають багато властивостей вулканів. Чорні курильники. Цим терміном позначають створені природою подоби димарів, що мають вигляд високих (до 60 м і більше) труб. Вони розташовані на дні океанів і викидають чорні клуби газів і води.

Номер слайду 20

Чорні курильники з'являються, коли морська вода просочується в тріщини морського дна. Вона нагрівається від гарячої магми і розчиняє мінерали,з яких складаються гірські породи.https://geodictionary.com.ua-

Номер слайду 21

Коли вода, насичена сіркою та мінералами, перегрівається, то виривається через жерло гарячими чорними клубами.https://geodictionary.com.ua-Ці клуби швидко охолоджуються у морській воді, залишаючи за собою схожі на димарі товсті відкладення сірки, заліза, цинку і міді. Найдовше гідротермальне жерло досягає 50 м заввишки.

Номер слайду 22

Чорні курильники утворюються вздовж підводних хребтів, що проходять посередині океанів, у місцях де літосферні плити розходяться.https://geodictionary.com.ua-

Номер слайду 23

Гідротермальні джерела існують і на інших планетах. 13 квітня 2017 року НАСА оголосила про відкриття гідротермальних джерел на супутнику Сатурна Енцеладі. Є прогнози про існування гідротермальних джерел і на супутнику Юпітера Європі. Поблизу чорних курильників в умовах високої концентрації сірководню активно розвиваються бактерії, які здатні засвоювати енергію надр (хемобіоз) без фотосинтезу і дають початок своєрідному біотичному ланцюгу, складовими якого є навіть невідомі науці організми.

Номер слайду 24

Н е п р а в и л ь н а н а з в а . Коли в XI ст. на острові Ісландія з’явилися перші мешканці, вони заснували у зручній бухті місто, яке назвали Рейк’явік, тобто «бухта, що димить». їм здалося, що вони бачать ніби дим над суходолом. Насправді на цьому острові багато гейзерів і гарячих джерел, від яких угору піднімається гаряча пара. Острів Ісландія

Номер слайду 25

1. Загальна географія: Підруч. для 6 кл. загальноосвіт. навч. закл. /В. Ю. Пестушко, Г. Ш. Уварова. - К.: Генеза, 2006. - 240 с.: іл.2.  Географія: підручник для 6 кл. загальноосвіт. навч. закл./ В. М. Бойко, С. В. Мікелі .̶ ХАРКІВ: СИЦИЯ, 2014http://naurok.com.uahttps://geodictionary.com.ua-“Геологічний словник” — веб-ресурс, спрямований на поширення та популяризацію геологічної інформації, http://www.geoman.ru -Бібліотека та енциклопедія з географіїДжерела

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. VALENTINA Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. VALENTINA Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 грудня 2018
Переглядів
6587
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку